paczka01 Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 (edytowane) witam, mam problem z ową ramką wokoł rdzenia Radeona 9500, jest ona wyzej niz rdzen i przez to chlodzenie nie przylega dobrze, prawie wogole nie przylega. Kiedys kiedy byl tam stockowy cooler, pomiedzy rdzeniem a radiatorem byl gruby plaster, po zdjeciu go okazalo sie ze cooler nie ma szans przylegac no i teraz pytanie do Was: - zdjął to ktos kiedys? - macie na to jakies patenty? jak to zrobic zeby nie uszkodzic karty? z gory dzieki -------------------------- bardzo dziekuje za odblokowanie Edytowane 8 Kwietnia 2005 przez paczka01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 musisz delikatnie ja podwazyc na rogu i oderwac. Zeby oderwa musisz przylozyc troche sily tylko uwazaj zeby nie zarysowac tego zielonego wookol rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paczka01 Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 @keiename, wielkie dzieki za rade jest ktoś komu sie udało to zrobic?? i moglby opisac jak to zrobil? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 no przeciez pisze ci jak zdjac bo sam zdejmowalem. scyzoryk w lape najmniejsze ostrze i podwarzasz na rogach, rob to rownomiernie, na kazdym roku po troche i zejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paczka01 Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 (edytowane) wielkie dzieki, tak tez zrobie, a potem napisze czy sie udalo :) edycja: a udalo sie komuś za pomocą nitki? Edytowane 8 Kwietnia 2005 przez paczka01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 (edytowane) - macie na to jakies patenty? 1374153[/snapback] tak .. zamiast niszczyc karte i ryzykowac jej uszkodzenie wystarczy na rdzen polozyc cienka miedziana blaszke .. ja tak zrobilem i stutecznosc chlodzenia oraz oc karty sporo sie podnioslo jak sie przypatrzysz to widac ze radiator nie dotyka ramki .. Edytowane 8 Kwietnia 2005 przez Chaos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paczka01 Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 (edytowane) tak .. zamiast niszczyc karte i ryzykowac jej uszkodzenie wystarczy na rdzen polozyc cienka miedziana blaszke .. ja tak zrobilem i stutecznosc chlodzenia oraz oc karty sporo sie podnioslo jak sie przypatrzysz to widac ze radiator nie dotyka ramki .. faktycznie, ale skad ja taka płytke wezme? gdzie kupiles swoja ?? Edytowane 8 Kwietnia 2005 przez paczka01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 w kazdym sklepie tzw "metalowym" powienines dostac akrusze blachy miedzianej 1mm .. potrzebuejsz kawalka 2x2cm .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paczka01 Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 wiekie dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 tylko ze jak nie bedziesz mial szczescia to zeby kupic kawalek 2x2 bedziesz musial zaplacic za sporo wiekszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 tylko ze jak nie bedziesz mial szczescia to zeby kupic kawalek 2x2 bedziesz musial zaplacic za sporo wiekszy. 1376470[/snapback] normalne ze wiekszy .. ale napewno nie caly metr na metr.. pozaty milionow to nie kosztuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 no i potem zostajesz z kawalem blachy miedzianej ;) ale faktycznie majatku nie kosztuje. paczka01 jak chcesz powiem ci gdzie w warszawie kupisz blache miedziana na wage :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paczka01 Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 (edytowane) a jeszcze jedno pytanko mam, czym połączyłes ta blaszke z coolerem? pasta? klej termoprzewodzacy? -------------------------------------- ramki juz nie ma, lekko podwazona zlazla bez klopotow, wielkie dzieki B) Edytowane 9 Kwietnia 2005 przez paczka01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 (edytowane) a jeszcze jedno pytanko mam, czym połączyłes ta blaszke z coolerem? pasta? klej termoprzewodzacy? -------------------------------------- ramki juz nie ma, lekko podwazona zlazla bez klopotow, wielkie dzieki B) 1376901[/snapback] posmarowalem rdzen pasta polozylem blaszke posmarowana z drugiej strony (niez tej co dotyka rdzenia) na rdzen i przykrecilem na to cooler rdzen pasta blaszka pasta cooler Edytowane 9 Kwietnia 2005 przez Chaos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MACKOL Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 a czy jest to aby bezpieczne rdzen wyglada malo solidnie jest chyba jeszcze bardziej wrazliwy niz w AMDkach mialem juz taka karte z minimalnie ukruszonym rdzeniem i walila artami a bez tej ramki minimalne ruchy radiatorem moga skonczyc sie ukruszeniem rdzenia zabezpieczyliscie sie przed tym jakos?? np.takimi gumkami jak przy procach AMD??? tez chcialem poprawic chlodzenie na mojej grafie ale troszku sie obawiam uszkodzenia karty :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 a czy jest to aby bezpieczne rdzen wyglada malo solidnie jest chyba jeszcze bardziej wrazliwy niz w AMDkach mialem juz taka karte z minimalnie ukruszonym rdzeniem i walila artami a bez tej ramki minimalne ruchy radiatorem moga skonczyc sie ukruszeniem rdzenia zabezpieczyliscie sie przed tym jakos?? np.takimi gumkami jak przy procach AMD??? tez chcialem poprawic chlodzenie na mojej grafie ale troszku sie obawiam uszkodzenia karty :unsure: 1377728[/snapback] ta blaszka ma millimetr .. ( u mnie w kazdym razei) wiec odchylenie w bok o milimetr nic nie spodowduje jak ktos usuwa ramke to ma juz wiekszy problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 no i potem zostajesz z kawalem blachy miedzianej ;) ale faktycznie majatku nie kosztuje. paczka01 jak chcesz powiem ci gdzie w warszawie kupisz blache miedziana na wage :) 1376802[/snapback] Reszte blachy tniesz na odpowiednie kawaleczki i sprzedajesz na allegro jako super patent na +20% o/c R9500... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 a czy jest to aby bezpieczne rdzen wyglada malo solidnie jest chyba jeszcze bardziej wrazliwy niz w AMDkach mialem juz taka karte z minimalnie ukruszonym rdzeniem i walila artami a bez tej ramki minimalne ruchy radiatorem moga skonczyc sie ukruszeniem rdzenia zabezpieczyliscie sie przed tym jakos?? np.takimi gumkami jak przy procach AMD??? tez chcialem poprawic chlodzenie na mojej grafie ale troszku sie obawiam uszkodzenia karty :unsure: 1377728[/snapback] Czy gdzieś takie gumki można kupić? Gdzie? Za ile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 samemu zrobic z kawalka gabki odpowiedniej wysokosci, nawet jak bedzie wyzsza od rdzenia to sie scisnie pod radiatorem/blokiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 samemu zrobic z kawalka gabki odpowiedniej wysokosci, nawet jak bedzie wyzsza od rdzenia to sie scisnie pod radiatorem/blokiem. A jaką gąbkę masz na myśli? Pytam bez żadnych podtekstów, może Twoja sugestia coś mi podsunie .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaKLeZ Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 musisz delikatnie ja podwazyc na rogu i oderwac. Zeby oderwa musisz przylozyc troche sily tylko uwazaj zeby nie zarysowac tego zielonego wookol rdzenia. 1374794[/snapback] dokladnie... pamiatka po 9600tx:)... podwazalem mala szpilka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 ja bym kombinowal z taka lub moze taka co wkladaja to pudelek z MoBo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 ja bym kombinowal z taka lub moze taka co wkladaja to pudelek z MoBo. Tylko w moim przypadku ta gąbka ma być "wewnątrz tej ramki, pomiędzy rdzeniem a ramką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsoushi Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Wydaje mi sie, ze bardzo dobrze beda sprawowac sie podkladki filcowe (takie jakie sie przykleja pod nozkami krzesel) sa dosyc sztywne wiec nie pozwoja sie poruszac radiatorowi, a zarazem za miekkie zeby zniszczyc karte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 AndY to co za problem wycinasz dokladnie tak zeby pasowalo idealnie i zakladasz, tylko po co gabka jak nie zdejmujesz ramki :?: filc moze byc tylko czy nie za gruby bedzie :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 AndY to co za problem wycinasz dokladnie tak zeby pasowalo idealnie i zakladasz, tylko po co gabka jak nie zdejmujesz ramki :?: filc moze byc tylko czy nie za gruby bedzie :?: W przypadku bloczka ta ramka może być niewystarczająca Też myślałem o filcu ale mam wątpliwość, że może być za gruby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 W przypadku bloczka ta ramka może być niewystarczająca Też myślałem o filcu ale mam wątpliwość, że może być za gruby 1388078[/snapback] proboj z silikonem ( uformuj 4 albo ile Ci tam trzeba ) kuleczki i niech zastygna , sciagnij je i juz masz cos ala gombeczki jak w amd :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 (edytowane) AndyN jak nie chcesz sciagac ramki to blok nie bedzie co dobrze przywieral to rdzenia, ale jest metoda ;) zrob sobie coldplate'a o takich rozmiarach jak wnetrze ramki, zrob 4 gabeczki i poloz coldplate na rdzeniu niech sie oprze na gabeczkach i na to blok i wszystko bedzie dobrze dzialalo. (cold plate na allegro poszukaj) Edytowane 14 Kwietnia 2005 przez keiename Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 AndyN jak nie chcesz sciagac ramki to blok nie bedzie co dobrze przywieral to rdzenia, ale jest metoda ;) zrob sobie coldplate'a o takich rozmiarach jak wnetrze ramki, zrob 4 gabeczki i poloz coldplate na rdzeniu niech sie oprze na gabeczkach i na to blok i wszystko bedzie dobrze dzialalo. (cold plate na allegro poszukaj) Blok, który mam jest tak wyfrezowany, że wchodzi poniżej poziomu ramki. Ale nie chcę dopuścić do sytuacji, że blok się przekrzywi i zacznie kruszyć rdzeń ... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsoushi Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 (edytowane) z gruboscia filcu nie ma problemu, jest wiele grubosci w sprzedazy a jak usz cos to zawsze mozna go skalpelkiem odchudzic :) Napiszcie jak wyszlo i z czego skorzystaliscie :) Edytowane 15 Kwietnia 2005 przez Tsoushi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...