Singer Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Witam. Planuję zakup aparatu cyfrowego, maksymalna cena jaką mogę zapłacic to około 1500 zl. Niestety zupełnie nie znam się na aparatach cyfrowych więc bardzo prosze o rade jaki aparat byłby najlepszy?? (w tym przedziale cenowym oczywiście). Z góry dziekuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregK Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 IMHO Canon S1 IS. Fotki baaardzo dobre, filmiki 640x480 30fps, zoom optyczny 10x z stabilizacja obrazu, sporo ustawien manualnych. Sam na taki zbieram :) Jesli jest cos lepszego w tej cenie to piszcie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Napisz co oczekujesz od aparatu, co masz zamiar fotografowac, czy masz zamiar cykac wszystko na AUTO czy masz zamiar troche rozwinac swoje umiejetnosci pozniej i cos samemu po ustawiac? :) I czy te 1500zl to na sam aparat czy na aparat +karta pamieci +akku itd.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Fotografika zawsze mnie bardzo fascynowala wiec napewno chcialbym rozwinac swoje umiejetnosci. Jak juz pisalem jesli chodzi o aparaty to jestem laikiem ale interesowalby mnie najbardziej profesjonalny aparat, taki ktorego zakup moglbym juz potraktowac jako dobra inwestycje (o ile mozna tak powiedziec przy takiej cenie). Karte pamieci dokupilbym osobno jednak w tej kwesti takze prosze o wskazowki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 (edytowane) Olympusy z serii 7xx są niezłe - duży zoom, można pstrykać zwierzątka, dobra optyka. Nadal dobrym wyborem jest olek c-4000 - zwłaszcza do nauki, pełna kontrola wszystkich parametrów, tani względnie, rewelacyjny obiektyw (zakres 2,8-11 na całej ogniskowej - nadal nie rozumiem, jak to możliwe - może ktoś wyjaśni?), dość dobry szerokokątny (ekw. 32mm), ale b.małe tele (ekw. 96mm), migawka do 16s, rewelacyjne makro (2cm - fakt, że są aparaty z makro od 1cm), cena koło 900zł. Olki mają tą zaletę jeszcze, że łatwo dokupić akcesoria (filtry). Kodak 7590 wygląda też obiecująco (zoom). Edytowane 12 Kwietnia 2005 przez grzmot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Warto wiec by kupic Canona A95, 5mp, obrotowy LCD, pelny manual. Do tego karta pamieci 512MB, baterie i pokrowiec i masz bardzo dobry zestawik. @grzmot napisales "2,8-11 na całej ogniskowej" nie lapie? jak juz to 2.8 na calej ogniskowej :> i nie jest to jedyny taki aparat, bo np. Panasonica lumixfz z zoomem x12 tez ma stala jasnosc obiektywu na poziomie 2.8 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 SKRYTOBOJCA: masz rację, przegapiłem (do tej pory myślałem, że jedyny, na firmę Panasonic jakoś zwyklę nie patrzę). Tak, czy owak, to jest dziwne, bo jak zwiększamy ogniskową, jasność obiektywu powinna maleć (proporcjonalna jest do stosunku średnicy soczewki i ogniskowej), i większość aparatów tak ma. Pisząc 2,8-11 miałem na myśli od 2,8 do 11 w całym zakresie (11 to też pewna zaleta, ładne "gwiazdki" na zdjęciach nocnych wychodzą, np. tu: http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=254963). Co do tego Canona, to się zgodzę, to udana seria, no i bardziej poręczny, niż mój olek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Olki glownie maja ceglowaty wyglad :D Jak kupowalem swojego cyfraka, to szukalem tez i u olka z UZ :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Aktualnie moje poszukiwania zawezily sie do trzech pozycji: Minolta Dimage z3 Kodak DX 7590 Kodak easyshare z 740 Wlasciwie to jestem najbardziej zainteresowany pierwszymi dwiema pozycjami, niestety nie moge sie zdecydowac na nic konkretnego. Gdyby minolta miala 5 milionow pixeli to juz bym sie nie zastanawial. Prosze o rade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zwykle jestem nieufny co do Minolty, ale (wg dpreview.com): - ma lepszy zoom, - stabilizacja obrazu, - lepsze makro, - dłuższy czas naświetlania, - gorącą stopkę pod lampę, - timer 2s. Dla mnie to by były istotne cechy, różnica między 4 a 5 MP jest minimalna, z drugiej strony kodak jest tak jakby ładniejszy :-P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 (edytowane) Z3 wywal zmiejsca, pisalem juz chyba w innym watku. Loknij sobie na Fujifilm S5500 jak chcesz duzy zoom. Jestes pewny ze wykorzystasz te 5mp ? Edytowane 13 Kwietnia 2005 przez SKRYTOBOJCA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 No wlasnie nie jestem pewien czy wykorzystam 5 mp. A dlaczego skreslic z3?? (Niestety nie doszukalem sie gdzie o tym pisales). W czym Fujifilm S5500 jest lepszy od chociazby tego Kodaka DX 7590?? I jeszcze jedno pytanie: czy reczna ostrosc sie do czegos przydaje?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Ręczna ostrość może się bardzo przydać (np. zdjęcia nocne, makro, szybkie sytuacje), ale jej użyteczność silnie zależy od realizacji w aparacie. Tzn, w zwykłych lustrzankach nie ma problemu, kręcisz, widzisz i to od razu - jest szybko. A jak to kompakt cyfrowy, i musisz regulować guziczkami (fakt, że niektóre mają pierścienie) i oceniać efekt na EVF lub tylnym ekraniku, to różnie bywa, i z dokładnością, i z szybkością. Ale generalnie lepiej mieć niż nie mieć :-P (aczkolwiek funkcje autofocus są coraz szybsze i dokładniejsze - w wielu przypadkach manual może byc zbędny). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxxx Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 A co myślicie o Nikonie 5400? Na allegro chodzi w okolicach 1200-1500zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Manual nigdy nie bedzie zbedny :) Jak nie masz MF to np. o ostrej fotce w ciemnym pomieszczeniu mozna zapomniec. A Z3 ma za duzo wad by warto bylo kupowac, szumy i szumy, nawet przy iso50, system AS - jest ale jak sie troche mocniej nagrzeje przez niego matryca co wszedzie strzela hot pixelami, tragicznie to wyglada, bylo jescze pare wad, ktorych nie pamietam, ale dawno sie nim nie zajmowalem wiec, polecam poszukac na necie co nieco. Czy S5500 jest lepszy od Kodaka, to bys musial porownac na jakims serwisie :) Kodak chyba nie ma manuala pelnego? tylko priorytety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Niestety Kodak nie ma manualnej ostrosci:/ A co powiecie o Olympus Camedia C-770 UZ ?? I jeszcze jedno pytanie: czy sa jakies roznice miedzy kartami pamieci SD a xD?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 CENA i to spora roznica. A roznice, pewnie duzych nie ma, kazdy producent woli rozne karty, olek i fuji akurat xD :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bobikon Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 ja bym brał tylko minoltę z5 na allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 ja bym brał tylko minoltę z5 na allegro 1392356[/snapback] BO? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bobikon Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 jest najlepsza w cenie do 1500zł :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Rotfl dlaczego? dlatego za ma 5mp? hehe Z5 to jest Z3 z matryca 5mp wlasnie. I nadal jej nie polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 SKRYTOBOJCA wiec jaki aparat polecasz?? Tak do 1800 zl tym razem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Jezeli chodzi o sam aparat to bym sie nawet pokusil o fujifilm s7000 niezla maszynka, 6mp, x6 zoom. Ciezko powiedziec, jak dla kogos sie wybiera :) Najlepiej wiedziec co kupowac i jakie opcje nam beda przydatne w aparacie, a jakie nie, jakie wady itd. nam nie beda przeszkadzac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadaya Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Witaj, polecam Sony DCS-V1 za tę kasę dokupisz jeszcze tele i wilde adapter i filtr plus dodatkową baterie.Aparat warty polecenia. Sprawdz opinie o tym modelu :-)) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 (edytowane) Dopne sie do tematu, bo w sumie o to mi chodzi. Stoje przed kupnem cyfraka, mam na to 350euro (lokalizacja - Berlin). Moje priorytety: 1. Matryca okolo 5 mp. 2. Optyka - zoom optyczny min. 3x (chetnie wiecej), swiatlo wiadomo - im wiecej tym lepiej extra by bylo f:/ 2 - 3 . 3. Szybkosc - czasami trzeba cos pstryknac z zaskoczenia, nie chce czekac az wszyscy uciekna. Niezla jest pod tym wzgledem minolta A2 - ale za droga. Olympus 5050 jest zdecydowanie za wolny. 4. Mozliwosc ustawien recznych - szczegolnie wazna jest przeslona. Gdyby nie to, to zdecydowalbym sie na canona ixusa700 (z procesorem digic II). 5. Lampa blyskowa - tak 4-5 m zasiegu byloby mile. No i oczywiscie rzecz najwazniejsza - jakosc zdjec. Mysle nad: FUJIFILM FINEPIX E510 - http://www1.conrad.de/scripts/wgate/zcop_b...pc=X&~cookies=1 Olympus C-770 UZ + 32 xD Card - http://shop.mediamarkt.de/webapp/wcs/store...ategoryId=10014 Canon PowerShot A95 (chyba wolny) - http://shop.mediamarkt.de/webapp/wcs/store...ategoryId=10014 Minolta DiMAGE Z3 (moze jednak nie) - http://shop.mediamarkt.de/webapp/wcs/store...ategoryId=10014 Inne: http://shop.mediamarkt.de/webapp/wcs/store...teria=2&index=0 Podkresle, ze istotna jest predkosc AF i robienia zdjec. Czyli od nacisniecia migawki do zrobienia zdjecia. Edytowane 27 Kwietnia 2005 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 jest najlepsza w cenie do 1500zł :P 1392872[/snapback] Widać że masz doś duże pojęcie o cyfrakach. Sugeruj się dalej megapixlami, zayebiste fotki będziesz robił :mur: Z-ki to badziew dla ubogich newbie, co to lecą właśnie na XX Mpix. Jedyny ich plus, to dość dobre makro, ale ile procentowo foci się w makro ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Reed w takim razie co ty bys proponowal w tych cenach?? I dlaczego nie minolty?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Reed w takim razie co ty bys proponowal w tych cenach?? I dlaczego nie minolty?? 1413978[/snapback] Nie będę Ci zabyt wiele pisał. Zaproponuję raczej najlepsze polskie forum traktujące o digital foto : http://cyberfoto.pl/ Tam znajdziesz odpowiedzi, na wszelkie możliwe pytania. Mogę tylko polecić firmy: Canon, Fuji, Nikon, Sony Wejdź w poszczególne działy i poczytaj, sprawdź jakie fotki robią. Ja po 2 tyg czytania tego forum wybrałem Fuji Finepix S5500 i jestem zadowolony bardzo z niego. Zatorbiste tryby AUTO i full manual jeżeli chcesz i umiesz. Co więcej chcieć ? Pomijam juz ergonomię i rasowy wygląd. Dlaczego nie mInolty ?? Źle napisałem, nie o wszystkie mi chodzi. Nie wziąłbym żadnej z Z-ileś tam Oglądni foty z nich, poczytaj opinie o trybach (makro OK mają) i pomacaj go w sklepie. Od razu Ci sie odechce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Do Z1 nie mam zastrzezen, dobry aparat za DOBRA cene. Do nastepnych modeli mozna miec zastrzezenia. Poza tym kazdy aparat ma wady, tylko trzeba umiec wybrac taki aparat, ktorego wady beda nam mniej przeszkadzac. Ps. Ale macro s5500 ma okropne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadaya Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Witam. Planuję zakup aparatu cyfrowego, maksymalna cena jaką mogę zapłacic to około 1500 zl. Niestety zupełnie nie znam się na aparatach cyfrowych więc bardzo prosze o rade jaki aparat byłby najlepszy?? (w tym przedziale cenowym oczywiście). Z góry dziekuje za pomoc. Witam ponownie, Panowie w Aparatach Cyfrowych liczące się firmy to Canon, Nikon, Sony a reszta do [ciach!]O sorki, ale takie są realia poczytajcie fora zagraniczne, a nie polskie(za kasę z reklamy piszą [ciach!]iane recezie.) Warto porównać testy i poco, komu aparacik a wtedy wszystko wiadomo. Nie sugerować się pixelami, a bardziej możliwościami(manual, zoom itp.…) Pozdrawiam :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...