barlug Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 witam, wydaje mie sie ze tutaj jest odpowiedni dzial na wstepie powiem ze jestem zielony ze sprzetu i mam nadzieje ze mi pomożecie. mam taki zestaw: procesor celeron 700 66mhz; grafika -riva tnt2 model 64 ; pamiec 128 133 mhz, plyta-ECS P6 BAt chipset-VIA VT 8266693A z AGP 1.0 ; do tego dysk seagate 4g -nie pamieat parametrów:(.(pisze z pracy). chodzi o to ze nie chca mi isc filmy na tym zestawie:( mozecie powiedziec co jest za problem? dokladnie fimy ida ale strasznie wolno. grafika jest zainstalowana prawidlowo -na sterach XP (domyslnie) .mpg chodzi bez problemu tez. ale wieksze fliki 700 m -czyli fimy skacza badz "plyna". czy nei jest to wystrczajacy sprzet do odtworzenia filmu? wczesniej mialem durona 700 i tez rive tnt2 64 i wszystko chodzilo super o co moze chodzic? ps. kodeki sprawdzilem trakze na bank nie to., co prawda eni instalowalem sterow do plyty:( .powiedzcie czy jezeli plytka jest pod procesory intela to mozna normanie zsinalowac via4in1? czy jakos tak? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 128 MB i winXP ? :}}} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barlug Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 128 MB i winXP ? :}}} 1381818[/snapback] 128 jest to minimum do xp:) i dziala na tym bez problemu . ja na podobnym sprzecie ,tylko ze duron, uzywałem xp przez 2 lata i jakos chodzil. no ale dobra co z filmem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bieniek Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zmien sterowniki do grafiki z domyslnych WinXP na jakies inne i wszystko bedzie hulac jak nalezy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barlug Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zmien sterowniki do grafiki z domyslnych WinXP na jakies inne i wszystko bedzie hulac jak nalezy. 1381879[/snapback] sciagnalem ze strony nvidii stery do riva tnt2 64 7.81_english i 781_international i ..kupa mowi ze nei znaleziono odpowiedniego sprzetu do sterownikow--karta to na bank riva tnt 2 64 mam ja od bardzo dobrej kolezanki i widzialem u niej ja kupe czasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBoss Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 zainstaluj sterowniki od plyty glownej :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sportmaus Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Zainstaluj sterowniki do plyty i karty graficznej - dokup ramu ( przydalo by sie ) Zdefragmetuj na koniec dyski - acha i najlepiej gdyby HDD nie byl na tej samej tasmie co naped CD/DVD ( jesli tak - to podepnij Naped Optyczny osobnym kablem do IDE2 ) Moze te czary pomoga ? :wink: PS: podczas ogladania filmow - nie zwijaj DOOM-a3 do paska tylko go wylaczaj :wink: Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez Sportmaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barlug Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zainstaluj sterowniki do plyty i karty graficznej - dokup ramu ( przydalo by sie ) Zdefragmetuj na koniec dyski - acha i najlepiej gdyby HDD nie byl na tej samej tasmie co naped CD/DVD ( jesli tak - to podepnij Naped Optyczny osobnym kablem do IDE2 ) Moze te czary pomoga ? :wink: PS: podczas ogladania filmow - nie zwijaj DOOM-a3 do paska tylko go wylaczaj :wink: 1382152[/snapback] heheheeh nie gram wogole -uzywam linuksa ;] ten komp jest dla mojej kobiety:) stery do grafy i do plyty sprawdze jeszcze raz dzisiaj..napisze jak i kto mial racje:) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_ice Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 na moim backupowym pII 333 @ 400 MHz 128MB RAM i S3trio3D @ winXP SP2 divixy smigaja jak burza... :-P sadze ze nie beda to ani stery do plyty ani brak ramu... jezeli juz to pewnie ten doom3 w tle hiehieihe a tak serio to ja obstawiam ze jak to zwykle bywa cos z kodekiem jest zwalone i pomoze.... reinstalka windy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 @ berluq Mam ten sam problem co ty. Moja kobieta też ma badziwną płytę ECS na VIA Apollo 133 i za Chiny nie chcą iść filmy. Robiłem już wszystko (w granicach rozsądku) od reinstalki do dołożenia pamięci obecnie 128MB i win98. Motodą prób i błędów doszedłem do tego, że winny jest chipset - test read/write na poziomie Pentium MMX166!!! Taki sam problem miał Janek w tym temacie. Zrób test read/write w Everest i podaj wyniki (chociaż ja już wiem jakie będą) :mur: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barlug Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 @ berluq Mam ten sam problem co ty. Moja kobieta też ma badziwną płytę ECS na VIA Apollo 133 i za Chiny nie chcą iść filmy. Robiłem już wszystko (w granicach rozsądku) od reinstalki do dołożenia pamięci obecnie 128MB i win98. Motodą prób i błędów doszedłem do tego, że winny jest chipset - test read/write na poziomie Pentium MMX166!!! Taki sam problem miał Janek w 1383711[/snapback] kurde czyli nie ma szans zeby poszly filmy?:((( cholera a ja wydalem na nia 70 zł :( i to na gieldzie ciekawe czy kolo przyjmie ja z powrotem i wymieni na inna lepsza ...nie powiem zebym był zadowolony ..dzisiaj probuje z win98 ale skoro piszesz ze nic eni pomoglo:( czy w koncu ci zadziałało?tzn czy szedl film>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Nie mówię, że nie ma szans. Może jest jakaś magiczna opcja w biosie po włączeniu której filmy zaczną śmigać. Niestety ja tej opcji nie znalazłem i raczej nie znajdę, bo za każdym razem jak chce coś przy kompie pogrzebać to dziewczyna się krzywo patrzy, że przyjeżdżam do kompa a nie do niej - ech KOBIETY. W moim przypadku procesor to celina 633. Na standardowym ustawieniu filmy tną się masakrycznie, po przestawieniu FSB na 75 = 713MHz jest lepiej, po przestawieniu FSB 83 = 788MHz filmy chodzą dość gładko ale PCI = 42. Z powyższego wynika prosty wniosek trza podkręcić żeby oglądać filmy. Jak znajdę odpowiednie/tanie chłodzenia to puszczę procesor na FSB 100 i powinno chodzić. Ale i tak zastanawia mnie ten niski wynik read/write RAM - ok. 170MB odczyt i 50MB zapis TRAGEDIA. Najlepsze jest to że JANEK z podanego wcześniej tematu ma Celerona800 i mu filmy przycinają. Jak masz możliwość to ją wymień. Może ktoś ci doradzi jakąś lepszą płytę? Podaj jeszcze ten wynik z Everesta bo jestem go ciekawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barlug Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 (edytowane) wrzuce wyniki z everesta ok 22 bo teraz nei mam dostepu do tego kompa..moze to cos pomoze podaje link sprzawdzcie czy jest sens: http://forum.divx.pl/viewtopic.php?t=14405 EDYCJA: bios tez chyba jest jakis stary mozesz powiedziec jak mam sciagnac calosc sterow do plyty? tj czy wystarczy via4in1 ? czy tam jest calosc obslugi agp pci i pamieci? bo mi nawet po instalce tego wykazuje jakies znaki zapytania przy pci :( Edytowane 12 Kwietnia 2005 przez barlug Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 (edytowane) Ja instalowałem tylko 4in1. Co do linka to można sprawdzić ale moim zdaniem to jest raczej problem sprzętowy niż programowy. Spróbuj lekko podkręcić procesor - może będzie lepiej. Link do oficjalnych biosów ECS. Niestety ja nie będę próbował nawet tego wgrywać - dziewczyna musi prace pisać a gdyby coś poszło nie tak to... Te znaki zapytania to może datego, że masz coś wsadzone w PCI a nie zaintalowane. Edytowane 12 Kwietnia 2005 przez PiotruśPan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barlug Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 jest w pci karta sieciowa ale w wykazie urzadzen jest realtek 8139 takze nie wiem ale ok zobacze.... ps. moja dziewczyna tez wlasnie ma prace pisac na nim i tez nei bede kombinowal zwlaszcza ze byl on wlasnie zrobiony w tym celu ...no i do ogladania filmów:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 (edytowane) moja dziewczyna ma wlasnie ecs via apollo pro i filmy smigaja na celinie 800 i gf2 mx 200 a przedtem smigaly na s3 savage 8mb - wiec nie wiem o czym mowicie :) Celina 633 spokojnie wystarcza zeby pod winda puscic kazdy film. Ja u siostry na shuttle tez na via apollo pro puszczalem filmy na celku 366@566 i chodzily bez przycinania ale na bsplayerze. Pod [brzydkie określenie na linuksa]em to nawet na slabszym sprzecie smigaja :) Wg mnie cos zamula system - posprawdzajecie ustawienia pamieci w biosie moze puscic ram synchro albo jak jest w synchro to dac mu +33 ? cas na 2 i inne zwiazane z pamieca opcje. Mozna tez popatrzec na opcje zwiazane z agp. edit ja tam nie wiem co jest brzydkiego w l i n u c h u ??? u mnie w miescie wszycy linuxowcy uzywaja tego okreslenia i jeszcze nikt nie powiedzial ze jest brzydkie ... Edytowane 12 Kwietnia 2005 przez IGI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 No to ja już nie wiem co jest grane w tamtym kompie. Ustawienia biosu prawdzałem różne ale cały czas jest tak samo. Ustawiałem CL 2, Dram clock przestawiałem, ustawienia AGP są w porządku, włączyłem Cache L2 procesora (domyślnie wyłączony?!) i inne takie. Na nowy system wgrałem tylko sterowniki, kodeki i lipa. Krótkie filmiki o małej rożdzielczości chodzą pięknie ale duże skompresowane np Shrek 2 zapomnij. @ IGI Instalowałeś jakieś inne sterowniki do mobo czy tylko 4in1? Mam prośbę zrób u siebie test read/write i podaj wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yyy Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 http://www.geexbox.org/en/index.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barlug Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 1385889[/snapback]a to nie wiem czemu?? ok wiec jak tylko dotarlem do domciu wziolem sie za instalacje 98 no i wszystko pieknie szlo :) , pozniej zainstalowalemstery do rivy i tez ok (powoli znikaly znaki zapytania w menadzerze) no i wziolem na koniec chispet (via4in1) i zainstalowal i tak jak chcial zrestartowalem kompa...i tutaj juz dziekujemy ;] system sie nie uruchamia -jedynie tryb awaryjny;]...mowi (po 10 minutowym oczekiwaniu) ze "plik w podkatalogu /iosubsys jest uszkodzony lub tez nei znaleziony wystarczajacej ilosci pamieci"-cyctat:( co jest grane!!!! ps. niestety zapomnialem przeprowadzic tego testu read/write :( tak sie spieszylem zeby cos zrobic ....dobra napisze wieczorem..teraz zainstaluje tam linuksa i zobaczymy czy takie same szopki bede na linie.... a i jeszce jedna rzecz .hmm myslalem wczesni ze to dlatego ze nia mam podlaczonej dyskietki ale nei okazalo sie ze obojetnie co bym podlaczyl(tasma jest ok i 2 stacje dyskietek tez) komp nie wykrywa dyskietki tzn wogole chyba?;[ mowi floopy boot failed ale tam dyskietka jezst podlaczona PLIS !!!! HELP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 (edytowane) Jakie stery 4in1 instalowałeś? Najnowsze? Jeżeli tak to może coś jest w tych sterach skaszanione. Z drugiej strony jednak powinny być kompatybilne wstecz. Dziwne. Pod WIN dyskietka działa? Pewnie ten komunikat pojawia się w czasie ładowania systemu? Napewno masz w biosie ustawiną kolejność botowania dysków tak, że zaczyna od dyskietki - nie wykrywa botowalnej dyskietki i wyświetla ten komunikat. @ yyy No jak mi nic nie pozostanie to trzeba będzie sróbować. Edytowane 13 Kwietnia 2005 przez PiotruśPan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geodeta Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Witam! Ja ostatnio modernizowałem kompa od znajomego. Celina 800 płyta na chipsecie via apollo 133, 256mb sdram. Zdziwisz się ale podobny był problem i już wiem czego to była wina i czego najprawdopodobniej u ciebie jest. Everest pokazał jakies 170mb/s przepustowości pamięci w read i jekoś podobnie w write!! Czyli to sprawa chipsetu od płyty. Sprawdzałem na świerzutkim win 2000. w trybie awaryjnym , gdzie prawie nic w tle nie chodzi pokazał 260mb/s przepustowości read. A jak zainstalowałem Northona AV 2005 to komp wogóle zamulił się i chodził jak 486. To nie jest sprawa proca czy ramu. moja kobieta pracuje na pII350 128mb ram w win 2000 i filmy śmigają aż miło. http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=108629&hl= Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 @ Geodeta W sumie to wiedziałem, że to chipset (spójrz posty wyżej). Zastanawia mnie tylko czemu u IGI'ego filmy chodzą dobrze. @ IGI Napewno wszystkie filmy u ciebie chodzą nawet te skompresowane o dużej rozdzielczości??? Podaj wynik testu RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barlug Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 @ Geodeta W sumie to wiedziałem, że to chipset (spójrz posty wyżej). Zastanawia mnie tylko czemu u IGI'ego filmy chodzą dobrze. @ IGI Napewno wszystkie filmy u ciebie chodzą nawet te skompresowane o dużej rozdzielczości??? Podaj wynik testu RAM. 1387005[/snapback] nie chodzi o boootowanie , chociaz rzeczywiscie tak to wyglada-ale ma ustawiona na cdrom i z tego też bootuje :). a sys i tak pluje ze boot floopy failed i nei wykrywa dyskietki! poza tym jakiś trefny jest ten ..co do błedu iosubsys: http://www.computing.net/windows95/wwwboar...rum/164063.html kurde no zabnije mnie to ..zrobię dzisiaj test read/write ale i tak wiem że zawijam na giełde komputerowa (mam miech gwarancji) i oddaj ta pl\łyte i wyni\mieniam na lepsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 ja mam P3 550, 128MB, mobo ma BX i tez filmiki smigaja azmilo na windzie XP!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geodeta Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 A masz zainstalowanego jakiegoś antywira? czasami te najnowsze potrafią zamulić nawet niezłego kompa, a codopiero takiego na marnym chipsecie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 nie mam bo modem ma jakiegos pierda i nie potrzeba a komp dziala spoko nawet warcraft chodzi bez problemow z 5 kompami:) a duren 800 jak pamietam mial z tym lekki klopot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 (edytowane) Ok ja podam swoje wyniki a dokladniej z kompa siostry Odczyt - okolo 600 mb/s zapis - okolo 170 mb/s Plyta to shuttle av18 chipset via apollo pro Jezeli ty masz via apollo bez znaczka pro czyli na chipsecie via693 a nie 694 to mozliwe ze masz zwalony chipset bo z tego co pamietam one mialy cos z kontrolerem pamieci i dlatego minn wprowadzono wersje pro Pozdrawiam aha i u mnie zmiana ustawien na synchro i asynchro nie wplywa znaczaco na wyniki I jeszcze jedno - system to xp bez sterow do plyty (sa w systemie) Edytowane 17 Kwietnia 2005 przez IGI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 @ IGI Dzięki za odpowiedź. Mój chipset nie ma Pro - VT82C693A/596B Wczoraj jedyne co wywalczyłem to poprawa odczytu ze 170 na 185 MB LOL nie wiem czy to załsuga zmiany ustawień w biosie czy można to zaliczyć do błedu pomiarowego. Będę kręcił tego proca w niedalekiej przyszłości może to coś da. No nic trzeba z tym żyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro830628 Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 jeśli chodzi o moje skromne zdanie to jestem za źle dobranymi sterami do grafy i kodeki!! kodeki minimum najprostsza versja ffdshow-2002 0617 i wszystko chodzi na PII 233mhz 168ram 100mhz riva tnt32mb 3gb dysk na ata33 WIN98!!filmy chodzą na rozdzielce 1024x768 i nie ma mowy o przycinaniu!!jak i na AMD350mhz WINXP 168ram100mhz riva tnt32mb HDD8.4 ata66 obie płyty główne to jakieś starocie których modele czy producenci są trudni do odgadniecia:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...