Skocz do zawartości
Szymon

Chieftec Atx-1136h

Rekomendowane odpowiedzi

Pisze ten temat wlasciwie jako ostrzezenie, a rownoczeine pytanie :) czy w tym moze tkwic przyczyna. Mam tego cheftec`a co w temacie, od poczatku mialem dosc niskie napiecia 12V na poziomie 11,6V ale tak mialem na kazdym zasilaczu, wiec stwierdzielm ze plyta mnie po prostu oklamuje a komp byl stabilny. Pewnego dnia podpialem 5 wiatrakow metoda na 7V czyli czerwony do 12v a masa do 5 v. Wiatraki sie krecily :> DO momentu kiedy po przebudowie ukladu wc nie mialem jajec z grafika, myslalem ze ja uszkodzilem blokiem czy cos , ale karte przetestowalem i jest wszystko ok. Odpialem wiec te wiatraki z7V normlanie na 5v. I teraz na 12V mam napiecie 11,3 - 11,4 grafika dziala normlanie. Wszystkie inne napieciaw normie. Wlasciwie dalej by mi to wisialo :) i wychodzilbym z zalozenia ze plyta mnie oklamuje, ale jestem w stanie przejsc 16M w super pi, memtesty przechodza mi bezblednie, a zaliczam losowe resety. Nie koniecznie musi byc komputer obciazony, moge tylko przegladac stronki, ale srednio raz dziennie mam reset ;/. Nie wiem czy to wina podpinania metoda na 7V ale szlag mnie trafia z tym zlomem :) jest to co prawda chieftec z najnizszej polki, ale juz chyba nigdy wiecej sie nia to nie skusze ;/.

ps. co do opini na temat metod 7V , kompletnie nie znam sie na elektornice, ale moge zacytowac elektronika ktory usilowal mi to jakos wytlumaczyc mowiac ze" w zasilaczach impulsowych to nie jest dobre wyjscie, poeniewaz on sztucznie probuje podbijac to napiecie w gore do 12V" nie wiem czy ktos cos z tego zrozumie i czy to ma rece i nogi moglem cos pomieszac. Czy wy tez mieliscie takie jaja przez "7V" ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chce zmienic w tym miesiacu na tagana 380W. Chcialybm cos mocniejszego ale nie mam tyle kasy, potem juz jest za duza roznica w cenie (rzedu 150 zł). Mam nadzieje ze wystarczy ten tagan, bo zakladam ze ten chieftec nie jest za slaby , tylko po prostu kiepski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam i bardzo chwale...przedtem mialem fortrona 300GTP i nie dawal rady, a ta zasilka trzyma u mnie napiecia jak skala przy nap. 1,9V Vcore. Moj epox ciagnie zasilanie proca z 5 V a to jest mocny punkt tej zasilki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi