Gribojedow Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Problem polega na tym, że z nieznanych mi przyczyn komputer odmówil współpracy przy rozdzielczości większej niż VGA (640x480). Dodam, ze nie jest to sprzęt prehistoryczny, tylko złożony w zeszłym roku Athlon XP 2400+, Asus A7N8X-Deluxe, Gigabyte Ati Radeon 9200 128Mb ViVo. Niestety monitor podłączony do tego komputera jest prehistoryczny (14" lub 15" marki Goldstar, ktora wiele lat temu juz przechrzcila sie na LG). Problem pojawil sie pierwszy raz wowczas, gdy chcialem zmniejszyc rozdzielczosc ekranu, po to, zeby podlaczyc kompa do TV. Zamiast zmienic rozdzielczosc, windoza pokazala mi bluescreen. Pomyslalem wiec, ze moze jakims cudem cos bylo nie tak ustawione w ustawieniach zaawansowanych (częstotliości odświezania). ALe nawet nastawiając kompa na bezpieczne 60Hz przy 800x600 komp sie bluskrinowal i restartowal, ale chodzil przy pierwotnym ustawieniu XGA (1024x768) i chyba za wysokim jak na możliwości monitora odswieżaniu (bodajze 90Hz). Postanowilem przeinstalować winde i i ponownie zainstalować sterowniki do karty. KOmputer nie jest moj, a wlasciciel go nie oszczedzal i wiedzialem, ze nazbieral niezliczoną islość brudow z sieci. Jednak reinstalacja (po parokrotnym formacie partycji systemowej)nic nie dala. Teraz dla odmiany komp pozwala wyłacznie na prace w trybie VGA(640x480)!Bo na kazde wyższe ustawienie - jak sie łatwo domyslec - reaguje bluescreenem i restartem systemu. Sterowniki są ok. KOmputer jest oczyszczony z wirusów. Karta graf. jest dobrze ulokowana (nie ma możliwości, ze coś nie styka - sprawdzalem, wyjmowalem, wkladalem, przykrecalem etc.). Probowalem nawet przełożyć kości ramu i robowalem tez z tylko jedną kością (ta płyta jest bardzo wrazliwa na RAMy, dlatego najlepiej instalować system z jedną kością, a nie w dualu, a oprócz tego z odłączoną myszką, bo inaczej sie wiesza podczas instalacji!). Dodam tylko, że wcześniej nie było problemów ze strony karty graficznej i można było normalnie wyświetać obraz na monitorze w rozdzielczości XGA (wiecej nie dawal rady monitor). Co się mogło stać? Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gribojedow Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Aha, jeśli ta informacja ma znaczenie, to wersja windy, to (oczywiście) XP SP2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Jedyna rzecz jaka przychodzi mi na mysl to jakies konfliktowe sterowniki. Wiem ze pisales ze masz dobre ale moze jednak?? Pracujesz teraz na sterownikach ktore uzywales od zawsze?? Jesli instalowales jakies nowe to sproboj innych!! Zajrzyj tez do linka w moim podpisie moze debugger pomoze cos w rozwiazaniu problemu!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gribojedow Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Jedyna rzecz jaka przychodzi mi na mysl to jakies konfliktowe sterowniki. Wiem ze pisales ze masz dobre ale moze jednak?? Pracujesz teraz na sterownikach ktore uzywales od zawsze?? Jesli instalowales jakies nowe to sproboj innych!! Zajrzyj tez do linka w moim podpisie moze debugger pomoze cos w rozwiazaniu problemu!! 1382995[/snapback] Nie przypuszczam, zeby to były sterowniki, bo to te same co zawsze. Ale wielkie dzieki za debuggera - to wlasnie cos czego szukalem. Chcialem sie dowiedziec jaka informacja pojawia sie na bluescreenie, ale trwal on zawsze ułamek sekundy. Teraz debugger powinien mi pomóc. Nie należy wykluczać złych mocy (i starych gniazdek elektrycznych). W mieszkaniu, w ktorym stoi ten komputer, predzej czy pozniej pada kazdy sprzet elektorniczny:) Ale tym razem nie wyglada to na jakiekolwiek uszkodzenie hardware'u, a tym bardziej przepiecie. Poprostu fatum, albo jakis wredny fluid krązy. Może duch poprzedniego lokatora-przeciwnika postepu technicznego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 No w duchy to ja akurat nie wierze :) Wszystko ma swoja przyczyne i trzeba ja odnalezc. Napisz co i jak, moze uda ci sie cos tym debugerrem wyczytac lub poszukac w google kodu swojego blue screena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...