Skocz do zawartości
Gzuguz

Big Problem Abit Nf7 (2.0)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam niezly problem na Abicie NF7(2.0).Wyglada to tak :

1.EVEREST Home Edition 2.00.255 Beta - mo to do siebie (w wiekszosci przypadkow sprawdzania temp.) chwilke trza odczekac zanim pokaze temp. i napiecia moze dlatego, ze to Beta.Kiedy to juz zrobi (pokaze temp. itp.) raptownie podwyzsza sie napiecie na cpu(Sempron 2300+) a wiec z 1.62 skacze na 1.88-1.9 no i oczywiscie temperatura.Robie wtedy ponowny restart systemu i "V" wraca do ustawionej w biosie.I nie wazne czy mobo jest na biosie od strony Abita czy Melina czy TICTAC`a.

2.W wiekszosci przypadkow po nowym, swiezym uruchomieniu peceta czukniki temp. od systemu i cpu zle wskazuja.Czyli sys- 14, cpu - 18 wtedy wystarczy przeladowac system i wszytko jest na normalu czyli okolo sys-22, cpu- 38.

Naprawde nie wiem co zrobic z tym podskakujacym samowolnie napieciu cpu.Plytka jest swiezo zakupiona i nie chce mi sie za bardzo oddawac ja na okolo miesiaca.A zasilacz jest spoko bardzo dobrze trzyma napiecia.

www.komputronik.pl/

PLIIIIIZ jesli ktos mial takie dziwne rzeczy jak ja to prosze o jakies porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawiam na zasilacz to, ze niestabilnie trzymaja napiecia to jest wlasnie ta wada tych tanich zasilaczy typu Feel(z tych prostych), codegen, l&c i s-ka. Na moim Abicie moj fortonik 300W (ALE JAKIE 300W!!) trzyma lux napiecia w granichac +/- 6% czyli norma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem to samo. Napiecie samo z siebie naprawde nie skacze. Daj mu 1.625V i bedziesz mial juz poprawne wskazania. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Ja sie nie przejmuje ;)

Pozdrawiam

1374157[/snapback]

... jade na tym Sempie 2300+ na 205_205 fsb i mam ustawione napiecie 1.6 co wogole AbitEQ (itp)podaje 1.62-1.65 i wlasnie mam takie problemy.Kurde a nie wiesz czemu wogole samo napiecie potrafi skoczyc.Ja pierwszy raz sie z tym spotkalem i jestem w "." .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro masz 1,62 - 1,65 V to jest norma!! tak skacze jak sie ma zasilacz ze sredniej polki i podrecony sprzet wiec sie nie przejmuj:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz mna dre ile razy mozna

napiecia sie mierzy miernikiem ( na mobo przetworniki a/c sa niskiej jakosci) a to mobo ma zawsze problem z temp !!

przeciec faq jest i duuuuz topic tak ciezko jest sie wysilic :mur:

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...