Skocz do zawartości
kabano

Hdd Wd Świszczy Piszczy... Co Z Tym Zrobic :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!! Mam niezly problem z dyskiem WD 80 GB 8 MB Cachu 7200... :?

Otoz problem polega na tym ze moj komputer byl glosny zawsze :angry: ..ale ostatnio postanowilem cos z tym zrobic... :)

Wymienilem wentyle itd. i okazalo sie ze przyczyna wydobywajacych sie dB z kompa nie sa wiatraki tylko dziwne odglosy dysku... Wczesniej myslalem ze to ktorys wentyl tak swiszczy przez ped powietrza, swoja starosc itp :-) Ale po wymianie wentyli dalej dzwiek pozostal. Wyjalem wczoraj twardziela i uruchomilem kompa i okazalo sie ze slysze blogą cisze... Czyli to wina dysku. :mur: Wydaje on odglosy z srodka, jakby swistu , nie slychac jak pracuje tylko chyba obracajace sie talerze czy cos w tym stylu... co moge z tym zrobic czy trzeba tutaj go wyciszyc poprstu czy to jest jakas wada i trzeba oddacna gwarancje ?? gwarancja obejmuje tego typu zachowania ?? Co wogole obejmuje gwarancja ?? A jezeli uważacie że wyciszyć to jak ??

Edytowane przez kabano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe to kto ma do sprzedania Hitachi ?? I kto kupi WD tanio (cichutki :lol: ) . Ale dziwne moj kumpel ma tez tego samego WD i jemu tak nie swiszczy :? Chyba rzeczywiscie zmienie na Hitachi a tego komus opchne bo wyciszanie go mija sie moim zdaniem z celem... :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche wyciszyc sie da dzieki temu http://www.rt-sw.de/freeware/silentdrive.zip

zwalnia troche dysk ale jest ciszej, jak cos sciagam to na noc sobie wlaczam na quiet a normalnie to w dzień loud , tez mam wd ale 40 gb 7200 8mb i dzieki temu programikowi da sie zniesc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jednego caviara ubilem przez zwarcie i dostalem nowego glosnego identycznie, wiec szkoda danych.

1385182[/snapback]

dlatego wlasnie pytam jaki to model, bo te nowe caviary SE podobno cichsze sa, a wersje sata sie mniej grzeja niz pata. no i wydajnosc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to wersja PATA, zwykły Caviar , NIE model SE . Sprobuje chociaz troche wyciszyc tym programem co poleca radeksz A potem raczej wymiana na seagate albo hitachi... :) Mam porownanie do seagate bo mialem ostatnio 40 GB i go wogole nie slyszalem... a i bardziej sie nie grzeje takze bedzie trzeba pomyslec nad zmiana <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak zwykly caviar to nie ma sie co zastanawiac, sam mam "starego" caviara 40GB 8MB cachu i wyje jak traktor na pelnym gazie, a te programy do wyciszania, dzialaja u mnie tak ze podczas zapisu dysk troche ciszej pracuje, ale ogolne wycie nie cichnie:/

Hitachi sa ok, zastanow sie tez nad samsungiem, bo seagate sa ciche ale gorzej z wydajnoscia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz napisać jaką temperature ma ten dysk? Jeśli niską, to można zastosować do niego obudowe wyciszającą- z napędu CD. Coś na pewno znajdziesz w google. Po prostu bierzesz obudow ze starego CD-romu, wywalasz z niej wszystko, okładasz matą wygłuszającą, wkładasz tam dysk, i już, tylko po włożeniu mierz temperature, żeby się nie przegrzał. Jeśli będzie się grzał, to zamontuj wentylator(ten który niby był głośny i który wywaliłeś aby wyciszyć kompa. Tylko pamiętaj o temperaturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do tego progamu silentdrive ... To on działa po restarcie windy... włączeniu go czy jak :? Bo jakoś różnicy wogóle nie czuje w głośności dysku cały czas wyje strasznie...  :-|

1385853[/snapback]

Bo tego typu programy nie wyciszają wycia dysku tylko stukanie głowic. W Twoim przypadku na nic się nie zdadzą tylko zwolnią transfery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi