Qezal Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Problem dotyczy dysku Samsung SP 120GB SATA. Obecnie siedze na 2 leciwych dyskach rowniez samsunga (40gb i 20gb oba 5400), po podlaczeniu dodatkowo mojego nowego nabytku na SATA do plyty i po podzieleniu go na kilka partycji (fat32) programem Partition Magic wszystko dziala jak nalezy. Na probe przegralem jakies pliki na jedna z partycji i wyglada na to ze wszystko jest ok. W systemie wykrywa go poprawnie w biosie Silicona tez. Ponieważ stare dyski dosc mocno halasuja postanowilem zainstalowac system na nowym dysku SATA. I tu zaczyna sie problem... Nagralem ladnie sterowniki dostarczone razem z plyta (Asus A7N8X - E) na dyskietke i przystapilem do instalacji WIN XP + SP2 odchudzonego nLitem. Zaraz na poczatku gdy nalezy wcisnac F6 i wgrac stery z dyskietki troche sie zdziwilem bo F6 w ogole nie reagowal, no ale potem pojawil sie ladny napis ze jesli posiadam to mam wgrac stery z dyskietki po nacisnieciu "s". Po zainstalowaniu sterownikow wybralem docelowa partycje dla nowego systemu i win zaczal dogrywac sterowniki z plyty. Nagle wyskoczyl mi komunikat ze na CD z win xp nie moze odnalesc sterownikow do SATA tych ktore teoretycznie powinny sie zainstalowac z dyskietki i instalacja nie moze byc kontynuowana. Troche zdeprymowany postanowilem sciagnac ze strony asusa najnowsze sterowniki do SATA i sprobowac jeszcze raz. Jednak efekt byl ten sam. Kolejna proba to instalacja systemu z normalnym Win XP + SP2 nie odchudzonego nLitem. Jednak i to nie pomoglo. Postanowilem zintegrowac sterowniki do SATA z WIN XP+SP2 przy pomocy nLite'a. Wszystko ladnie sie zintegrowal. Po wrzuceniu plytki ozpoczela sie instalacja systemu. Tym razem zaden blad o braku sterownikow do SATA nie wyskoczyl. Po dograniu sterow z CD i po restarcie pojawil sie ekran z wlasciwa instalacja systemu. Juz bylem zadowolony ze w koncu sie udalo jednak po chwili wyskoczyl blad o braku jakiegos pliku systemowego na CD... pominalem ten plik jednak po chwili wyskakuje kolejny komunikat o braku kolejnego *.sys Instalacja nie powiodla sie... Probowalem jeszcze instalowac system z plytka z WIN XP+SP1a i ze sterami do SATA z dyskietki jednak w polowie wywala mi blue screen... Nie wiem ocb help :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 a napęd optyczny masz na pewno sprawny ?? ja miałem podobne jaja jak nagrywara Litka się skończyła ... A z dysiem SATA na chipsecie nie obsługującym SATA jest więcej jazd niż pożytku ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qezal Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 No naped jest raczej sprawny (COMBO LG) bo jeszcze dzisiaj wypalalem nim plyte i wszystko bylo ok. Dodam jeszcze ze dzisiaj probowalem zainstalowac win xp+sp2 z zintegrowanymi sterami pod SATA dostarczonymi razem z plytka ale bez powodzenia. Po wstepnym dograniu sterow z plyty (ten caly proces instalacji na takim biosowym niebieskim tle heh) i po restarcie pokazuje sie ekran bootowania Windowsa Xp ale po chwili wywala blue screen zeby upewnic sie czy dysk jest poprawnie zainstalowany, czy aby nie ma na nim wirusa i zeby sprawdzic czy nie ma bledow - sprawdzalem Partition Magic i nie wykrylo zadnych wiec nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 No naped jest raczej sprawny (COMBO LG) bo jeszcze dzisiaj wypalalem nim plyte i wszystko bylo ok. Dodam jeszcze ze dzisiaj probowalem zainstalowac win xp+sp2 z zintegrowanymi sterami pod SATA dostarczonymi razem z plytka ale bez powodzenia. Po wstepnym dograniu sterow z plyty (ten caly proces instalacji na takim biosowym niebieskim tle heh) i po restarcie pokazuje sie ekran bootowania Windowsa Xp ale po chwili wywala blue screen zeby upewnic sie czy dysk jest poprawnie zainstalowany, czy aby nie ma na nim wirusa i zeby sprawdzic czy nie ma bledow - sprawdzalem Partition Magic i nie wykrylo zadnych wiec nie wiem. 1375525[/snapback] Raczej sprawny to za mało ;p Przegraj sobie dwie kopie jednej CD w 2 miejsca i porównaj - jak będą różnice to napęd do wywalenia ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qezal Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Sprawdzalem wlasnie naped kolegi i sytuacja sie powtarza wiec popsuty cd-rom odpada :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek23 Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 (edytowane) Ja na swojej mam chip marwell i nie udalo mi sie zainstalowac partycji systemowej na dysku sata. Edytowane 10 Kwietnia 2005 przez tomek23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...