Pitero82 Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Cos za bardzo dalem czadu i podejrzewam, ze bede musial kupic nowe czesci do kompa :(. Moze opowiem od poczatku. Wzielo mnie na krecenie mojego AMD burtona 2800+ (12,5*166). Wykrecilem go na fsb180 przy v1,725. Plytke mam Abita NF7-S, pamieci TwinMosy 2x256 CL2,5. Komp sie wlaczal, ale przy ladowaniu windowsa na ulamek sekundy wlaczal sie niebieski ekran i uruchamial sie od nowa. No to grzecznie zmniejszylem wszystko do ustawien standartowych i ... dalej jest to samo. CMOS kasowany (bateryjka tez wyjeta ;)). Procka wykrywa, pamiec tez, pojawia sie logo windowsa po czym zwiecha. No, jakbyscie mogli pomoc, to pomozcie (ale to nie ten dzial :( ). Moje pytanie jest nastepujace. Na co byscie zmienili stara plyte glowna i procka no i ewentualnie pamieci... W sumie zestaw jest/byl jeszcze w miare dobry... Szkoda by to bylo wymieniac. Macie pomysly co z tym zrobic? Zasilacz mam Modecoma 550W, karte graficzna ASUA V9999GT (taki 6800GT z gorszymi pamieciami, ale to pewnie wiecie;) ). No, a pewnie bym wydal kolo 1500 na te nowe rzeczy. P.S. Prawie plakalem jak wnosili trumne z Ojcem Świętym z powrotem do bazyliki :((( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Jak masz mozliwosc, to sprawdz wszystko po koleji (mobo, ram i cpu) u jaeigos kumpla. Wtedy dowiesz sie co jest przyczyna problemu. Nie wydaje mi sie, aby to juz byla koniecznosc wymiany calego zestawu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitero82 Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 ehhh tez mi sie tak wydaje, ze to jeszcze nie pora na zmiane. Jakbym nie musial, to bym spokojnie czekal do wyjscia 64 bitowego windowsa i dopiero wtedy bym zmienial (i to tylko pod warunkiem, ze roznica bylaby znaczna). Ale jezeli by sie okazalo, ze tylko procek padl, to juz chyba wolalbym kupic jakiegos semprona pasujacego do mojej plyty. Wydaje mi sie, ze sempron 2800 powinien byc wolniejszy od burtona 2800 (bo ma mniej pamieci). Jak myslicie,czy kupowanie na polroku jakiegos semprona ma sens? jakiego byscie kupili? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Najpierw, to sie upewnij ze to sa problemy z prockiem!!! Bo nie majac pewnosci nie ma sensu planowac juz zakupu nowego procka. Hmmm... mowisz ze Semprona na pol roku. Jak chcesz zmieniac tylko na pol roku, to chyba lepiej kupic jakiegos taniego procka nawet uzywanego. Zaplacisz mniej. A zaoszczedzona kasa juz przeciez moze byc do przyszlych zabawek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 a moze po prostu sie windows rozwalił? Spróbuj zrobić reinstall. Jak płyta postuje to znaczy ze jeszcze nie jest tak zle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitero82 Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Heh... dzieki chlopaki za pomoc. Ponowna instalacja winzgrozy pomogla :D tylko ciekawi mnie czemu tak jest, bo w sumie co ma windows do podkrecania :) No i problem z wymiana sprzetu sierozwiązał. No moze nie zupełnie. Myslicie, ze jest sens zmieniać te pamici TwinMosa 2x256 400hmz na jakies szybsze no i oczywiscie 2x512? jak tak to jakie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Sam fakt, ze to produkt Microsoftu powinien Ci wiele wytlumaczyc :-P No a jak Ci sie zdaje? Jasne ze dobrze by bylo miec wiecej ramu, jesli masz kase a nie planujesz przesiadki na A64 w najblizszym czasie, to dobra/trafna inwestycja. Zreszta przy zakupie dobrych pamieci, bedziesz mogl je zostawic do pozniejszej plyty gl. i procka. A jaki ten ram? Najpier podaj ile kasy i czy oczekujesz ze sie bedzie dobrze krecil. Czy wystarczy Ci dobry markowy ram, bez potrzeby oc. W sumie jesli chodzi o sam ram, to jest o tym dzial :-P Sorki, jesli cos nie tak napisalem ale jest noc i ja po kilku bro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...