pajter Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 (edytowane) Witam.. (Wstęp) Przejąłem się niedawno temperaturą na moim starym Celeronku.. Wygooglowałem, iż wysoka temperatura ~65 stopni to nic dziwnego na tych procesorach, a jednak postanowiłem zawalczyć. Rozkręciłem budę, zasilacz na części pierwsze (prawie) wyczyściłem, dorzuciłem wentylek ze starego zepsutego zasilacza na tył (jeszcze jeden mam, ale ten tymczasowo stoi na dwóch paczkach po papierosach chłodząc geforca2 który się strasznie grzeje ;> (w planach kupno czegoś na grafę)) i temperatura spadła mi do 62 stopni po 4 godzinnej kompilacji kde pod linuksem, nie jest więc źle, w porównaniu do wcześniejszych.. 'osiągów'. W planach mam, konstrukcję obudowy z drzewa, aktualnie czekam na front- znajomy ma wyrzeźbić :> Tam też dołoże wentylatorki dół i góra i coś więcej pokombinuje, a na razie chcę kupić jakiś coolerek, który nie dość, że schłodzi, to i pozwoli podkręcić cośkolwiek procesor (przyp. Celeron 2.4 D Prescott) (/wstęp) Hm, do wyboru: 1. Thermaltake Silent Tower CL-P0025 ( http://www.pcprojekt.pl/?str=katalog_produ...id_produktu=139 ) Cena sklepowa: ~130zł Allegro: 139zł (hyhy;>) 2. ARCTIC COOLING Freezer 4 ( http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=760 ) Cena sklepowa: ~89zł Allegro: 76zł 3. Arctic Cooling Freezer 7 ( http://mcs.pc.pl/produkt690.html ) Cena sklepowa: ~99zł Allegro: 81zł 4. Thermaltake Tower 102 ( http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=756 ) Cena sklepowa: ~119zł Allegro: 125zł (Jest inny liczący się "na rynku" w cenie max do 150zł?) Który lepszy? Nie znalazłem nigdzie porównania, a sądzę, że nie opłaca się już kupować np Pentagrama jeśli za podobną cenę można mieć coś z heatpipe przez co na niskich/średnich obrotach (czyt. cichych) będzie odpowiednio chłodził np. grzałkę jaką jest Prescott, zwłaszcza ten starszy ;> (czy też myle się i jeśli np nie ma wystarczających funduszy na zakup Thermalright XP-120 to lepiej kupić np zalmana niż wymienione wyżej z heatpipe?) Pierwszą moją myślą był zakup pentagrama, nawet złożyłem ofertę :D Na szczeście wycofałem, wolę upewnić się w tym co kupuje, tymbardziej iż raczej szybko nie zmienie znów coolera, obudowe i owszem, ale nie coolera. ;-) Z góry dzięki za opinie, komentarze, etc ;-) Edytowane 8 Kwietnia 2005 przez pajter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^KapitaN^ Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 wez pojdz do pierwszego lepszego kiosku i wez nowego chipa tam jest test chyba wszystkich tych modeli. Ale jesli chcesz wiedziec do czego doszli testerzy z tej gazety to wniosek taki ze cena do jakosc oczywiscie AF4 ale: Freezer 4 jest przeznaczony dla platformy P4 socket 478 Freezer 7 jest przeznaczony dla platformy P4 socket 775 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajter Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 wez pojdz do pierwszego lepszego kiosku i wez nowego chipa tam jest test chyba wszystkich tych modeli. Ale jesli chcesz wiedziec do czego doszli testerzy z tej gazety to wniosek taki ze cena do jakosc oczywiscie AF4 Gdy przeczytałem początek, by iść do kiosku miałem ochotę uderzyć Cię przez monitor... Dlatego, że w mojej mieścinie nie ma chipa, jedynie jakieś PCAction, inne z grami i K. Ś. ;> Test wszystkich tych modeli, lecz bez pentagrama, ale na mój zdrowy (teoretycznie) rozum pojmuję, iż musi być lepszy, więc- uff, na szczęście nie kupiłem, dzięki za odp. ;-) ale: Freezer 4 jest przeznaczony dla platformy P4 socket 478 Freezer 7 jest przeznaczony dla platformy P4 socket 775 Uhm, dzięki za sprostowanie, widać nie przyjrzałem się uważnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^KapitaN^ Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 jakies nowe wnioski po przeczytaniu artykulu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajter Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 (edytowane) jakies nowe wnioski po przeczytaniu artykulu?huh.. skacze pomiędzy linuksami ostatnio, konfiguruje etc i nie mam żadnego monitoringu poczty ;> Już czytam ;)) Update: Przeczytałem.. i jestem pod niemałym wrażeniem. Arctic Freezer 4 w porównaniu do takich 'kolosów' jak XP-120, Titan Vanessa i innych wypada znakomicie.. tylko one (czyt. wyżej wymienione) go przebiły i to o stopień :> Wprawdzie Freezer 4 szybciej się nagrzewa, ale i błyskawicznie się chłodzi.. spoglądając na wykres nie mam wątpliwości- Arctic Cooler Freezer 4 :) Nie spodziewałbym się.. raczej odnosiłem się do niego sceptycznie, heatpipe i taka cena? i to z wentylatorem? To musi być jakieś 'dziadostwo' a tu miłe zaskoczenie co do wydajności, a hałaś jak piszą w chipie: ""o dziwo, dzięki specjalnemu ceramicznemu łożyskowaneniu wiatrak, mimo wysokiej wydajności, wcale nie hałasuje" opinie z wszelakich forum potwierdzają to. Ciesze się więc, że odwołałem kupno pentagrama :> Wszystkim, którzy szukają wydajnego i taniego chłodzenia polecam Arctic Coolera Freezera ;-) Jak dostanę paczkę i zamontuje zdam relacje jeszcze ;> Edytowane 9 Kwietnia 2005 przez pajter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...