Skocz do zawartości
prut

Matura Ustna J.polski Potrzebuje Waszych Skojarzeń

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje waszych skojarzeń, bardzo mi się przydadzą na prezentacji mojego tematu, zaznaczam, iż wasze skojarzenia będą wykorzystane przeze mnie podczas prezentacji i ukazane Komisji.

Przejdźmy do rzeczy, idziecie do sklepu i widzicie trzy gazety o tytulach, "Komputer świat", "To i owo" , "Wprost" jak myślicie jaka będzie zawartość tych czasopism, o czym będzie mowa w nich, zakładając oczywiście, że pierwszy raz widzicie te tytuły (sugerujcie sie tylko tytułem, a nie okładką).

Czy tytuł odgrywa ważna role i dlaczego?

Mój temat na mature ustna z j polskiego to „Metaforyka tytułów prasowych. Zanalizuj wybrane przykłady i oceń, jak ma się tytuł czasopisma do jego zawartości” .

Dziękuję za odpowiedzi.

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komputer swiat - wszystko o komputerach, sprzecie i oprogramowaniu, nowinkach technicznych

to i owo - glupoty, ploteczki, rozne artykuly/historie, przepisy do gotowania... wszystko w jednym ;]

wprost - konkretne i rzetelne informacje ze swiata polityki i nie tylko, wszystko pisane bez sciemy ;]

Edytowane przez Radek_BVB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Amd_Powered

komputer swiat - nastepna glupia gazeta

wprost - nastepna glupia gazeta

to i owo - nastepna glupia gazeta

ps. zaraz ci zablokuja ten temat;) i dadza punkciki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer Świat - Pismo o komputerach oraz nowikach ze świata Technologii Informatycznej.

To i Owo - Gazeta, w której każdy znajdze coś dla siebie, czyli o wszystkim i o niczym.

Wprost - Rzetelne informacje ze świata (niekoniecznie polityki), subiektywne, kontrowersyjne, lecz prawdziwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie sadze, ze ciezko bedzie odpowiedziec w mysl autora "pierwszy raz widzicie te tytuły". Kazdy ma juz skojazenia z dana gazetka i mysle, ze Wprost mogloby rownie dobrze kojazyc sie z magazynem dla turystow, gdyby nie fakt, ze kazdy zna ten tytul i chociaz mniej-wiecej wie o czym w nim pisza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadnej z tych gazet nie mialem w rece, wiec moze bede w miare obiektywny:

Komputer Swiat - Gazeta o komputerach, jakies poradniki, pewno dla poczatkujacych

To i Owo - pitolenie o wszystkim jak juz ktos zauwazyl (przepisy kucharskie, ploty)

Wprost - informacje z Polski i swiata, gdybym sie nabieral na reklamy, to pomyslalbym ze pisza tam prosto i rzetelnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer Świat : No tak... tutorial dla początkujących, ja tam nie kupie, ale komuś się przyda

To i Owo : O tym i o owamtym, nudy

Wprost: Dobre pismo, sensowne artykuły, ma swoją klasę

w rewanżu proszę o odwiedzenie

tez do matury

Edytowane przez Michrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zarejestrowałeś się 9 dni temu i odrazu wszystko wiesz :)

akurat, temat jest tak ułożony, że my nie wykonywujemy za niego pracy, a jedynie pomagamy mu się nakierunkować na dobry tok myślenia, po za tym, odpowiedzi użytkowników są kulturalne i na temat (często nie trzymanie się tego powoduje blokowanie tematu), więc myśle, że topic nikomu nie szkodzi i jeszcze troche tu poleży :)

A żeby nie było, że robie OT, to moje odpowiedzi na zadane pytanie są podobne jak i innych, bo cóż innego mozna wymyśleć, czyli:

Komputer Świat - wszystko o kompach, natomiast ktoś napomniał, że dla początkujących, nie wiem, ale mi się tytuł nie kojarzy (zakładając, że nie czytałem zawartości)

To i Owo - czyli gazetka o wszystkim, jakieś plotki, przepisy, wywiady, podróże, program tv, nowości z świata sportu, muzyki itp

Wprost - gazeta wybierające nieraz trudne tematy, opisująca je bez ściem i mówiąca o nich głośno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Amd_Powered

zarejestrowałeś się 9 dni temu i odrazu wszystko wiesz :)

akurat, temat jest tak ułożony, że my nie wykonywujemy za niego pracy, a jedynie pomagamy mu się nakierunkować na dobry tok myślenia, po za tym, odpowiedzi użytkowników są kulturalne i na temat (często nie trzymanie się tego powoduje blokowanie tematu), więc myśle, że topic nikomu nie szkodzi i jeszcze troche tu poleży :)

A żeby nie było, że robie OT, to moje odpowiedzi na zadane pytanie są podobne jak i innych, bo cóż innego mozna wymyśleć, czyli:

Komputer Świat - wszystko o kompach, natomiast ktoś napomniał, że dla początkujących, nie wiem, ale mi się tytuł nie kojarzy (zakładając, że nie czytałem zawartości)

To i Owo - czyli gazetka o wszystkim, jakieś plotki, przepisy, wywiady, podróże, program tv, nowości z świata sportu, muzyki itp

Wprost - gazeta wybierające nieraz trudne tematy, opisująca je bez ściem i mówiąca o nich głośno

1381790[/snapback]

zarejestrowalem sie tu jeszcze wczesniej niz ty wiec ciii :oops:

nie robmy ot :lol:

Edytowane przez Amd_Powered

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta nowa matura to MEGA LOL :lol: :lol: :lol:

miałem okazję ją pisać,jako próbną ale w 2002 była jeszcze stara,(i całe szczęście)Z polskiego jest to beznadzieja,to okrojona wersja 4 tematu ze starej (który pisałem)

ale to moje zdanie na jej temat

wracając do tematu

1.Wprost - post ubecka gazecina,częstokroć lubiąca polityków ,którzy są na topie,a gdy jest gorzej (i gazecie nie zagrożą) piszącą paszkwilanckie teksty.Dla mnie pozbawiona obiektywizmu (choć są gorsze)

2.Komp. świat - coś o komp. oprogramowaniu,niezbyt dla mnie atrakcyjna

3.To i Owo - pewnie program tv ,historie (z życia wzięte (lol)),ogólnie gazeta o niczym

Edytowane przez andrewthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta nowa matura to MEGA LOL :lol:  :lol:  :lol:

miałem okazję ją pisać,jako próbną ale  w 2002 była jeszcze stara,(i całe szczęście)Z polskiego jest to beznadzieja,to okrojona wersja 4 tematu ze starej (który pisałem)

ale to moje zdanie na jej temat

wracając do tematu

undefined

2.Komp. świat - coś o komp. oprogramowaniu,niezbyt dla mnie atrakcyjna

3.To i Owo  - pewnie program tv ,historie (z życia wzięte (lol)),ogólnie gazeta o niczym

1382530[/snapback]

Chmmmmmmmmmm

Jak na pierwszy raz to dziwne skojarzenia masz z samym tytułem, ja bym nigdy nie powiedział że gazeta jest ubecka gdybym nigdy wcześniej ją w rękach ni trzymał, User pytał się o skojarzenia, nie opinie na temat owych gazet moje poropozycje:

1. Komputer Świat- tytuł rozległy, może być o kompach domowych jak i profesjonalne pismo dla fachowców z branży informatyczno-elektronicznej

2. To i Owo- tu ciężko, mnie najbardziej pasi pismo dla kobiet (ploty i inne tego typu nic konkretnego, same reklamy :) )

3. Wprost- gazeta poruszająca niebanalne tematy, treściowo rozległa obejmująca głownie polityke, aczkoliwk możę i info ze świata nauki, religi itp

Przypominam że to tylko skojarzenia tytułów człowieka który nigdy z owymi się niespotkał (żekomo), nie opinie na ich temat, wieć nie piszcie że np Wprost to gazeta ubecka po te skojarzenie jest niemairodajne i bezużyteczne dla użytkownika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a z czym można kojarzyć słowo wprost ,gdy się nie wie nic o rynku gazet politycznych (mi się akurat z tym  z tym kojarzy,zresztą kim jest(był) Pan M. Król ?

1383127[/snapback]

No ok ale nie powiesz mi chyba że jakbyś widział ową gazete pierwszy raz w życiu i nie miał pojęcia co się w środku znajduje to byś akurat tak dany tytuł skojarzył ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje Wam bardzo za te skojarzenia, właśnie dlatego wybralem te tytułu,bo:

komputer swiat - jest trafnym tytulem

to&owo - mozna sie domyslic ze jakies roznosci sa ale dokladnie nie wiadomo co i jak

wprost - w ogole nie wiadomo z czym to skojarzyc, czyli tytul nie pasuje

wiadomo, iz jesli jakas gazeta jest juz na rynku, to kazdy kojarzy z czym sie wiaze ale nie o to chodzilo

juz 19 maturka o jaaaaaa :|:|

a po maturce bedzie fajne zycie:)

POZDRAWIAM Was

(Czerwone Gitary - Matura, podkreca:P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Komputer świat",

Swiat ludzi widziany oczyma komputerow :lol: .

"To i owo" ,

Historie dla puszystych Pan... jak piec ciasto itp. ;p

"Wprost"

Magazyn dla dresiarzy i hooligans. Czyli jak "wprost"y sposob komus wpier*****.

jak myślicie jaka będzie zawartość tych czasopism, o czym będzie mowa w nich, zakładając oczywiście, że pierwszy raz widzicie te tytuły (sugerujcie sie tylko tytułem, a nie okładką).

Komputer świat: zawartosc bedzie pisana w kodzie maszynowym (po kompilacji); beda rozne wersje tej gazety na rozne architektury prockow; ogolnie komputery beda tu opisaywac algorytmy panujace w ludzkim swiecie (takze porownania ze wzgledu na nacje, plec, wiek itp.) :lol:

To i owo: porownanie roznych metod odsysania tluszczu i implantacji piersi... a takze jak piec dobre babeczki :wink:

Wprost: co lepsze?: kastet czy palka - czyli stala rubryka "action tools"; beda takze liczne wywiady i raporty z ulicy.

Czy tytuł odgrywa ważna role i dlaczego?

1379920[/snapback]

Tak (obok okladki). Dlatego, ze sugeruje czytelnikowi, jaka bedzie zawartosc gazety...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje Wam bardzo za te skojarzenia, właśnie dlatego wybralem te tytułu,bo:

komputer swiat - jest trafnym tytulem

to&owo - mozna sie domyslic ze jakies roznosci sa ale dokladnie nie wiadomo co i jak

wprost - w ogole nie wiadomo z czym to skojarzyc, czyli tytul nie pasuje

wiadomo, iz jesli jakas gazeta jest juz na rynku, to kazdy kojarzy z czym sie wiaze ale nie o to chodzilo

juz 19 maturka o jaaaaaa :|:|

a po maturce bedzie fajne zycie:)

POZDRAWIAM Was

(Czerwone Gitary - Matura, podkreca:P)

1390348[/snapback]

Huh,.... faktycznie maturka za pasem ;] ja ustny polski zdaje 21. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja juz wbrew temu, że piszą, że to coś zupełnie nowego pisałem nową maturę - dawno temu (3 lata) - na polski się kompletnie nie uczyłem, a temat zacząłem przygotowywac dzień wcześniej i w sumie nie bardzo umiałem... Poza tym jak ja zdawałem, to było 10min, więc nie można się było nagadać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi