Skocz do zawartości
PoGo

Problem Z Kompem...

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przeszedłem małą burze trojanowo-spyware'owa. Siostrzyczka siedziała na kompie jak mnie nie było :? n/c

Mała masakra była, jakieś programy dwa sie zainstalowały, ad-aware wykrywal ponad 300 obiektów. Kaspersky wywalił mi chyba z 20 trojanów. Wszystko robiłem w trybie awaryjnym i wygląda teraz dość czysto ad-aware juz nic nie wykrywa, kasperskym jeszcze nie robilem drugi raz testu.

Mam natomiast mały problem albo raczej dwa problemy.

Pierwsze to jes to, że nie działa mi prawy przycisk myszy. Nie moge robic alternatywnego wyboru i contex menu. Sprawdzałem czy czasami jakis trojan nie wywalił tej funkcji z pod guzika ale to nie to. W Firefox działa drugi button, wygląda na to, że sypie sie w explorerze.

Druga sprawa jest taka, że zniknoł mój pulpit który mam katalogu profilu i jest zastąpiony jakimś pulpitem, którego katalog jest C:/Desktop. Jak jestem we właściwościach ekranu nie moge zmienić tapety, buttony są niaktywne. Katalogu C:/Desktop nie moge usunąć bo wyskakuje komunikat ze jest to katalog systemowy. Mój stary pulpit nadal jest w profilu ale winda ładuje to g**** od jakiegoś trojana. Czy to jest jakiś wpis w rejestrze?

Bede bardzo wdzieczny za pomoc. Myslalem ze juz bede musial reinstal robic, strasznie sie ciesze ze udalo mi sie doprowadzic to w miare do porzadku. Czekam na porady.

pozdr.

Edytowane przez PoGo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląda na to,że jednak coś zostało :mur: Nie masz przypakiem jakis nowych,podejrzanych skrótów na pulpicie,których sie nie da usunąc?albo strona startowa w explorerze,ktorej nie mozna zmienic?jezleo obserwowałes menedzer zadan,to wejdz do niego(alt+ctr+delete)i sprawdz co tam sie znajduje na liscie aktywnych procesow.Nie zauwazylesz,ze spadla ci predkosc polaczenia z internetem?-to tez mozesz sprawdzic,jakie polaczenia sa ustanowione(w pole uruchom wpisz:cmd a potem netsat-ukarze ci sie lista aktywnych polaczen oraz tych,ktore oczekuja na ustanowienie)A co do pulpitu,to wygląda na to,że masz element sieci web,jako tło(dość często sie to zdarza po takiej burzy)co do prawego buttona,to nie wiem,ale zapewne też coś po tej burzy namieszało.

Próbowałes pod dosem te śmieci wywalać?

P.S:ja dla pewnosci i tak bym formata strzelił :mur: :mur: :mur: wiem,że to nic przyjemnego,ale jedo jest pewne:format c: to najskuteczniejszy program antywirusowy :lol:

POWODZENIA!!!

Edytowane przez Rezker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląda na to,że jednak coś zostało :mur: Nie masz przypakiem jakis nowych,podejrzanych skrótów na pulpicie,których sie nie da usunąc?albo strona startowa w explorerze,ktorej nie mozna zmienic?jezleo obserwowałes menedzer zadan,to wejdz do niego(alt+ctr+delete)i sprawdz co tam sie znajduje na liscie aktywnych procesow.Nie zauwazylesz,ze spadla ci predkosc polaczenia z internetem?-to tez mozesz sprawdzic,jakie polaczenia sa ustanowione(w pole uruchom wpisz:cmd a potem netsat-ukarze ci sie lista aktywnych polaczen oraz tych,ktore oczekuja na ustanowienie)A co do pulpitu,to wygląda na to,że masz element sieci web,jako tło(dość często sie to zdarza po takiej burzy)co do prawego buttona,to nie wiem,ale zapewne też coś po tej burzy namieszało.

Próbowałes pod dosem te śmieci wywalać?

P.S:ja dla pewnosci i tak bym formata strzelił :mur:  :mur:  :mur: wiem,że to nic przyjemnego,ale jedo jest pewne:format c: to najskuteczniejszy program antywirusowy :lol:

POWODZENIA!!!

1384045[/snapback]

Winda wygląda na czystą. Ad-aware nic nie wykrywa, Kaspersky też. IE wygląda normalnie. Procesów dziwnych też nie widze. Wydaje mi sie, że wywaliłem wszystko. Coś sie namieszało w systemie, chciałym to naprawić.

Nie działa mi jak w menu start wybieram właściwości np 'mój komputer', innych skrótów, plików też, poprostu sie nie pokazuja. Z tym prawym buttonem tez sobie jeszcze nie poradziłem, a ten desktop jak zmienić? Bo kombinowałem ale do niczego nie doszedłem. Kurde nie chce mi sie robić formata, przynajmniej nie teraz. Nie mam czasu na to za bardzo :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogo 3 lata na tliku i szukajki nie chce sie uzywac ;)

Tu masz rozwiazanie :

1384173[/snapback]

uuuu

nice one

zaraz to wypróbuje

ps

tak za bardzo nie wiedziałem czego szukać, bo ja nic nie ma na pulpicie, granatowy caly jest i jest tylko kosz, były jakies skróty jak mi sie do kompa zaczelo dobierac to ustrojstwo ale wywaliłem

thx

ad

Udało mi sie

uffff

thx jeszcze raz

btw pamieta ktos gdzie sie zmienialo zeby podpisy pod ikonkami na pulpicie byly przejrzyste, a nie z tłem w kolorze background? :D

Edytowane przez PoGo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi