radeksz Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zna ktos definicje co to jest za stal , potrzebuje na mechatronike a na googlach nic niema, a uzywa sie jej w elektronice dlatego w tym dziale, jesli nie powinno byc w tym to prosze modera o przeniesienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dex'ior Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) z tego co pamiętam z fizyki jest to stal którą łatwo namagnetyzować. magnesy sąwykonywane z twardych metali. nie wiem czyo to ci chodziło ale napisałem to co wiedziałem Edytowane 12 Kwietnia 2005 przez Dex'ior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) z tego co pamiętam z fizyki jest to stal którą łatwo namagnetyzować. magnesy sąwykonywane z miękkich metali. nie wiem czyo to ci chodziło ale napisałem to co wiedziałem 1383045[/snapback] To sa ferromagnetyki z tego co wiem a ta stal to co innego uzywa sie jej m.in. w miernikach w zeszycie mam takie cos ustrój miernika elektromagnetycznego skada sie z cewki przez która plynie prad i jednego lub kilku rdzeni ze stali magnetycznie miekkiej i gosc nas meczy ze mamy sie dowiedziec co to za stal bo on nam nie powie :rolleyes: Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez radeksz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CMDR_PAIN Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 To sa ferromagnetyki z tego co wiem a ta stal to co innego uzywa sie jej m.in. w miernikach w zeszycie mam takie cos i gosc nas meczy ze mamy sie dowiedziec co to za stal bo on nam nie powie :rolleyes: 1383053[/snapback] http://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_magnetyczna http://www.google.com/search?hl=pl&c2coff=...l.wikipedia.org B) B) B) :mrgreen: :mrgreen: Tak ogólnie do takich spraw to wikipedia.org Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) To nie chodzi o ta stal magnetyczną - bo to wie co jest za stal, tylko magnetycznie miekka a to jest róznica. Moze jacys elektronicy po szkoel sie wypowiedza. Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez radeksz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CMDR_PAIN Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 To nie chodzi o ta stal magnetyczną - bo to wie co jest za stal, tylko magnetycznie miekka a to jest róznica. Moze jacys elektronicy po szkoel sie wypowiedza. 1383280[/snapback] Ej no. Nie ma takiego czegoś jak stal magnetycznie miękka. Jak jest miękka to ma wąską pętle histerezy, tzn. że nie namagnesuje się na stałe. Jak jest twarda stal to możesz po niej przejechać magnesem NIB i będzie jak magnes. O to chodzi. Gwóźdź to np. stal miękka. Możesz sobie obadać. Ładnie pracuje jako rdzeń, czego nie można powiedzieć o twardej stali. B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChamRyszak Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Stal magnetycznie miękka to taka, do której namagnesowania wystarczy małe zewnętrzne pole magnetyczne (łatwo osiąga nasycenia), oraz posiada małą koercję (równie łatwo się rozmagnesowuje gdy zewnętrzne pole przestaje działać). Pętla histerezy dla takiej stali jest wyraźnie węższa niż dla twardych ferromagnetyków. Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez ChamRyszak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Ok zobacze co na to powie mój nauczyciel dzieki za pomoc. Temacik mozna killym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Jakby podumać nad związkiem wyrazowym "magnetycznie miękkie" czyli że nie namagnesowuje się trwale. No a w mierniku o to chodzi zby po odlaczeniu zasilania sie rozmagnetyzowywała. Ale ręki sobie za to nie dam uciąć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...