Skocz do zawartości
Saracen

Wredny Piskliwy Radeon 9800se

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zmieniłem standardowe chłodzenie na moim 9800se na Aerocool VM-101. Napisałem nawet posta traktującego o moich wrażeniach. Niestety wyciszenie nie powiodło się do końca, gdyż... jedna wredny element na karcie generuje wysokiej częstotliwości pisk. Wcześniej go nie słyszałem bo był maskowany przez hałas wentylatorka. Obadałem dokładnie płytkę drukowaną i doszedłem, że pisk jest generowany przez cewkę nawiniętą na okrągłym ferycie.

Mam więc pytanie co można z tą cewką zrobić?

Próbowałem przy niej manipulować z takim efektem, że dźwięk się zmieniał ale nie znikał. Jestem trochę już podirytowany tym felerem bo choć dźwięk jest bardzo cichy to strasznie piskliwy.

Jakiś czas później...

OK, pokryłem cewki na karcie lakierem, różowym w dodatku i... nie ma rezultatu. Dziwne, ponieważ dotykając te elementy można było wpływać na pisk. Odłączyłem heatpipy od metalowego bloku, do którego montuje się radiator VM-101. Włączyłem komputer na kilkanaście sekund i to samo. Czyli to nie rurki cieplne generowały hałas, również raczej nie cewki na karcie. Czyli pozostaje płyta główna lub zasilacz a może któryś z napędów cd/rw (hdd nie bo już go odłączałem).

Jestem nieco wkurzony. :angry:

Kto by pomyślał, że jakiś wredny pojedyńczy element elektroniczny może produkować najbardziej upierdliwy dźwięk?

Historii ciąg dalszy...

Pisk generuje karta i jest on zależny od tego czy pracuje w trybie 2d czy 3d. Normalnie (w gui) dźwięk jest nieco cichszy ale wyższy. Przy korzystaniu z funkcji 3d zaczyna bardziej przypominać zwykły szum ale ciągle jest to wysokotonowy pisk. Mam pewność, że to akcelerator bo sprawdziłem z różnymi podzespołami. Zawsze uraczył mnie "ćwierkający śpiew", od którego odechciewa się nawet... :mur:

Jak to dobrze, że się jeszcze nie pozbyłem poprzedniej grafiki. <_<

Ma ktoś jakiś pomysł co z tym wrednym radeonem można zrobić?

Pozdrawiam

Edytowane przez Saracen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymienić felerny element na nowy (wylutować i wsadzić nowy?) ale wygląda to tak jak gdzieś było za duze napięcie. U mnie tak sie dzieje na płycie, piszczy jak mam proca który pobiera ponad 85w mocy.

Przestaje jak jest intensywnie używany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi