kabano Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 (edytowane) Witam !!! Mam niezly problem z dyskiem WD 80 GB 8 MB Cachu 7200... :? Otoz problem polega na tym ze moj komputer byl glosny zawsze :angry: ..ale ostatnio postanowilem cos z tym zrobic... :) Wymienilem wentyle itd. i okazalo sie ze przyczyna wydobywajacych sie dB z kompa nie sa wiatraki tylko dziwne odglosy dysku... Wczesniej myslalem ze to ktorys wentyl tak swiszczy przez ped powietrza, swoja starosc itp :-) Ale po wymianie wentyli dalej dzwiek pozostal. Wyjalem wczoraj twardziela i uruchomilem kompa i okazalo sie ze slysze blogą cisze... Czyli to wina dysku. :mur: Wydaje on odglosy z srodka, jakby swistu , nie slychac jak pracuje tylko chyba obracajace sie talerze czy cos w tym stylu... co moge z tym zrobic czy trzeba tutaj go wyciszyc poprstu czy to jest jakas wada i trzeba oddacna gwarancje ?? gwarancja obejmuje tego typu zachowania ?? Co wogole obejmuje gwarancja ?? A jezeli uważacie że wyciszyć to jak ?? Edytowane 8 Kwietnia 2005 przez kabano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Ja bym go wymienił, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 przyzwyczaic sie. watpie zeby na serwis przyjeli, w koncu dzialac dziala a w parametrach i tak ma wpisane chyba 32 decybele wiec i tak jes ciszej wiec raczej nic nie wskorasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 też miałem WD taki sam jak Twój (jeszcze mam, ktoś chętny to sprzedam :) ), był głośny tak że szkoda gadać, kupiłem hitachi ten co w podpisie i cisza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabano Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Hehehe to kto ma do sprzedania Hitachi ?? I kto kupi WD tanio (cichutki :lol: ) . Ale dziwne moj kumpel ma tez tego samego WD i jemu tak nie swiszczy :? Chyba rzeczywiscie zmienie na Hitachi a tego komus opchne bo wyciszanie go mija sie moim zdaniem z celem... :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszs Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Hehe, ja wczoraj tez zaczalem badac co mi halasuje w obudowie i okazalo sie, ze to moj 3-letni maxtor :/. Czym mozna go oblozyc zeby sie nie zagotowal ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raf.z Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 @kabano gwarancja na pewno nie obejmuje zadnych efektow dzwiekowych, musialbys go dobic najpierw zeby wymienili :D Mozesz podac dokladny model? Czy to pata czy sata, caviar se czy starszy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 ja jednego caviara ubilem przez zwarcie i dostalem nowego glosnego identycznie, wiec szkoda danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 jak ja lubie takie posty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Troche wyciszyc sie da dzieki temu http://www.rt-sw.de/freeware/silentdrive.zip zwalnia troche dysk ale jest ciszej, jak cos sciagam to na noc sobie wlaczam na quiet a normalnie to w dzień loud , tez mam wd ale 40 gb 7200 8mb i dzieki temu programikowi da sie zniesc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raf.z Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 ja jednego caviara ubilem przez zwarcie i dostalem nowego glosnego identycznie, wiec szkoda danych. 1385182[/snapback] dlatego wlasnie pytam jaki to model, bo te nowe caviary SE podobno cichsze sa, a wersje sata sie mniej grzeja niz pata. no i wydajnosc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabano Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Jest to wersja PATA, zwykły Caviar , NIE model SE . Sprobuje chociaz troche wyciszyc tym programem co poleca radeksz A potem raczej wymiana na seagate albo hitachi... :) Mam porownanie do seagate bo mialem ostatnio 40 GB i go wogole nie slyszalem... a i bardziej sie nie grzeje takze bedzie trzeba pomyslec nad zmiana <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raf.z Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 No to jak zwykly caviar to nie ma sie co zastanawiac, sam mam "starego" caviara 40GB 8MB cachu i wyje jak traktor na pelnym gazie, a te programy do wyciszania, dzialaja u mnie tak ze podczas zapisu dysk troche ciszej pracuje, ale ogolne wycie nie cichnie:/ Hitachi sa ok, zastanow sie tez nad samsungiem, bo seagate sa ciche ale gorzej z wydajnoscia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabano Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 A co do tego progamu silentdrive ... To on działa po restarcie windy... włączeniu go czy jak :? Bo jakoś różnicy wogóle nie czuje w głośności dysku cały czas wyje strasznie... :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 (edytowane) Umnie wycisza nieznacznie ale zawsze cos, wlacz sobie test i posluchaj jak chodzi glowica, tam jest w mili sekundach jaki jest zapis im wiecej msec tym dluzej zapisuje. Edytowane 13 Kwietnia 2005 przez radeksz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 A możesz napisać jaką temperature ma ten dysk? Jeśli niską, to można zastosować do niego obudowe wyciszającą- z napędu CD. Coś na pewno znajdziesz w google. Po prostu bierzesz obudow ze starego CD-romu, wywalasz z niej wszystko, okładasz matą wygłuszającą, wkładasz tam dysk, i już, tylko po włożeniu mierz temperature, żeby się nie przegrzał. Jeśli będzie się grzał, to zamontuj wentylator(ten który niby był głośny i który wywaliłeś aby wyciszyć kompa. Tylko pamiętaj o temperaturze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcz Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 A co do tego progamu silentdrive ... To on działa po restarcie windy... włączeniu go czy jak :? Bo jakoś różnicy wogóle nie czuje w głośności dysku cały czas wyje strasznie... :-| 1385853[/snapback] Bo tego typu programy nie wyciszają wycia dysku tylko stukanie głowic. W Twoim przypadku na nic się nie zdadzą tylko zwolnią transfery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 cos to daje, w przypadku 80gb 8megacache pata, jes ciupke ciszej to chrupanie. wnerwia tak samo ale jak sie wyciszy jakos dysk porzadnie to moze miast lekkiego halasu bedzie bezglosne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...