lowelas Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 chodzi o to... że mam dwa kompy.... do jednego mam podłączonego neta. Chce kupić Routera... aby rozdzielić impuls na dwa kompy. Na moim łączu.. wyciagnąc max moge 140kb/s Jest to radiówka :] Tylko ze.. zdaniem mojego administratora sieci.. za duzo ściagałem.. i dał mi ograniczenie na numer MAC karty sieciowej... przez co teraz... maksymalny mój transfer to 30 kb :] Jak zmienie karte to mam spowrotem 140. Ale zmieniłęm juz 5 kart i mnie to nie bawi :P I teraz zasadnicze pytania :D Czy jak podłącze kabelek od neta.. do routera żeby potem rozdzielić impuls.. to rozdzieli mi 140 kb/s czyli mój max np na połowe... czy to 30 kb/s na połowe :] I czy router będzie jakoś mieszał mojemu administarotowrowi... żeby nie mógł blokowac mojej karty sieciowej :> I Czy można zablokowac jakoś router... dac mu jakies ograniczenie tak jak w kartach sieciowych.... blokując numer MAC. Planuje kupić routera D-Link DI-604. Tylko na dwa kompy... więc polecają mi wszyscy to cudo :) Nie mam wiecej funduszy zeby kupić coś drozszego :] Starajcie opisać sie wszystkie przypadki :] Co do mojego problemu :P Z góry dzieki! pozdrawiam! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 dziwne moze i blokuje transfer po MACu' ale pierwsze słysze o takiej praktyce. Blokowanie netu po Macu polega na tym, że net działa tylko z jedną kartą niektóre routery oferuyją klownowanie maca - ale nie wiem czy ten który masz zmaiar kupic to robi. aha router zawsze będzie dzielił dostępne łącze, wiec może być że 30 a może być 140, ps. poczytaj sobie umowę z twoim providerem - jeżeli nie ma nic o tym że za "sciąganie" zbyt wielkiej ilości danych może Ci ograniczyć dostęp to jest to nielegalne. Mozesz iść do sądu :) pod warunkiem oczywioście że nie sciągasz pirackiego softu ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 I Czy można zablokowac jakoś router... dac mu jakies ograniczenie tak jak w kartach sieciowych.... blokując numer MAC 1375366[/snapback] Tak router ma własny MAC adres i admin może Ci go zablokować (ograniczyć z tych 140 na 30...dziwne to...) dokładnie tak jak kartę sieciową. Niektóre routery mają jak mówił przedmówca klonowanie MAC adresu i to byłoby może jakieś rozwiązanie bo mógłbyś w kółko zmieniać MAC adres routera (wejścia naWAN'nie), ale na dłuższą metę byłoby to raczej męczące... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...