Skocz do zawartości
mendelmax

Overclocking Na Msi 865pem2-ils?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie. Mam proc pentium IV 2.6 i chcialbym z niego wycisnąć coś więcej. Nie musi to być wiele, 2.8-3.0 by mnie satysfakcjonowało. Niestety mam płytę z dzikim biosem w któym nie ma żadnych pożytecznych ustawień... jak w takim razie mam zmienić FSB (aktualnie śmiga na 800) żeby coś z tego proca wycisnąć? W OC jestem całkiem początkujący i nie wiem jak się za to zabrać, więc proszę o szczegółową pomoc. Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotąd mimo wszystko na braki prądowe nie narzekalem ;) A tak poza tym, to zasilacz i tak planuję kupić, ale narazie chcę wiedzieć, czy da się tego proca kręcić na tej płycie, bo w biosie (akualizowany) nie widzężadnych takowych opcji. Poza tym mówię, nie chcę z niego wiele, dodatkowe 200 MHz mnie narazie zadowoli, aż do wymiany zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzecz w tym, że go nie ma, ale po waszych postach jestem pewien. że musze po prostu przywrócić stary bios. Tylko teraz pytanie- w instrukcji pisze, że trzeba ustawiać między 100 a 200. Jak mu dam wyżej to on to wykona? bo 200 da mi FSB 800, a takie mam aktualnie- nijak mnie to nie ustawia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsza zakladka w BIOSie w prawej kolumnie:

Frequency/Voltage Control

i tu mozesz zmieniac FSB poprzez CPU clock, tylko jest jedno ale.... twoja plyta oferuje maksymalnie 200MHz na FSB :D tak, wiec swojego procka nie podkrecisz nic :>

nie wiem czy w nowszym biosie mozna ustawic, wiecej, ale jesli tak to oczywiscie, ze pojdzie wiecej! :)

Edytowane przez lukas-comp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukas-comp, w tym rzecz, że tej opcji w moim biosie nie ma, mimo wszystko nie jestem aż tak ograniczony żeby szukając ustawiania częstotliwości nie zajrzeć do działu o nazwie "frequency". :) Myślałem po prostu, że w nowym biosie jest to gdzie indziej zakamuflowane i liczyłem na taką właśnie podpowiedź. Ale chyba macie racje, że powyżej 200 to nie poleci, wiec chyba dam sobie spokój i ew. zajmę się RAMem ;-)

Edytowane przez mendelmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm w starym biosie jest na 100%, nawet ściągnąłem instrukcje obsługi do płyty i pisze jak byk, że jest :)

Możliwe, że wyłączyli te opcje w nowszym biosie :)

Jeśli chciałbyś kręcić dobrze procka to wymień płyte na ABIT IS7 lub IC7 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie też mam tą instrukcję i nawet pamiętam, że w starym biosie ta opcja była. Skubańce ;) Kupowanie nowej plyty sobie narazie odpuszczę bo myślę czy się nie przesiąść na laptopa, a wówczas bylaby to inwestycja wielce chybiona :) Niemniej dziękuję za rade. Teraz tylko pytanie- czy jeślibym ściągnął starego biosa w którym jest ta opcja a nawet wymienił zasilacz na mocniejszy to czy da się wycisnąć z tej płyty więcej niż 200? Czy też mam sobie całkiem dać spokój?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi