Skocz do zawartości
nrl

Nowy Dysk Samsunga Spinpoint 200 Gb

Rekomendowane odpowiedzi

nie za szybki ten twardziel ja mam 72MB w HD Tachu

1401832[/snapback]

Ja czegos nie kumam :? Co to znaczy ze masz 72MB w HDTach?? Chodzi Ci o sredni odczyt czy maksymalny?? Moze jestem niewierny tomasz ale poprosze o linka do wyniku :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki ale juz ci nie podam bo stałem się dzisiaj posiadaczem samsunga 200GB a 120GB sprzedałem :(

zawiodłem sie na samsugu wszczyscy pisali ze jaki on to cichy a do seagate 120GB to nie ma co porównywać. inna klasa co seagate to seagate !!!! cisza w 100% a samsundzyn grych grych grych i zabrał jeszcze 20GB dla siebie :)

samsunga mam na silniczku nidec więc nie moge sobie wyobrazić co by się działo na JVS trach trach trach :)

Edytowane przez Nierealny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam widzisz ze nie jest to cudo nie z tej ziemi :-| Odizoluj dysk od obudowy np.wieszajac go na gumowych gumkach u mnie chodzi ciszej niz jak lezal na gabce na dnie obudowy :wink: pozdrawiam

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1410515[/snapback]

Nie za bardzo rozumie tok Twego rozumowania...

Nie chcesz dzielić dysku na partycje i dlatego chcesz zapłacić ponad 100zł więcej za tą samą pojemność rozbitą na dwóch dyskach :mur:

No chyba że chcesz połączyć je w raid(ale o tym nie piszesz) to i tak rozsądne jest podzielić choćby na dwie partycje(C-system, D-reszta)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zle? Czy to trudne pytanie? Wszyscy gadaja ze SP 200gb taki super i go biore. Na dodatek chce kupic dwa dyski i pytam czy tamten jest rownie wydajny, cichy i sie tak malo grzeje jak 200gb w swojej kategori. Ale juz wiem, niestety seagate odchodzi w zapomnienie bo samsungi wszystkie serie sata sa tak wydajne jak ten 200gb.

Zreszta juz zdecydowalem, biore ten: http://sklep.benchmark.pl/pelny_9845.html

oraz SP 200GB SATA II, mysle ze to bedzie dobry i cichy wybor....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zle? Czy to trudne pytanie? Wszyscy gadaja ze SP 200gb taki super i go biore. Na dodatek chce kupic dwa dyski i pytam czy tamten jest rownie wydajny, cichy i sie tak malo grzeje jak 200gb w swojej kategori. Ale juz wiem, niestety seagate odchodzi w zapomnienie bo samsungi wszystkie serie sata sa tak wydajne jak ten 200gb.

Zreszta juz zdecydowalem, biore ten: 1410579[/snapback]

Ok wybór dobry(moim zdaniem)...

Pisząc jedna poprzedeniego posta zrozumiałem że chcesz kupić tylko 2 dyski 80GB i ich nie dzielić.

Ogólnie obecnie najlepsze chyba są samsungi(w miarę;szybkie, ciche, zimne) B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że różne opinie są to spytam, czy może zamiast tego Samsunga lepiej wziąć Hitachi 160GB (200 chyba niestety nie ma), czy może Seagate 200GB czy jeszcze WD też 200GB - oczywiście wszystko na SATA, bo mam wątpliwości. Drugie pytanko - czy mój Abit AI7 obsłuży NCQ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuwa ale seagate tak chrobocze ze ja wlasnie sprzedaje na allegro dokladam i biore samsunga

1418900[/snapback]

ale jak już by kupuwał seagate to tą nową wersje 7200.8 a te są cichsze dużo od swoich poprzedników. ja sam mam zamiar kupić tego seagate tylko muszę dozbierać troche kasy, albo poczekam jeszcze i kupie seagate na sata 2.

Edytowane przez pikolo61

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz zaraz. Jezeli ktos mówi ze coś mu chrobocze to robi oczywiscie test głośności na jakiejs gąbce albo dysk połozony na ksiazce czy czyms innym, bo w obudowie to kazdy dysk chrumka jak zarzynana swinia...

1419346[/snapback]

seagate mi nie chrobotał,a samsung tak

Na pewno cichsze od samsunga?

1419531[/snapback]

tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą cichością to jest tak: bierzesz w łapę pracujący dysk (włączone np. kopiowanie, tak żeby było słychać "chrobotanie") żeby nie dotykał obudowy i... jest cisza. Inne dyski będą najprawdopodobniej dalej chrobotać, a Samsung nie. Nie wiem jak jest z najnowszymi seagate'ami .8 i WD RE. Po prostu dysk należy umieścić na jakiejś gumie czy gąbce i będzie błoga cisza i spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnowie temat :]

kupiłem samsunga 200 gb sata II, jest cichy, jak z wydajnocia to nie wiem, jak ktos da link do tego bencha to dam screena. jerstyem BARDZO zadowolony po przesiadce z maxtora 120 gb 8 cache ata. ciszej znacznie i wydajniej rowniez - zdecydowanie, ale mierzone na "oko".

Mam takie pytanie: czy standardowo dysk pracuje na ultra-d w sata I i czy ma wtedy NCQ i co to własniwie daje? Czy ma ktos na ultra-d po modzie na satra II - podobno mozna - chodzi lepiej?

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnowie temat :]

kupiłem samsunga 200 gb sata II, jest cichy, jak z wydajnocia to nie wiem, jak ktos da link do tego bencha to dam screena. jerstyem BARDZO zadowolony po przesiadce z maxtora 120 gb 8 cache ata. ciszej znacznie i wydajniej rowniez - zdecydowanie, ale mierzone na "oko".

Mam takie pytanie: czy standardowo dysk pracuje na ultra-d w sata  I i czy ma wtedy NCQ i co to własniwie daje? Czy ma ktos na ultra-d po modzie na satra II - podobno mozna - chodzi lepiej?

pzdr

1552124[/snapback]

1. Standardowo chodzi na sata II

2. ma NCQ, zobacz http://pclab.pl/art13048.html

3. a po co ci mod sata II na ultra-d, jak chipset zawarty na tej płycie standardowo obsługuje tą technologie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi