ToLeK Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Witam, Przeczytałem to: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=108294, to http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=117731 i to http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=113013. Widzę że z tą płyta są pewne problemy, ale o takim jak ponizej opisuję się niedoczytałem. Ostatnio taką płytę kupił mój kolega i problem jest taki że stacja dysków nie działa. Cały czas świeci się dioda a po włozeniu dyskietki system twierdzi że nie ma napędu. W biosie napęd jest wykrywany, ale wykrywany jest nawet jak stacja jest odłączona od taśmy. Chipset to rev.2 a bios F2. Czy ktoś miał taki problem z tą płytą ? lub domyśla się jak temu zaradzić ? FDD jest na 100% sprawna - była podpinana do innego kompa. Dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Nie podpiął może taśmy odwrotnie..tego typu błache błędy najczęściej powodują takie niespodziewane problemy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajan4 Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Mam ten sam problem. Zmienialem juz nawet napedy FDD, tasmy itd. FDD wciaz jednak nie dziala:mur:, podpiety jest prawidlowo na bank. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToLeK Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 (edytowane) Nie podpiął może taśmy odwrotnie..tego typu błache błędy najczęściej powodują takie niespodziewane problemy :wink: 1380885[/snapback] Taśma jest podpięta prawidłowo. Przypominam że bios wykrywa stację dysków nawet jak jest ona odpięta od taśmy ! Edytowane 10 Kwietnia 2005 przez ToLeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToLeK Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Wiem, że nikt tu nie jest wróżką, ale każda sugestia może być pomocna. Oczywiście każda sugestia związana z powyższym problemem płyty głównej Gigabyte GA K8NF-9 nForce4-4x i nie działającym napędem FDD. Dzięki za pomoc. Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez ToLeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bachus81 Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 powodem waszych problemów są pamięci przynajmniej u mnie tak było tak jak już pisałem płyta ta ma skopany BIOS, to jej jedyna wada powoduje to problemy z wieloma typami pamięci, a problemy z pamięciami powodują min.: - nie wykrywanie FDD - problemy przy instalacji programów - niestabilnosć systemu u mnie takie problemy były z pamięciami firmy Apace po zmianie na Twinmosy wszystko było już ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToLeK Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Witam ! Pamięci jakie są w tym komputerze to dwie sztuki TWINMOS DDR 256MB 400MHz CL2.5 pracujące oczywiście w dualu, zakupione w ProLine Katowice. Nic nie jest podkręcane. System jest stabilny i nie ma problemów przy instalowaniu jakiegokolwiek innego oprogramowania. bachus81 - nie wiem jednak na jakich kościach są robione te twinmosy i na jakich ty masz więc być może masz rację - dzięki za podpowiedź. Proszę o kolejne sugestie. Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez ToLeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bachus81 Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 hmm no to nie wiem ja miałem takie obiawy przez pamięci obecnie nie mam żadnych problemów z instalacją FDD w tych płytach głównych jest tylko mały zgrzyt odnosnie internetu i zawieszających się czasami okienek exploratora spróbuj podłączyć FDD innej firmy moze coś to pomoze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajan4 Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 No ja jade na Geil 2x512 cl 2,5 w dual chanel. Sprawdzalem juz inne fdd i nic....... szlag by trafil ta plyte :mur: tak to jest jak trzeba czasem oszczedzic........ Moze ktos juz mial podobny problem i udalo mu sie go rozwiazac. Np zmiana biosu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajan4 Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 up. Ciagle licze ze ktos znajdzie rozwiazanie tego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...