Skocz do zawartości
Gromix

Grafika Fx5200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowy dlatego tez na wstępie Witam Wszystkich :)

Sprawa wygląda tak. Tydzien temu (w sobote) wymieniłem procka z AMD Athlon'a 2000+ na AMD Athlon 3000+ 64 oraz płyte główną Soltek'a K8T800 | Socket 754. Od czasu kiedy zostaly wymienione te rzeczy, chyba prawie wszystkie gry 3D cos sie kwaszą. Pierwsza gra jaka odpalilem po nowych częsciach to była NwN (Neverwinter Nights). Po wejsciu do gry zobaczyłem tam dziwne kolorowe pixele. Od razu pomyslalem pewnie ze to wina gry bo po formacie itp. takze zreinstalowalem gre. Po reinstalce wchodze i widze to samo, ale co dziwne po jakiejs chwili czasu monitor gaśnie! Poinstalowalem jeszcze kilka gierek 3D i to samo. Gaśnie monitor! Nic wtedy sie nie da zrobic jak tylko reset kompa. Po resecie od razu sie włącza. Wszystkie stery poinstalowane, ustawienia zrobione. Probowalem tez na starszych wersjach Dx'a i sterach do grafy, ale bezskutecznie. Albo co dziwne jedna gierka mi dziala bez zarzutu. Star Wars Republic Commando. Nowa gierka jak wiadomo. Wymagan nie ma malych ale ona mi dziala bez niczego. Super, nigdy sie nie zacina ani nie gasnie przy niej monitor. Nie wiem co moze byc grane. Wyjmowalem karte i wkladalem dokladnie (dociśnieta) ale to nic tez nie dało.

Miał ktos moze juz taki problem albo wie jak mu zaradzic? Moja karta graf. to GeForce FX 5200 128/128.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki masz zasilacz to tego sprzetu ???

bo tak jak athlon 2000+ za wymagajacy nie jest tak a64 juz troszeczke pradu ciagnie...

pozatym poinstalowales wszystkie odpowiednie nowe sterowniki ????

update biosu do plyty tez by sie przydal...

Edytowane przez letrev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też bym ci radził zacząć sprawdzanie od zasilacza, bo nie wspominasz, że go wymieniałeś, a jak wspomniał przedmówca nowy procek zdecydowanie wiecej potrzebuje mocy, ale nie tylko on, bo i płyta główna jest na pewno dużo lepiej wyposażona niż poprzednia.

Popatrz sobie najpierw na software'owe mierniki i sprawdź jak się zachowują napięcia przy obciążeniu i w idle, zwróć uwagę też na temperatury.

I weź sobie do serca celną uwagę Qlawego. Przy nowym sprzęcie trzeba by było jednak postawić windę na nowo.

Edytowane przez zariro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki masz zasilacz to tego sprzetu ???

bo tak jak athlon 2000+ za wymagajacy nie jest tak a64 juz troszeczke pradu ciagnie...

pozatym poinstalowales wszystkie odpowiednie nowe sterowniki ????

update biosu do plyty tez by sie przydal...

Zasilacz 350W Codegen

Wszystkie najnowsze stery.

Bios najnowszy.

dysk ... sformatowałeś dysk po zmiane sprzetu?

Tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem z NBA Live 2005. Dosłownie po kilku minutach grania wywala mnie do winda albo grafika szaleje. Stery mam nówki. Myslałem, że zasialacz bo miałem Megabajta 350 ale jak zmieniłem na chiefa nadal to samo. Lipa... nie wiem gdzie dalej szukać. Może ktosik zna rozwiązanie?? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi