gemini4all Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Witam, szukalem po innych tematach ale nie udalo mi zie znalezc cennych informacji. Mianowicie mam plytke glowna ABIT AN7, reszta podzespolow w opisie, problem w tym ze jak wylacze komputer na dluzej (10h lub wiecej), ale zasilanie w zasilaczu jest wlaczane, to po wlaczeniu komputera rozlega sie alarm z plyty glownej, w biosie wylaczylem owe alarmowanie... wiec skad ten alarm :?: Zasilacz mam chiefteca, a jego wiatrak jest podpiety pod plyte glowna, dwa wentylatory z obudowy takze siedza w plycie glownej, moze to one sprawaja problemy... Trzeba resetowac CMOS'a zeby problem znikl, jest to zajebiscie uciazliwe :huh: Wiecie moze co mozna z tym zrobic :?: Moze jest jakis nowy BIOS ktory poprawi to wszystko :?: niby mam najnowsza wersje (08.06.2004), ale moze gdzies jest wersja nieoficjalna, bo przyznam ze przydaloby sie wycisnac z tej plyty nieco wiecej, gdyz na 220MHz FSB Windows mi nie rusza, mimo ze BIOS "idzie" dalem nawet dosc duze napiecia 1,9v proc, 3,2v pamieci a Windows i tak nie ruszyl, co moze byc przyczyna :?: Aha jeszcze jedno jak ustawiam 200MHz FSB to niby nie trzeba podnosic napiec na podzespolach, ale czasem Wyndows wywali blue screen'a czy podniesienie napiec pomoze, o ile podniesc w razie czego :?: Ostatnia sprawa to moje RAMy Hynixa, za cholere nie chca isc na timingach CL2 2,2,6 na napieciu nizszym niz 3,2V :huh: co tu zrobic :?: Czekam na informacje, pozdrawiam. Edytowane 12 Kwietnia 2005 przez gemini4all Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinN Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 gemini4all napisał(a): Witam, szukalem po innych tematach ale nie udalo mi zie znalezc cennych informacji. Mianowicie mam plytke glowna ABIT AN7, reszta podzespolow w opisie, problem w tym ze jak wylacze komputer na dluzej (10h lub wiecej), ale zasilanie w zasilaczu jest wlaczane, to po wlaczeniu komputera rozlega sie alarm z plyty glownej, w biosie wylaczylem owe alarmowanie... wiec skad ten alarm :?: Zasilacz mam chiefteca, a jego wiatrak jest podpiety pod plyte glowna, dwa wentylatory z obudowy takze siedza w plycie glownej, moze to one sprawaja problemy... Trzeba resetowac CMOS'a zeby problem znikl, jest to zajebiscie uciazliwe :huh: Wiecie moze co mozna z tym zrobic :?: [...] 1382592[/snapback] Cześć, Miałem identyczne zdarzenie z wyjącą syreną. ;) Problemem w moim przypadku był wentylator z zasilacza Chieftec. Ma on niższe obroty niż próg ustawiony defaultowo w uGuru jako alarmowy, co powoduje włączenie alarmu. Wystarczy, że w aplikacji uGuru zmienisz próg dla tego kanału, do którego podłączyłeś sygnalizację obrotów tego wiatraka na np. 1000 obrotów i już będzie OK. Pozdrawiam, MarcinN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gemini4all Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Jeszcze raz was sie o cos spytam, bo mimo ze w Abit EQ ustawilem alarm ponizej 1000 obrotow na wiatraki, czasem przy wlaczeniu kompa potrafi dobre kilka sekund "wyć", gdyz mam wiatraki termoreagujace w zasilce takze, wiec na poczatku ledwo ledwo co sie kreca. Czy zaznaczajac TE kwadraciki w Abit EQ, calkowicie wylaczy te alarmy? Gdyz nie bardzo kumam o co chodzi w tym programie z tym "shut down", czy bedzie mi wylanczac kompa jak obroty beda ponizej (wtedy to sobie kilka razy chyba powlanczam kompa, zeby wiatraki sie rozkrecily :angry: ), czy wylaczy alarm wogole? Czy znacie jakies "poprawne" do OC biosy do tego Abita AN7, gdyz na FSB 220 bios rusza, natomiast Windows nie ma "ochoty" sie rozkrecic (black screen), testowalem z roznymi napieciami (od 1,65 do 1,9 dla proca od 2,65 do 3,2 na ramach) i timingami (raczej CL3 tylko), nic nie dalo, jeszcze nie probowalem ruszyc Windowsa w singlu. No sam juz nie wiem, co myslicie? Bo szczerze jak komp bedzie dzialal stabilnie na FSB 225 bede zadowolony, gdyz mam zablokowany mnoznik na procku (11x) i wtedy bylby praktycznie 4Ghz Athlonem :D Prosze o pomoc i podpowiedzi, z gory dzieki. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Jeszcze raz was sie o cos spytam, bo mimo ze w Abit EQ ustawilem alarm ponizej 1000 obrotow na wiatraki, czasem przy wlaczeniu kompa potrafi dobre kilka sekund "wyć", POnieważ wentyle sie wtedy dopiero rozkręcają. Jeśli chodzi o reszte - raczej daruj se uGuru.Powyłączaj alarmy w biosie i powinno pomóc. Jeśli szukasz dobrych biosów to tu masz ich dość sporo (łącznie z opiniami) link Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...