FINGeeR Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Witam! Mam dwa problemy... 1. Jak zrobić, żeby w komponent edit dało się wpisać np. tylko cyfry. Albo tylko litery... i jeszcze żeby pierwszą literę zamieniał na dużą, reszta na małe. Da się tak... Bo mam taką koncepcję if key not in [0..9] then key:=#0 ale mi to nie działa, nie wiem co robie źle... :( 2. Jak zmusić do współpracy komponent DBcombobox z bazą danych? Ogolnie z bazą już pracuję (DBgrid, odczyt, zapis, edycja danych), ale DBComboBox zachowuje się conajmniej dziwnie. Niby są w nim wartości, ale nie mogę zadnej z nich zrobić "aktywnej"... Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ygbd Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 (edytowane) 1. Zamiast komponentu Edit, poszukaj komponentu EditMask z zakładki Additional. W ObjectInspektor jest MaskEdit tam wpisujesz maskę jaką chcesz. Trochę oznaczeń: > zmienia litery po tym znaku na duże < zmienia litery po tym znaku na małe 0 dowolna cyfra (bez znaku), musi być wprowadzona 9 dowolna cyfra (bez znaku), może być wprowadzona L dowolna litera, musi być wprowadzona ? dowolna litera lub nic A dowolna litera, lub cyfra, musi być wprowadzona a dowolna litera, lub cyfra, lub nic & dowolny znak, musi być wprowadzony ! wypełnianie pola od lewej do prawej Przykłady masek: "PL - " 0000 !00000000000 PESEL !00 \- 000 kod pocztowy \(99) \999 - 99 - 99 telefon 2. Spróbuj do procedury OnChange podpiąć coś takiego: zmienna:=ComboBox1.Items[ComboBox1.ItemIndex]; Tylko wcześniej musisz jakoś podpiąć wartości z bazy danych pod Items'y: ComboBox1.Items[0]:=wartosc_z_bazy; ComboBox1.Items[1]:=wartosc_z_bazy; itd. Edytowane 16 Kwietnia 2005 przez ygbd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...