Qubec26 Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Mam internet na blokach udostepniany przez administratora, a w domu dwa kompy chwilowo udostepniam sobie neta poprzez program Kerio Winroute 6.0.10, ale chce zakupic router. Tylko jaki mi jest potrzebny, jakie parametry musi miec, a najwazniejsze jest czy zadziala?? Poniewaz administrator udostepnia neta na okreslony adres fizyczny MAC, czy bedzie to dzialalo i na jakiej zasadzie?? Wydaje mi sie ze chyba chodzi o NAT, ale czy routery maja to "wbudowane"?? I jak ustawia sie taki router?? Z gory dzieki za pomoc Qubec26 <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeczek6656 Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 (edytowane) Mam internet na blokach udostepniany przez administratora, a w domu dwa kompy chwilowo udostepniam sobie neta poprzez program Kerio Winroute 6.0.10, ale chce zakupic router. Tylko jaki mi jest potrzebny, jakie parametry musi miec, a najwazniejsze jest czy zadziala?? Poniewaz administrator udostepnia neta na okreslony adres fizyczny MAC, czy bedzie to dzialalo i na jakiej zasadzie?? Wydaje mi sie ze chyba chodzi o NAT, ale czy routery maja to "wbudowane"?? I jak ustawia sie taki router?? Z gory dzieki za pomoc Qubec26 <_< 1374633[/snapback] No ja mam podobnie hehe..ale to jeszcze zalezy z czego masz ten internet. pizesz ze kumpel udostepnia ale wszystko zalezy od tego jakie masz tam wejscie. Czy moze jest ot zwykly kabel siecoiwy, czy moze czasem USB, czy Koncentryk-kablowka, czy moze jeszcze jakis inny wynalazek? Ja polecam sprzet Planet. tylko jesli chodzi Ci o rozdzielenia na 2 kompy to hm...raczej nie znajdziesz nic takiego..bo albo nie rozdziela wogole albo na 4lany i i 1usb (ew. bez usb). Wiec jezeli ten "kumpel" :lol: rozdziela naostrade i idize do Ciebie kabel TP(RJ11) to polecam Planet np planet na allegro (modem, switch i router w jednym) a jezeli idzie do Ciebie siecoiwka (RJ45) to wg. mnie wystarczy Ci zwykly switch hm..moze cos takiego np. ale nie konieczne tej firmy...w kazdym razie nie polecam ASMAXA bo mialem przez 6 miesiecy i sie wieszal srednio raz na 3 dni:((A Planete wiesza mi sie tak moze raz na 2 miechy:) Router do kablowki. Ale raczej poszukaj czegos z D-linka np D-LINK Router A co do NAT i innych protokolow to przewaznie juz routery posiadaja wszystko. Aha...a ustawienia takiego routere (Planet i inyych bo to w sumie wszystko to samo jest) to nic trudnego. Sam Ci wykrywa adres MAC, a jak nie to wystrczy ze mu wpiszesz, no i rozdizela na bramki neta np. 10.0.0.2 i 10.0.0.3 itp. Ps. Swiotche sa duuuuzo tansze:). ALe najpierw napisz z czego masz tego neta Edytowane 8 Kwietnia 2005 przez Tomeczek6656 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbusek Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 a moze idz do admina i popros abys mogl podlaczyc drogi komputer? ja na miejscu admina, gdybym sie dowiedzial o tym ze chcesz go OKRASC to bym Cie odcial od sieci i tyle ... a routery d-linka sa do niczego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeczek6656 Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 (edytowane) a moze idz do admina i popros abys mogl podlaczyc drogi komputer? ja na miejscu admina, gdybym sie dowiedzial o tym ze chcesz go OKRASC to bym Cie odcial od sieci i tyle ... a routery d-linka sa do niczego. 1374987[/snapback] Podlaczyc drugi komp u admina? Wiesz ze to jest prowadzenie drugiego kabla po calym bloku moze nawet bo nie wiadomo gdize ten Admin ma swoje mieszkanie...chyba ze jest po drodze jakis bridge? Hm...moze rzeczywiscie d-link jest do d...ale lepszy od ASMAXA napewno.Wiec polecam PLANET A swoja droga taki numer to nie jest wcale okradanie..prawo mowi ze sygnal nie moze wydostac sie poza jeden lokal...a tutaj wszysko dzieje sie w jednym domu. Wiec zadnego okradania nie ma bo przeciez i tak trensfer zostanie podzielony na 2 kompy wiec sumarycznie nie wzrosnie. Czyli wszystko wporzadku..ja mam neostrade i tez rodzielona ale tylko dlatego ze jak brat przyjezdza z laptopem to sobie kabelek podlacza i jest git. I takie cos jest legalne.Bo sie pytalem TPSA. Wg. mnie takie same zasady obowiazuja wszedzie przy rozdzialce netu.Hm..no chyba ze sie myle :unsure: Edytowane 8 Kwietnia 2005 przez Tomeczek6656 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qubec26 Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 No wszystko hula na lanach i jesli to mozliwe to prosilbym o podanie przykladow z allegro. Jaka jest roznica miedzy switchem a routerem?? I czy wszystkim routerom mozna przypisac MAC-a?? Prosze o szybka (mozliwie) odpowiedz. A neta mam z "Energia net" (Energetyk) z Rzeszowa :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qubec26 Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 A moze switch tylko jaka jest roznica bo chcialbym zeby to wyszlo jak najtaniej.THX :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koczar Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 jeśli chcesz najtaniej i to ma być udostępnione na jeden dodatkowy komputer to nie musisz mieć ani switcha ani routera. Wystarczą w kążdym kompie sprawne sieciówki i kawałek skrętki tylko nie pamiętam czy w tym wypadku skrosowanej czy nieskrosowanej ale jutro odpisze raz jeszcze i Ci podam. Wtedy tylko konfigurujesz w windowsie Internet sharing i udostępniasz polączenie internetowe drógiemu kompowi. W świetle prawa jeśli nie udostępniasz łącza które wykupiłeś poza lokal mieszkalny (czy to neostrada, SDi czy energetyk lub kablówka) to nie łamiesz prawa i legalnie możesz to czynić we własnym zakresie. Z sieciówkami chyba wyjdzie Cię najtalniej. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h-y-d-e Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 jeśli chcesz najtaniej i to ma być udostępnione na jeden dodatkowy komputer to nie musisz mieć ani switcha ani routera. Wystarczą w kążdym kompie sprawne sieciówki i kawałek skrętki tylko nie pamiętam czy w tym wypadku skrosowanej czy nieskrosowanej ale jutro odpisze raz jeszcze i Ci podam. Wtedy tylko konfigurujesz w windowsie Internet sharing i udostępniasz polączenie internetowe drógiemu kompowi Wydaje mi się że aktualnie Qubec26 udostępnia połączenie internetowe za pomoca "sprawnych siecówek i kawałka skretki", uzywa nie windowsowego ICS (Internet Connection Sharing) ale Kerio WinRoute, co jest rozwiązaniem lepszym niż ICS na pewno. Wydaje mi się dalej że w laśnie chce kupić sprzetowy router... tak wynika z pierwszego posta. A klasycznie dwa kompy, dwie karty sieciowe łaczy się bezpośrednio kablem krosowanym, ale dla wielu nowszych kart nie ma to znaczenia bo potrafią same się przestawić w odpowiedni tryb i bedą działać i na krosowanym kablu i niekrosowanym W świetle prawa jeśli nie udostępniasz łącza które wykupiłeś poza lokal mieszkalny (czy to neostrada, SDi czy energetyk lub kablówka) to nie łamiesz prawa i legalnie możesz to czynić we własnym zakresie. Na jakie prawo się tutaj powołujecie ?? Wydaje mi się (znów) że kwestię czy można udostępniać połączenie internetowe i w jakim zakresie reguluje umowa z dostawcą internetu. Więc jest to różnie - zależy od dostawcy. SDI można była dzielić poza lokal , a umowa odnośnie neostrady mówi już że mozna udostepniac tylko w odrebie jednego lokalu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qubec26 Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Panowie ja mam na sieciowkach a chcialbym jak najtaniej ale np przez router lub switch (bo sa tansze), tylko co z MAC-iem czy switch ma swojego czy ma mozliwosc przypisania, co z konfiguracja, czy jest to trudne?? Naprawde potrzebuje pomocy I Jak cos to jaki to ma byc switch lub routerTANIOO!!! THX Qubec26 :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...