Skocz do zawartości
starykot

Intel Pentium 4

Rekomendowane odpowiedzi

mysle ze jak go dobrze stloczysz to wycisniesz z niego 7 GHz bez jakiegokolwiek ryzyka uszkodzen......... napiecie wal ile wlezie patrz tylko zeby dym z budy za bardzo nie szedl........ ROTFL buhahahaha

po pierwsze nie napisales nic o chlodzeniu, zasilaczu... czymkolwiek...

po drugie nikt ci nie powie ile wycisniesz z wlasnego proca.. czy moze sie myle? :blink:

a czy mu to moze zaszkodzic?

na to pytanie sam sobie odpowiedz.

:mur:

i wogole to masz 5 ponktow zaje****osci do charakterystyk postaci za 2 posty z rzedu... LOL

Edytowane przez Sir_ice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcia więcej jak 1.65v-1.70v niedawaj bo raz że się zacznie strasznie grzać a po drugie wyższe napięcia mogą skrucic żywotnoćć twojego proca. Przy pomyślnych wiatrach powinieneś mieć 2.4ghz przy fsb133, ale to zależy jak będą wtedy szły pamięci i czy zablokujesz pci/agp. Powodzenia! te modele miały ładny potencjał OC!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za 2 takie same posty. Mam zasilacz codegena 300W, a chkodzenie to aluminiowy raditaor, chyba był dołączony do procka, ale się nim zająłem, i b.dobrze chłodzi. Na pewno wystarczy bo temp procka jest w granicach 40-42 przy korzystaniu z neta i 45-50 przy graniu, stosunkowo nie durzo.

Mam nagrywarke lg, dysk seagate 60 GB, floppy, grafika geforce 2 mx/mx 400 oczywiście podkręcona. Chodzi mi tylko o to jak można go najlepiej podkręcić, bo tylko umię zmienić fsb, a to nie wersia inżynierska, więc nie zmienie mu mnożnika. Czy są jeszcze jakieś inne opcie w biosie którymi można go podkręcić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym się ba tym znał to bym nie zaczynał tego postu, ale się nie znam. Na tym forum widziałem post z pytaniem czy można jakos nasmarowac łożysko dysku, jednak nie było tam krytyki. Forum jest po to aby komuś pomagać a nie robić z niego szydere.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze primo zmień zasilkę, zapuść jakiś program do monitorowania temperatury np. CPU cool (możesz w nim również zmieniać FSB) nie wiem jak ty ale ja bym ryzykował z napięciem bo to nie najnowszy proc i jak go s[ciach!]****

to wielkiej sszkody nie bedzie. Pozdro!@!! B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym zasilaczu lepiej nie probowac, proca krecisz samym fsb i mysle ze 2,4 powinien pojsc a jesli to ten z nowszego steppingu to i 3 ghz sa osiagalne.

radiator standardowy z p4 w zupelnosci wystarczy na takie podkrecanie - ja mam p4 1,6 @ 2.32 juz 3 lata na standardowym chlodzeniu i nic mu nie jest.

W podkrecaniu moga cie ograniczyc pamieci wiec jesli by tak bylo zmien im cas latency na wyzszy i jesli plyta na to pozwala takze zwieksz im dzielnik.

A co do posta to usun tego zdublowanego do puki nikt sie w nim nie wpisal :) Podrawiam

woops rzeczywiscie na nowym forum nie ma opcji usun - ktos sie nie postaral :D

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie wróciłem z odwiedzin biosu, w zakładce Fregueny/ voltage control:

Auto detect pci clk - [enabled]

Spread spectrum modulate[disable]

cpu fsb/speed [100mhz/1.80ghz]

memory ferguency [auto=>ddr 266] do wyboru mam jeszcze 1:1=>ddr200 i 3:4=> ddr 266

next boot agp/pci is 66/33mhz- dram is 133 mhz (pocja nieaktywna)

agp/pci clocl: [auto] do wyboru mam jesZcze agp-fsb* 2/3 pci- fsb/3 i agp-66mhz pci-33mhz

napięcie mogę dać od -0,100V do +0,350V

pytanie brzmi co do czego służy, i gdzie podkręcać pamięć. Na płycie jest zworka do ustawiania napięcia pamięci, a jakieś inne opcje w tuningu pamięci?

taktowanie fsb procka moge maksymalnie ustawić na 3.6ghz.

powiedzcie co jak mam ustawić, będe bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko masz w FAQ!!!

Wiem bo tez tak pytalem i tez takie odp. dostawałem ale ...

Wiec nie widze powodu dlaczego masz nie czytac?? skoro jest?

http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=8

a dokladnie tu

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=29395

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=37848

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=52396

Mozesz tez do mnie na gg

Tu masz wszystko nie widze po co ma to pisac w kazdym temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc jak z tym zasilaczem? Wytrzyma czy nie. Ma około 2 lata i 3 miesiące. Czy dużo ryzykuje, bo możliwe że niedługo będe miał drugi HDD Samsunga 40GB?

1379465[/snapback]

Ryzykujesz całym sprzetem bo kto wie co taki zasilacz zrobi...

A przy jakims zwarciu czy cus nawet sie nie wyłaczy

A stosunkowo dobry zasilacz nie jest drogi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi