Novus Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Witam Mam zasiłke Codegen 350W i wszystko chodzi dobrze wszystko procz probramu diagnostycznego dołaczonego do płyty głownej (program ASUS Probe). A wiec miałem dzis taka przygode ze program(zwykle chodził wporzadku) po jakim czasie wyswietla mi napiecie Vcore z 1,84 do nawet chyba 4,08V?? :mur: . Gdy mnie zaalarmował o takim napieciu natychmiast wyłaczyłem kompa i sprawdziłem organoleptycznie i nie ma zadnego smrodu w budzie i nic nie poczułem. Pozniej uruchomiłem kompa wszystko tez przez jakis czas było wporzadku ale znow zacza mnie alarmowac o wysokich napieciach. Czy to wina zasiłki czy moze program podaje błedne dane i trzeba to olac?? Moj konfig ASUS A7V880 Athlon 1800+ palomio 0,18u (11,5x133) 2x256Mb Pc 3200 Twinmos DualDDR Grafa Mx440se Dyski: WD 80 8mb cache+Seagate 13,0GB Naped optyczny: CDRW LiteON Do USB podłaczone sa trzy urzadzenia i rozne inne bzdety jak czytnik krat MMC, Joy pod game porta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Przemq Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 ło Jezu !!! Wywal tego Codeshita szybko, bo sie pożegnasz z komputerem tak jak kiedys ja!!! kup sobie normalną zasiłke ( modecom 350 W chyba wystarczy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novus Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 ło Jezu !!! Wywal tego Codeshita szybko, bo sie pożegnasz z komputerem tak jak kiedys ja!!! kup sobie normalną zasiłke ( modecom 350 W chyba wystarczy). 1375459[/snapback] Spoko mam zamiar zmienic zasiłke(fundusze juz zbieram). Ale chce wiedziec czy to wina programu czy to zasilacz szwankuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 przy takim vcore to by było bye z procem. Co nie zmienia że zasilacz do wymiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Poza tym nie sugaruj się programem diagnostycznym. Jak coś to miernik w dłoń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariolife Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 tylko jak zmierzyc miernikiem v-core :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novus Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Co do jednego musze sie z wami zgodzic ten zasilacz to bomba z opoznionym zapłonem i terz zdecydowałem sie wymienic tylko na jaki?? Mam jakies 100-120zł i prosze dopradzcie mi co mam wybrac rzeby udzwigna ten konfig: MOBO Asus A7V880 K.Graf MSI Ti 4600(dzis kupiłem :D ) Proc aktualnie Athlon 1800+ 0,18u (ale niedługo Sempron 2400 1667@FSB 10x200Mhz) Pamieci Twinmos Pc3200DualDDR Napedy: Dysk WD 80GB 8Mb cache 7200 Dysk Seagate 13.0GB 5400 Naped Liteon CDRW + niedługo DVD CDRW FDD na zewnatrz: Modem Neo :) czytnik kart MMC Joy na gameport Drukarka USB HP845 DeskJet i rozne inne bzdety typu kable do telefonow itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 tylko jak zmierzyc miernikiem v-core :D 1376335[/snapback] Nie chce mi się robić poglądowej fotki, ale jeśli masz na płycie falownik trójfazowy to na źródłach dokładnie 3 z 6 mosfetów ( takie 3 elektrodowe pajączki ) występuje właśnie napięcie Vcore. Tam możesz je pomierzyć, ale raczej nie rób tego - bo przy braku wprawy zrobisz zwarcie i pójdzie z dymem mobo a może i zasilacz. <_< A co do wpływu zasiłki na wartość Vcore - to żadnej korelacji tu nie ma - bo to napięcie nie przychodzi z zasilacza tylko preparuje je falownik na mobo zbudowany miedzy innymi ze wspomnianych wcześniej mosfetów. A w Twoim przypadku pewnie kłamie soft pomiarowy. Co do zasiłki dla Twojego raczej przeciętnego configu to weź Modecoma 350 Wat za około 120 zeta. - styknie na pewno, choć być może inni forumowicze wskażą inny model zasilacza. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariolife Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgk5. chciałbym u siebie zmierzyc te v-core,niestety moja płyta ma fabrycznie założone radiatory na mosfetach (4szt) i wymiary ich uniemożliwiają dołączenie multimetru .szkoda bo na programach nap core skaka ,ale to podobno wina stabilizatora płyty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 (edytowane) Zgk5. chciałbym u siebie zmierzyc te v-core,niestety moja płyta ma fabrycznie założone radiatory na mosfetach (4szt) i wymiary ich uniemożliwiają dołączenie multimetru .szkoda bo na programach nap core skaka ,ale to podobno wina stabilizatora płyty 1378543[/snapback] Więc niewiele Ci mogę pomóc.... :cry: Za wahania Vcore odpowiada właśnie ten falownik czyli stabilizator płyty - jak napisałeś. Zobacz optycznie czy kondenstory falownika wygladają "normalnie". tzn. czy nie są spuchniete i bez wycieków elektrolitu. Nie można też wykluczyć błędu "wewnętrznego voltomierza" ( czytaj soft pomiarowy) do pomiaru tego i innych napięć. Możesz też podmienić płytę jeśli taki sam chipset to system powinien ruszyć i będzie można ocenić czy występują te wahania. pozdro. Edytowane 9 Kwietnia 2005 przez zgk5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariolife Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Więc niewiele Ci mogę pomóc.... Za wahania Vcore odpowiada właśnie ten falownik czyli stabilizator płyty - jak napisałeś. Zobacz optycznie czy kondenstory falownika wygladają "normalnie". tzn. czy nie są spuchniete i bez wycieków elektrolitu. Nie można też wykluczyć błędu "wewnętrznego voltomierza" ( czytaj soft pomiarowy) do pomiaru tego i innych napięć. Możesz też podmienić płytę jeśli taki sam chipset to system powinien ruszyć i będzie można ocenić czy występują te wahania. te skoki na v-core to bolączka tego modelu płyty,na forach niejednokrotnie to poruszano ,prawdopodobnie msi nie prżyłożyło się do tego modelu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 te skoki na v-core to bolączka tego modelu płyty,na forach niejednokrotnie to poruszano ,prawdopodobnie msi nie prżyłożyło się do tego modelu 1378897[/snapback] No skoro tak to "olej" tą przypadłoćć tej mobo i pracuj spokojnie dalej. :D Na innych płytach tego problemu przynajmniej w takiej skali nie ma, u mnie na Epoxie 8RDA3i oscylacje to max 0,03 V np. mam wskazania 11,80-11,83V i 5,01-5,02V. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novus Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 te skoki na v-core to bolączka tego modelu płyty,na forach niejednokrotnie to poruszano ,prawdopodobnie msi nie prżyłożyło się do tego modelu 1378897[/snapback] Wszystko było bo imho pieknie tylko ze ja mam Asusa A7V880 a o ile mi wiadomo to jest najbardziej dopracowana płytka po KT880 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:TIMONek:. Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Ja ostanio kupowalem Chieftec'a (ATX-1136H) 360W - za 136 zl :] Sadze ze rozsadny wybor :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 (edytowane) A ja sądzę, że nierozsądny. Modecom 350GTF bije go na łeb i jest tańszy. Edytowane 13 Kwietnia 2005 przez BENITO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjabrzyk Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 modecom bije szefa??? taaaaaa!!!??????? naprawde??? a ja myślałem że modecomy to shit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariolife Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Ja ostanio kupowalem Chieftec'a (ATX-1136H) 360W - za 136 zl :] Sadze ze rozsadny wybor :) 1386843[/snapback] powiedz mi jakie masz napięcia(chodzi mi o linie 12v) podobno w tym zasilaczu te napięcie jest za niskie -chciałem go kupic,ale to mnie powstrzymało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Ten szef to dośc kiepski wynalazek, więc się nie dziw. Poza tym 1136h jest robiony przez Enchance a nie sirteca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_ice Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 ja mam 1136H DF i spisuje sie bardzo dobrze, cichutki, milutki i bezproblemowy :) tylko 12V moglby rzeczywiscie lepiej trzymac, ale nie ma co narzekac za ~130 zl zawsze to lepsze niz codeshit czy modecom wg mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...