michomis Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 dzien dobry :) posiadam plyte Asusa P4P800S-X procesor Pentium IV 3,0 E FSB800 Presscot HT podczas pracy odczytalem nastepujace temperatury procesora programem CPUCooL: - temp po rozruchu 49'C - temp podczas benchmarka 3dMark2003 max 63'C (srednio 60'C) chlodzenie posiadam standardowe INTELa brak podkrecania, ustawienia bios bezpieczne czyli domyslne (chociaz probowalem roznych) problem: komputer potrafi sie zwieszac podczas ladowania systemu lub w trakcie pracy. w trakcie pracy po prostu mysz i klawiatura przestaja reagowac, trzeba wylaczyc przyciskiem Power. odlaczylem wiec wszystkie urzadzenia (w tym modem neostrady podlaczany przez USB, bo z tego co wiem, zabiera on troche mocy zasilaczowi), wszystkie karty PCI, CDRomy, dodatkowy dysk twardy, wyjalem nawet dodatkowa kosc pamieci. zostawilem tylko: - Karta 9800 Pro, - pamiec 512MB, - monitor, - klawiatura, mysz - dysk 80GB WD. zasilacz mam niestety kiepski, jest to megabajt 350W. po odlaczeniu wszystkiego uruchomilem benchmarka aby sprawdzic czy podczas wysilku tez bedzie sie zwieszal, wszystko poszlo gladko i komputer na razie dziala. wiem ze wszystkie komponenty sa sprawne, bo wczesniej mialem 1,7 Celeron i nic takiego sie nie dzialo. Komp chodzil bez zwieszania sie az do zmiany procesora. pytania: 1. czy wina jest zbyt wysoka temperatura pracy ? 2. czy zasilacz nie wyrabia (zaznaczam, ze na Celeronie 1,7 chodzil OK) ? 3. czy te temperatury ktore podalem sa w normie ? 4. jesli to zasilacz to czy Chieftec 360-302 DF wystarczy do mojej konfiguracji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serek_s91 Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Z pewnością jest wina zasilacza :/ Jeśli chcesz go wymienić to ten chief powinnien wystarczyć, ale lepiej weź jakiś mocniejszy żeby starczył na przyszłość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...