Skocz do zawartości
-Sid-The-Rat=>

System Dwumonitorowy

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jestem posiadaczem karty graficznej 9800xt oraz dwóch monitorów - lcd i ctr

mam je ustawione blisko siebie, tworzą mi praktycznie jeden ekran.

monitor crt jest monitorem primary, lcd - secondary - takie ustawienie wypracowałem po wielu bojach

taka konfiguracja ma masę zalet, ale pojawia się kłopot - wszsytkie gry domyślnie odpalają się na monitorze crt [primary] - czasem nie jest to mi na rękę i chciałbym to móc zmienić [nie zamieniając monitorów miejscami - jeden waży i drugi waży..]

szukałem o tym, badałem sprawę, jednak jak widać ludzie z dwoma monitorami w gry nie grają - w jedynej grze która przewiduje zmianę domyślnego wyświetlacza [unreal tournament 2k4/mod red orchestra] zmiana linii adapter też nic nie daje - dalej twardo mam grę na primary

zadam więc pytanie - czy ktokolwiek z was spotkał się kiedyś z takim problemem lub ma choć cień pomysłu co z tym zrobić? nie spodziewam się gotowca - bo pewnie bym go znalazł, ale choć wskazówek czego ejszcze poszukać

system win2003 ent pl, stery omegi na catalystach 5.2, drivery do monitorów wrzucone, nie używam dopalaczy [jakieś atitoole czy inne tweaki]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stery ati nie są biedne - zmienić naturalnie można

sęk w tym, że pracuję w układzie: pasek start na lewej krawędzi monitora primary - mam dość skompliowany układ narzędzi i domyślnych rozmieszczeń okien - zamiana primary - seconady powoduje kompletny chaos, próbowałem już tego, to nie jest droga - bo przenoszenie monitorów jest praktycznie niewykonalne [pod crt jest gruba decha, pod lcd coś słabszego, nie wytrzyma 40kg]

albo znajdę jakiś sposób odpalania gier na secondary monitorze, albo będę przełączał tylko na chwilę.. ale to metoda raczej koszmarna w praktyce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do ultramona docierają chyba wszyscy którzy muszą pracować na kilku monitorach - przez całego triala męczyłem się i szukałem - istnieje tylko opcja wyłączania monitora primary w locie i przywracania wszystkich ustawień po zakończeniu danego programu [preferencje skrótu danego programu] - niestety nie działa to idealnie i po 'powrocie do normy' miałem burdel który trzeba ręcznie potem sprzątać - a że gry odpalam często [na kilka-kilkanaście minut] w przerwach pracy to stawało się to poważnym problemem

w sumie to tylko moja taka mała zachcianka, do szczęścia mi to zbędne, ale nie powiem, przydałoby mi się to

próbowałem na własną rękę grzebać w directx - niestety przerasta mnie to [narazie przynajmniej]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi