Skocz do zawartości
michalpl

Niski Odczyt Z Pamięci W Everescie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam bardzo niski wynik odczytu z pamięci

odczyt: 3100mb/s

zapis: 1250mb/s

czas oczekiwania: 50,9 ns

wyniki zapisu i dostępu nie są takie złe ale odczyt jest fatalny

timingi mam ustawione na 2.5-3-3-8

może ktos juz miał taki problem i może mi pomóc

z tego co wyczytałem na amd64 powinienem miec odczyt na poziomie 5200mb/s

z góry dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem podobny problemik przy moich Twimoskach 2.5/3/3/8 więc podobnie. Wyniki prezentowały się podobnie do Twoich, niemal identycznie. Moja MoBo to GB K8NF-9 i co sie okazuje, pamiątki nie były w dualu. Aby poszły w dch trza je było wcisnać w 1 i 2 slot, tudzież 3 i 4 :) Nagle wynik podskoczył do ~5200/1800. Może taka prosta podpowiedz, ale a nuż to o to chodzi :) Obadaj w jakimś CPU-Z czy chodzą w dualu. Pozdrawiam

Edit: Przez cały czas myslalem, ze masz dwie kosci :blink: z Twojego opisu wynika ze jedną 512, może jednak 2x256 :>

Edytowane przez emilooos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem okazje sprawdzic na sobie roznice w wydajnosci miedzy kingstonami a twinmosami i ciekawe wyniki dostałem, szukam kosci na którem mogł bym wymienic to co mam teraz i testowałem twinmosy 2x512 400 CL2.5 i kongstony 2x512 400 CL3 i co ciekawe w evereście na twinmosech miałem odczyt~5100 opuzn~86

a na kingstonach miałem odczyt~5300 a opuznienie 82 !!! twinmosy niby nizszy timeing a jednak kingston górą, na kingstonach wyciągnełem 230MHz 2.5,3,3,6 2.8V a twinmosy nie drgneły ani o MHz !!!! kolejny szok

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wyników - granica błędu ! Nie ma czym sie rajcowac ;]

A co do doświadzczeń z Twinmoskami to przykre ;] moze na jakiś badziewnych kościach, moje mteci dają przy 2.5/3/3/7 1T na 233(466) więc nie narzekam <_<

Dosyć BTW, nadal czekamy na jakiś odzew Pana założyciela topicu ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi