ferrum Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 Witam. Czy można odpalić Athlona XP (np. 1600+) na Asus A7V (na VIA KT133 - nie na VIA KT133A). Udało się to komuś? Jak to zrobić (jeśli zrobić)? Nie chcę zmieniać płyty głównej, bo za tym ciągnęła by się zmiana kości RAM-u, chcę po prostu zmienić proca. Teoretycznie możnaby podręcić szynę ze 100 na 112, mnożnik przestawić na 12.5 (teraz mam TB 1100, 11*100), wiem, że trzeba na Athlonie XP połączyć mostki (tym zająby się kumpel, trochę się na tym zna :) ), ale czy BIOS wykryje XP? Proszę o odpowiedź i przemyślenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 Slychac bylo o udanych probach tego przedsiewziecia. Czy bios rozpozna XP to watpie, tzn pewnie asus nie wydal biosa, ktory rozpoznawalby athlona xp na plycie, ktora go oficjalnie nie obsluguje. Dlatego pewnie nie dostaniesz "ATHLON XP 1600+" ale cos w stylu Athlon 1425 i juz. Nie ma to jednak wiekszego znaczenia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 Witam. Czy można odpalić Athlona XP (np. 1600+) na Asus A7V (na VIA KT133 - nie na VIA KT133A). Udało się to komuś? Jak to zrobić (jeśli zrobić)? Nie chcę zmieniać płyty głównej, bo za tym ciągnęła by się zmiana kości RAM-u, chcę po prostu zmienić proca. Teoretycznie możnaby podręcić szynę ze 100 na 112, mnożnik przestawić na 12.5 (teraz mam TB 1100, 11*100), wiem, że trzeba na Athlonie XP połączyć mostki (tym zająby się kumpel, trochę się na tym zna :) ), ale czy BIOS wykryje XP? Proszę o odpowiedź i przemyślenia. Raczej nieoplacalna jest taka inwestycja w przypadku tej plyty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mail'o Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 Miałem podobny problem na Abicie KT7A - KT133a - dopółki nie spróbowałem - > wszystko działa bez zarzutu ( a Abit pisał że uszkodzi mi sprzęta ) . Moim zdaniem wystarczy żeby płyta obsługiwała mnożnik do 12 i FSB 133. Na wszelki wypadek aktualizuj sobie bios i spróbuj od kogoś pożyczyć takiego procka na próbę. Ja tak zrobiłem i się opłaciło ( na 1580MHz=10.5x150 ten Athl XP 1600 całkiem łądnie śmiga :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrum Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 Nie ma to jednak wiekszego znaczenia...To prawda, nie ma... Raczej nieoplacalna jest taka inwestycja w przypadku tej plytyOpłacalna, tym bardziej, że chip na TB1100 obity a proc był już kilkuset nóżkami na tamtym świecie :? (prawie się spalił) Miałem podobny problem na Abicie KT7A - KT133a - dopółki nie spróbowałem - > wszystko działa bez zarzutu ( a Abit pisał że uszkodzi mi sprzęta ) . Moim zdaniem wystarczy żeby płyta obsługiwała mnożnik do 12 i FSB 133. Na wszelki wypadek aktualizuj sobie bios i spróbuj od kogoś pożyczyć takiego procka na próbę. Ja tak zrobiłem i się opłaciło ( na 1580MHz=10.5x150 ten Athl XP 1600 całkiem łądnie śmiga :).Ale Asus A7V nie jest na KT133A, tylko na KT133, więc nie obsługuję FSB 133. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 Miałem podobny problem na Abicie KT7A - KT133a - dopółki nie spróbowałem - > wszystko działa bez zarzutu ( a Abit pisał że uszkodzi mi sprzęta ) . Moim zdaniem wystarczy żeby płyta obsługiwała mnożnik do 12 i FSB 133. Na wszelki wypadek aktualizuj sobie bios i spróbuj od kogoś pożyczyć takiego procka na próbę. Ja tak zrobiłem i się opłaciło ( na 1580MHz=10.5x150 ten Athl XP 1600 całkiem łądnie śmiga :). Czy ty widzisz, ze tutaj chodzi wlasnie o plyte na KT133 bez A? No wiec nie da rady na tej plycie hulac AntekXP na fsb 133 MHz :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
floyd Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 uaktualnij bios;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 uaktualnij bios;) A co mu to niby da jak chipset nie obsluguje magistrali 133 MHz? Czytaj uwaznie posty zanim cos glupiego napiszesz ;) Sorki, ale taka jest prawda :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenpunkt Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 zgłosi się Athlon 1050 bez XP. oczywiście należy zauktalizować bios do możliwie najnowszej wersji tak by obsługiwał procesory 660/670 (kod XP/morgan) i SSE a jak nic się nie zgłosi to na 99% proc się zjarał :) Wystarczy wsadzić w nową płytę i ustaić magistralkę na 100 zamiast 133 i mamy Athlona 1050 zamiast XP 1600+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrum Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Bios mam najnowszy - wersja 1011. W BIOSie po ustawieniu na Manual można ustawić mnożnik nawet na 14 - jest opcja 5x/14x, ale nie wiem, co oznacza - kiedy (przy jakich ustawieniach zworek) będzie to 5x a przy jakich 14x? Najważniejszą kwetsią jest jednak, czy odpali w ogóle. Sprawdzałem Durona (Morgan) i poszedł bez problemów, a jedyną różnicą między nim a XP jest ilość cachu i magistrala. Więc powinien pójść... 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Obawiam sie, ze max mnoznik jaki ustawisz to bedzie 12.5x. W momencie kiedy ustawisz mnozniki dzielone, np. 5/14 bios wybierze ten mniejszy. Wiekszy wybierany jest automatycznie w przypadku kiedy konkretny procesor tego wymaga, a normalnie wybiera sie ten nizszy. Sam ma wlasnie ten problem na A7V133 i XP1800, max 12.5 :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrum Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Obawiam sie, ze max mnoznik jaki ustawisz to bedzie 12.5x. W momencie kiedy ustawisz mnozniki dzielone, np. 5/14 bios wybierze ten mniejszy. Wiekszy wybierany jest automatycznie w przypadku kiedy konkretny procesor tego wymaga, a normalnie wybiera sie ten nizszy. Sam ma wlasnie ten problem na A7V133 i XP1800, max 12.5 :(Czyli być może pójdzie na 14*100 (jeśli wykryje, że proc ma 1400MHz...) Nie chcę się po zakupie proca niemiło rozczarować :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Nie, napewno plyta sama nie wykryje ci mnoznika 14, wykryje 10.5, a to dlatego, ze nieodblokowany XP 1600 ma wlasnie taki mnoznik. Natomiast stare plyty nie majace w biosie/jumperach obslugi mnoznikow powyzej 12, zamiast chyba 11.5 ustawialy 14, ale robily tak, dlatego ze tak niejako wymuszal konkretnie Athlon 1400, podobnie bylo z Athlonem 1300, zamiast ktoregostam bylo 13. Wiec pogodz sie, ze najwyzszy mnoznik jaki dostaniesz to bedzie 12.5 i to tylko wtedy, kiedy odblokujesz procesor, normalnie bedzie 10.5 i juz! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Witam. Czy można odpalić Athlona XP (np. 1600+) na Asus A7V (na VIA KT133 - nie na VIA KT133A). Udało się to komuś? Jak to zrobić (jeśli zrobić)? Nie chcę zmieniać płyty głównej, bo za tym ciągnęła by się zmiana kości RAM-u, chcę po prostu zmienić proca. Teoretycznie możnaby podręcić szynę ze 100 na 112, mnożnik przestawić na 12.5 (teraz mam TB 1100, 11*100), wiem, że trzeba na Athlonie XP połączyć mostki (tym zająby się kumpel, trochę się na tym zna :) ), ale czy BIOS wykryje XP? Proszę o odpowiedź i przemyślenia. Dziala. niestety nie pamietam w tej chwili jaki revision plyty, bios bodajrze 1007. Dzialal XP1600+ na FSB 100 MHz. Testowany jakies 2 godziny nie zauwazylem objawow niestabilnosci. Oczywiscie SSE nie dzialalo pod windows ze wzgledu na brak supportu od strony BIOSu. Bios twierdzil ze widzi athlona 1050 MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...