Skocz do zawartości
saigon

Problem Z Kolorowym Cardrige - Regenerowanym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po napelnieniu kolorowego cardrige pojawilo mi sie kilka problemow, ktore sprowadzaly sie do jednego - nie drukowalo poprawnie kolorow. A obiawy i przebieg regeneracji wygladal tak:

1. Napelnilem komory cardrige'a tak jak odbily mi sie kolory na bibulce (wiec o pomieszaniu kolorow na tym etapie nia ma mowy).

2. Pierwsze wydruki kolorowe byly w miare normalne jednak z uplywem dni (kilka dni) kolory byly coraz bardziej niebieskie.

3. Przeprowadzilem kilkakrotne dokladne oczyszczanie glowic - cos pomoglo.

4. Po paru dniach znowu wydruki w kolorze i w odcieniach szarosci byly coraz bardziej niebieskie.

5. Dalem sobie z tym spokoj

6. Po paru miesiacach i wydrukach w odcieniach koloru blue postanowilem odessac znaczna czesc kolorowego tuszu i sprobowac naprawic problem, przy okazji sprawdzilem na bibulce czy kolory w samym cardrige'u sa bardzo pomieszane i tu sie zdziwilem. Na bibulce byly trzy wyrazne paski i to w kolorach jakie powinny byc, a pomimo tego dalej drukowalo mi na niebiesko.

Jednak nie przeszkadzalo mi to az tak strasznie, poniewaz w sprawozdaniach rysunki nie musialy miec kolorow jak na zdjeciach. Teraz jednak tusz mi sie skonczyl, a i cardrige wymaga wymiany. Chce sobie kupic na allegro pusty oryginalny cardrige do drukarki jak w tytule i tusze do jego uzupelnienia. I tu jest moje zasadnicze pytanie. Czy to ma sens? Czy uda mi sie uzyskac kolory takie jak powinny byc? Czy znowu kolory beda pomieszane, a rysunki ktore w wordzie mialy ustawienia "skala szarosci" beda niebieskie? A moze lepiej nie zawracac sobie glowy regeneracja koloru i kupic oryginalny cardrige?

Prosze o pomoc lub wskazowki, lub nawet linki gdzie opisywane sa pdobne problemy.

Mi narazie nie udalo sie trafic na link z podobnym problemem. Jedyna rzecz jaka udalo mi sie znalesc na ten temat, to to zeby nie przechylac kolorowego cargrige'a na boki, bo wtedy kolory sie wymieszaja. Nie wiem jednak jak sie do tego ustosunkowac, poniewaz wydaje mi sie ze w transporcie cardrige'ow sa one poukladane w rozne strony, a jednak pozniej drukuja prawidlowo.

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak uzupełniam kolorowy i co za tym idzie jest to oczywiście mozliwe.Pomieszanie kolorów moze nastąpić przez spód - głowicę kartridza ale nawet jesli to nastąpi jest to efekt tylko powierzchwny i po wydrukowaniu kilku rzeczy głowica się "normalizuje".U mnie czasem wystepuje kłopot z przysychaniem jakiegoś koloru i stad tez mozesz miec podobnie - dajesz kolor szary do ktorego potrzeba wszystkich trzech kolorów - jesli jest szary jest ok - jesli przechodzi w jakiś kolor znaczy to ze: uszkodzona jest juz głowica kartridźa lub zaschnięty - nieobecny jakiś kolor.Moim zdaniem warto kupić uzywany ale jeszcze nie regenerowany oryginał bo w moim przypadku daje to mozliwość co najmnie 3 krotnego napełnienia koloru za kilka zaledwie PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi