apollo Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Witam . Przymierzam sie do zmiany na A64 3200+ z xp2400+ , i mam pytanie , gdzie dostać właśnie 3200+ na rdzeniu Clawhammer ale w wersji z 1mb cache L2 , bo z tego co widze to sa terz wersje 512. W Komputroniku mają Clawhammera 3200+ ale napisane jest ze ma tylko 512 L2 , tak samo w Arest.pl , więc , gdzie w takim razie kupić wersję z 1mb l2 , może ktoś widział w jakimś sklepie w necie ? Czy może wszystkie Clawhammery 3200+ mają 1mb l2 ? A i jaka jest różnica między a64 2800+ (newcastle) a tym samym na rdzeniu Clawhammer? Wszystko jest identyczne tlko rdzeń nowy .Czy jest jakaś róznica w wydajności bo nigdzie takiego testu nie znalazłem ? I przydałby sie jakieś zdjęcia jak rozróżnić wersję z 1mb i z 512. Regards. Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez apollo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 A 64 3200+ClawHammer 1mb cache ma 2000mhz natomiast Newcastle 3200+ 512kb ma 2200mhz i a 1mb ClawHammera widziałem ostatnio tylko na allegro uzywke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Masz może jakis link do zdjęć żeby rozpoznać wersję ? Bo jak kupię i bedzie nie to to znów będę czekał na wymianę .Revision jest zaznaczone na końco nomerów procka -Czyli np CG? Pamietasz może w jakiej cenie była wersja 1mb , czy była dużo droższa od wersji 512 Clawhammera ? I jeszcze jedno , z tego co przeczytałem to Rev CG ustawia Command Rate na 2T a Rev C0 1T (i w Newcastle i w Clawhammerze )?. Czy da się to zmienić na płycie Dfi NF3 250GB ? I jakie ma to znaczenie przy a64 jeśli ma jakieś ? Regards. Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez apollo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Qpuj tylko newcastle bo różnica w wydajnosci pomiedzy 512 i 1024 jest bardzo mała(a i tak szybsze taktowanie zniweluje strate tego cacheu) proce z 512 kb lepiej sie wykreci Zmiane na 1T oczywiscie ustawisz a to da dużego kopa w odczycie i zapisie do pamieci tylko czy twoeje pamieci/proc obsłużą to juz inna bajka ale ,mysle ze da rade :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Tylko teraz pytanie czy brać Clawhammera 3200+(512l2) czy może Newcastle 3200+( terz 512 l2) I którą wersję z rev CG czy może C0 (chociaż wydaje mi się że Rev C0 w clawhammerze ma właśnie 1Mb l2 ) ? Jaka jest między nimi różnica przy tym samym zegarze ,l2 , między NC a CL ? regards. Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez apollo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 200mhz wszystkie proce dzis sprzedawane to newcastle w opisach nie chce im sie zmieniac <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Echh , leniwce , jednak od tak dla samego siebie poszukam sobie wersji 3200+ 1mb Clawhammera :) (dla kaprysu :)) . A i jeszcze z tym steppingiem brać CG czy C0 ? Czyli nawet jak sam procek w Rev CG ustawia Command Rate na 2t to w biosie można przestawić na 1t (Chodzi mi o Nf3 250GB DFI )? A pamięci mi pujdą na 1t bo terz tak chodzą w tej chili na Nforce 2 Ultra. Czy w rdzeniu Newcastle wprowadzono jakieś zmiany w stosunku do Clawhammera czy tylko obcięto cache L2? Regards. Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez apollo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Ustawisz 1T bez problemu a serie niech ci ktos inny pomoze bo je nie jestem pewny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Dzięki. Serie juz znalazlem http://www.3dcenter.org/artikel/2004/09-27_c.php . Natomiast nadal nie wiem jaka jest róznica między rdzeniem Newcastle a Clawhammer (nie liczac zmiany wielkosci cachu l2 )?????? I jaka jest różnica między Rev CG a C0 (nie liczac tego CMD1t i 2t) ????????? Regards. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Dzięki. Serie juz znalazlem 1381811[/snapback] Różnica między Newcastle a Clawhammer jest tylko w cache'u, choć były też CH z połową L2 zablokowanego. co do rewizji to C0 mógł dać tylko 2T i nie kręcił się prawie wogóle, a CG super sie kręci i można dać z łatwością 1T przy 2 modułach :-P Nie sugeruj sie opisami w sklepach komputerowych- bardzo rzadko są one zgodne z prawdą :? Clawhammera dostaniesz tylko używanego- na allegro, albo ebay IMHO nie opłaca się brać Clawhammera... teraz za jakiś czas będzie wchodził do PL Turion64 także o wiele bardziej opłaca się w niego zainwestować- szczególnie, że chcesz do tego DFI NF3, ma on 1MB L2 (zależnie od wersji) a na przeczekanie kup sobie Semprona 2600+ lub 2800+ a jak ci śpieszno to możesz ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> A64 mobile albo DTR tylko z dostaniem ich też sa małe kłopoty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Z tego co wiem, to roznica pomiedzy rewizja C0 a CG jest taka, ze na CG mozna ustawic z poziomu biosu 1T, lub 2T, natomiat w rewizji C0 mozna pracowac tylko na 1T (brak mozliwosci ustawienia 2T dla pamieci). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) WItam. CHyba macie racje , za Clawhammerem CG rozejrze sie na WGK , moze maja jakas sztuke jeszcze , tylko moze o tym jeszcze nie wiedza :)(latwo sie w sumie pomylic) . A moze żeczywiscie poszukam A64Mobile albo DTR . Czym się różni DTR od A64mobile ,i jaka jest ich cena oraz czy oba chodza na DFi , bo słyszałem że z DTR sa problemy na DFI podobno. Czy A64 mobile i DTR maja po 512 l2? Newcastle sa chyba tylko w steppingu CG , jesli sie nie myle ? Sa juz u nas Sempy 90nm , i od jakiego zegara sie zaczynaja ? Chociaz w sumie to zalezy mi raczej na pelnym A64 bo chce sie pobawic w Xp64 , mimo tego ze nie wszystkie stery sa , i mam wrazenie ze jednak w 64 bitowym windowsie cache bedzie mial jednak znaczenie , zajmuje sie czesto grafika i tre dodatkowe 512 l2 sie przydaje . Dzięki za porady. Regards. Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez apollo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 WItam. CHyba macie racje , za Clawhammerem CG rozejrze sie na WGK , moze maja jakas sztuke jeszcze , tylko moze o tym jeszcze nie wiedza :)(latwo sie w sumie pomylic) . A moze żeczywiscie poszukam A64Mobile albo DTR . Czym się różni DTR od A64mobile , i czy oba chodza na DFi , bo słyszałem że z DTR sa problemy na DFI podobno. Newcastle sa chyba tylko w steppingu CG , jesli sie nie myle ? Dzięki za porady. Regards. 1383639[/snapback] a no rozejrzyj się - ale szczerze wątpie :? DTR i mobile nie różnią sie praktycznie niczym - z tego co wiem :lol: - nie mają blachy o problemach nie słyszałem są i C0 ale to max wczesne partie produkcyjne (początek 2004 roku) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Czyli Newcastle terz byly C0 ? Cholera , namieszali z tymi modelami , jeszcze bede szukal karta w reku i wypisanymi oznaczeniami :) Czyli tak Clawhammer ADA3400AEP5AR to stepping Cg z 1mb cachu , natomiast ADA3400AEP4AR to wersja z 512 l2 , Newcastle ADA3400AEP4AX to wersja Cg , a jakie miala oznaczenia wersja C0 ?? Regards. Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez apollo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Czyli Newcastle terz byly C0 ? Cholera , namieszali z tymi modelami , jeszcze bede szukal karta w reku i wypisanymi oznaczeniami :) Czyli tak Clawhammer ADA3400AEP5AR to stepping Cg z 1mb cachu , natomiast ADA3400AEP4AR to wersja z 512 l2 , Newcastle ADA3400AEP4AX to wersja Cg , a jakie miala oznaczenia wersja C0 ?? Regards. 1383661[/snapback] Ostatnie pole oznacza rewizję procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Spojrzalem na ta liste i z tego co mi wyszlo to : Newcastle ADA3400AEP4AX stepping Cg Newcastle ADA3400AEP4AY to terz stepping CG ? Newcastle ADA3400AEP4Ap stepping P-state transition - 0,13µm (co to jest ?) albo :ADA3400AEP4AP stepping C0 ? Tylko takiego rzeczywiscie nie widzialem nigdzie , wiec pewnie w sklepach nie maja ?(oby ). Edit: ok chyba juz wiem na 100% to ADA3400AEP4AP to Newcastle ze steppingiem C0 :)Uff. O i gdzie widzeliscie w polsce A64 mobile i DTR i w jakiej cenie ? Wyglada na to że wszytkie DTR maja 1mb L2 . NAtomiast jak to jest ze zwyklymi wersjami a64 mobile Czy to jest poprawne ? Sorry ze tak mecze pytaniami ale pewnie kupie 2 , jednego zwykłego i jdnego albo DTR albo A64 mobile. Jakby ktos zauwazyl gdzies clawhammera z 1mb l2 w necie albo na WGK, to dajcie znac . Regards. Edytowane 12 Kwietnia 2005 przez apollo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...