Skocz do zawartości
pol

athlon xp na 166 fsb ?

Rekomendowane odpowiedzi

czy sie oplaca odblokowywac xp 1600+ tylko po to aby ustawic magistrale 166 (bez podkrecania zegara-zalezy mi na niskiej temp i ciszy)

moze ktos powie jakie ma doswiadczenia odnosnie wydajnosci 133v166 mhz a moze jakis link do testow z gory thnx (przymierzam sie do odblokowania i nie wiem czy jest sens sie meczyc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajnosc zdecydowanie wzrosnie a o ile to zalezy od aplikacji. Ktos wczesniej na forum pisal ze po pojechaniu magistrala na 18x pakowanie plikow z 18 minut spadlo na 11. U mnie z tym Duronem pojechanie magistrali z 100 na 145 dalo dodatkowe 600 punktow w 3DMark.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowalem ale moja plyta nie ma dzielnika 1/5 wiec PCI i AGP sa za wysokie na 166. 155 to byl maks gdzie sie nic wiekszego nie dzialo, ale wrzucilem 145 dla wiekszego bezpieczenstwa.

Pozdro

Dexter

jak to nie ma dzielnika, kt3 ultra ma a nie mialby kt3 utra2 8O (chyba ze to "C" przy twojej mobo odgrywa jakas role)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proste. Jak podkręcish Athlona XP 1600+ na 2100+ to komp będzie chodził tak jakbyś miał niekręconego 2100+.....

nie zgadzam sie z tym mam XP 1,6+@1,9+ fsb 150 czyli efektywnie 300Mhz i mam wiecej punktow w sandrze niz moj kompel na Xp1,9+ (Mobo tesame i pamiec), na niepodkrenconym ma fsb efektywne 266Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio bawilem sie Athlonem 1 Ghz 7,5*133 (ma byc dla brata) i jak cie interesuje to moge dac wyniki przy roznych magistralach.

Athlon 9*133 = 1200 166*7,5=1245

Sandra 2002 CPu

3321 3440

1651 1717

CCR2 4983 5095

wiecej testow nie mam bo nie chcialo mi sie pisac :D Ale powiem ze transfer na pamieciach w Sandrze skacze do gory dosyc mocno na magistrali 166> 2288 MB/s. Testy na tym co ponizej. Pamieci 166 cas 2 przy obydwu testach. A tak poza tematem to zdziwil mnie ten Athlon 8O wymiata jak diabli w porownaniu do XP 2000 i w normalnym uzytkowaniu nie czuc zadnej roznicy. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to sie jednak oplaca jak odblokuje proca to potestuje na wiekszej liczbie aplikacji thnx wszystkim za odpowiedzi jak bede mial wyniki odlokowanego proca zapodam wyniki swoja droga zauwazyliscie jak trudno o testy athlonikow na magistrali 166 dziwne

pozdro pol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proste. Jak podkręcish Athlona XP 1600+ na 2100+ to komp będzie chodził tak jakbyś miał niekręconego 2100+.....

nie zgadzam sie z tym mam XP 1,6+@1,9+ fsb 150 czyli efektywnie 300Mhz i mam wiecej punktow w sandrze niz moj kompel na Xp1,9+ (Mobo tesame i pamiec), na niepodkrenconym ma fsb efektywne 266Mhz

Rozumiem dlaczego się nie zgadzasz, ale mi chodziło oto, że taktowanie PCI i AGP zostanie bez zmian przy kręceniu tego At XP 1600+ na FSB166 i wtedy mam racje (choć nie do końca bo zostaje jeszcze sprawa pamięci).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...