subox Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 wyrzuca mi błąd gdy w polu edit nie ma rzadnej liczby... void __fastcall TForm1::Edit1Change(TObject *Sender){wybor = ComboBox1->Text;liczba = Edit1 -> Text.ToDouble();if(wybor == "przez 8") Label1 -> Caption = FloatToStr(liczba / 8);if(wybor == "razy 8") Label1 -> Caption = FloatToStr(liczba * 8);} jeśli zamiast Text.ToDouble() wpisałbym Text.ToIntDef(0) to działa, ale mi są potrzebne liczby rzeczywiste...:/. pomóżcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 (edytowane) Wygodnie było by tu skorzstać z wbudowanej w buildera obsługi wyjątków, można na inne sposoby ale po co ? Twój przykład jest nieco przerobiony , żeby było to łatwiej pokazać. void __fastcall TForm1::Edit1Change(TObject *Sender){ String wybor = "przez 8"; double liczba; try{ liczba = Edit1 -> Text.ToDouble(); if(wybor == "przez 8") Label1 -> Caption = FloatToStr(liczba / 8); if(wybor == "razy 8") Label1 -> Caption = FloatToStr(liczba * 8); } catch(...) { //ShowMessage("Podaj prawidlową liczbę"); }} Trochę go przerobiłem ale myslę że rozumiesz sens tego. Poprostu gdy wystąpi jakiś error w bloku try{} wtedy program go wyłapie i nie wyświetli nic , poprostu nie wykona sie dzielenie. Edytowane 8 Kwietnia 2005 przez razor1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subox Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 dalej wyskakuje błąd, próbowałem już z try i catch..., poniżej wrzuce screena do błędu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 A umiesz czytać ? to nie jest błąd tylko wyjątek złapany. Nie uruchamiaj programu z run tylko daj build a potem go odpal normalnie z katalogu tam gdzie jest , a nie przez kompilator... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subox Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Wielkie dzięki:) teraz działa:) lamer ze mnie...:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...