321Kami Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Hejka od około roku mam Athlona 2000+ na 90% Thoughbred B który jest podkręcony na 2.2 gHz na magistrali 200 mHz przy multi. 11, przy collerze Arctic (jakiś cały z miedzi - spory, dużo żeberek z szybkoobrotowym wentylatorem (5000rpm)) i przy stresie mam ok 56 C na Vcore 1.7V. Czy ogniwo Peltiera pozwoli mi zwiększyć częstotliwość i ostudzi procka na tym radiatorze ?? Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez 321Kami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dex'ior Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 a jaki masz zasilacz :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
321Kami Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Z zasilaczem to looz się najwyżej zbuduje drugi pod petliera oddzielnie widziałem gdzieś w necie schemat. Tylko czy to coś da bo jak np schłodzi procka do np 17 C TO KUPUJĘ :D:D Oczywiście pasta jakiej używam na procku to Arctic Silver V a obudowa cały czas jest otwarta :D Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez 321Kami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dex'ior Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 nie bardzo sie znam na tym znam ale czy czasami nie będziesz musiał jeszcze odprowadzić ciepła dodatkowo wydzielanego przez to ogniwo ? stosuje się go głównie do wydajnych wc itp. chyba że się myle to mnie poprawcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
321Kami Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Nio właśnie w tym problem wiem że różnica temperatur to ok 67 C tak że na ogniwie z jednej strony jest 0 C a na drugiej 67 C ale trzeba z niego więcej odprowadzić tylko nie wiem dokładnie jak to jest dlatego proszę o pomoc bo najlepiej to jakby ktoś to doświadczalnie sprawdził już kiedyś :/ bo jeśli nawet na radiatorze będę miał 80 C to nic jak na procku będzie ok 20 C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dex'ior Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Tylko że jak na radiatorze będziesz miał 80*C to pomyśl ile będzie miało powietrze w budzie i jaki to będzie miało wpływ na inne podzespoły. A jeszczejedno pytanko mi się nasunęło. Co z skraplaniem się wody na takim peltku ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
321Kami Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Co do powietrza w budzie to looz mówię że mam otwartą :D jeszcze bedzie mi w pokoju grzało :D WYPAS :D co do skraplania wody też czytałem spoko, da się zrobić :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dex'ior Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 raczej nie bardzo...wiatraki sa za slabe do ogniwa peltiera i spali sie proc i peltier i wiatrak. do peltiera to tylko woda. 1109626[/snapback] A tak pozatym to tu znajdziesz bardzo dużo na ten temat http://forum.purepc.pl/index.php?act=Search&f=25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
321Kami Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Ech szkoda a już się cieszyłem, nio ale poczytam o tym jeszcze :D może jednak jakimś cudem.... Nie wiem, bo jak by się udało to kurcze może do 2.5 gHz pojadę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilu Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 lol... pelt + ac :lol: Zeby rozwjac mity, ogniwo peltiera nie pochlania ciepla tylko transportuje je ze strony zimnej do strony cieplej - to nie jest magiczna skrzynka pochlaniajaca cieplo! Zeby pelt dziala poprawnie musi na goracej stronie miec bardzo wydajne chlodzenie, np solidne wc. Na chlodzeniu powietrzem zapomnij - zabijesz proca i pelta. Dlaczego? Prosta kalkulacja, musisz odprowadzic cieplo rowne sumie mocy wydzielanej przez proca i mocy samego peltka, realnie patrzac moze to byc nawet ze 200W... Odradzam. Lepiej zainstalowac chocby prowizoryczne wc - blok+popmka+kubel wody. Efekty beda o niebo lepsze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
321Kami Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Nio tak ale Cena.... :( ech no cóż miło było pomarzyć a jakieś w miarę sensowne chłodzenie wodne to pewno ze 200 zł ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...