Skocz do zawartości
kardas

Awrdflash Z Cdrom-u

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie,

czy uzywanie cdromu do update biosu na abicie nf7-s jest bezpieczne,

czy to ze uzywam cdromu nie powoduje zaladowania jakiegos sterownika do pamieci, ktory moze pokrzaczyc mi bios?

wiecie, ostatni dosc czesto aktualizuje bios i boje sie o dyskietke, jak mi sie pojawi podczas update ze nie moze czytac z A: to klops

a jescze nie doroiblem sie drugiej kosci

a, i czy przypadkiem awrdflash 8.23 nie sprawdza integralnosci pliku *bin przed updatem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli bootowalna plyta jest zrobiona z dobrej dyskietki np. takiej:

http://www.abitfaq.it/Files/drdflash.exe <- to obraz dyskietki do wgrywania biosu, nic zbednego sie na niej nie laduje tylko interperator polecen.

Wgrywa sie tak samo jak z dyskietki, mozesz tez wgrywac z dysku jak chcesz (o ile masz FAT) tylko uruchom z dyskietki, zeby sie nic innego nie zaladowalo, a wgrywaj z dysku :-)

Awdflash sprawdza czy suma kontrolna biosu sie zgadza jak nie to wyswietli, ze sie nie zgadza.

Edytowane przez Kolobos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Ja używam Abitowego narządzia FlashMenu do update'u bisosu. Wg zapewnień producenta to zaawansowane narzędzia do automatycznej aktualizacji BIOS-u z poziomu Windowsa, a więc nie trzeba już dłużej korzystać z dyskietki bootującej i linii komend.

Ja testowałem na własnej skórze tj. na płycie Abit KV7 - 3 razy na Windzie XP SP1 i nie miałem problemów (oczywiście uprzednio wyłączając zbędne usługi) :)

Jak zechcesz spróbować to link do progamu jak i instukcji jak się z niz nim właściwie obchodzić, znajdziesz na oficialnej stronie

http://www2.abit.com.tw/

w sekcji Download - Utility

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kolobos

dzieki

dzis bedzie kolejna zmiana biosu i juz polece z cdromu

@caleb22

wiem ze jest flashmenu, ale mimo ze mam wszystko stabilne w prime

to i tak nie ufam tym windowsowskim narzedziom, zwlaszcza jesli ja zmieniam bios 3 razy... w ciagu dnia :D bo jestem w fazie testow swojej pamieci

juz po flashu, dziala

dzienki wszystkim za odpowiedzi

Edytowane przez kardas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi