Skocz do zawartości
Singer

Jaki aparat do 1500zl?

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego nie z5:

- szumy, szumy, szumy

- brak raw

- permamentny filtr odszumiajacy przy okazji zmiekczajacy fotki oraz wymazujacy szczegoliki.

Dlaczego nie s5500:

- makro - aby bylo prawdziwe trzeba dokupic soczewki makro albo raynoxa (ale wtedy to z3/z5 sie chowa)

- czasami przydalaby sie stabilizacja

1477530[/snapback]

Jesli chodzi o RAW, to podobno jest odpowiednio zmodyfikowane firmware pozwalające na zapis w tym trybie.

Najbardziej w Fuji brakuje mi właśnie dobrego makro, bardzo dziękuję za porady

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

reed dlaczego Twoim zdaniem dedykowany akku to wada? Moim to ogromna zaleta. Robie spokojnie 350 zdjec bez lampy i 200 z lampa G3.

1478159[/snapback]

IMHO dlatego, że:

- jak gdzieś wyskakuję focić, to zawsze mam z soba minimum 1 komplet accu, dokup sobie 1 -2 dedykowane, cena może CIę rzucić na kolana.

- kiedyś Twój accu zacznie tracić pojemność, wtedy czeka Cię niezły wydatek. A "paluszkowe" kupisz poniżej 10 zł/szt za 2500 mAh firmówki

Czyli poprostu cena i niemożliwość zastąpienia ich czymś innym w razie niespodziewanego braku energii :) Ja wsadzę nawet zwykłe paluszki, jakby co B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm cena nie rzuca na kolana:) CANON BP-511 (1800mAh) kosztuje 40 pare zloty na allegro. Poza tym nie zdarzylo mi sie jeszcze zrobic za jednym podejsciem wiecej niz 300 zdjec.

Twoim zdaniem kazdy aparat z wyzszej polki jest nieprzemyslany konstrukcyjnie bo nie da sie wlozyc "paluszek" ?;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm cena nie rzuca na kolana:) CANON  BP-511 (1800mAh) kosztuje 40 pare zloty na allegro. Poza tym nie zdarzylo mi sie jeszcze zrobic za jednym podejsciem wiecej niz 300 zdjec.

Twoim zdaniem kazdy aparat z wyzszej polki jest nieprzemyslany konstrukcyjnie bo nie da sie wlozyc "paluszek" ?;)

1478683[/snapback]

A wiec tak - wczoraj na imprezie byly 2 cyfraki - canonA80 i ixus700. Kolo polnocy siadly w obu baterie. Ixus poszedl do plecaka a po poszukiwaniach i znalezieniu pilota do tv, a potem latarki a potem przeszukaniu zegarow sciennych i budzikow :D A80 psrtykal fotki do rana...... Ot i cala przewaga AA. Miec aparat albo pstrykac aparatem fotki........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dołączyłem do grona posiadaczy S5500

Uczę się go więc na razie fotki hmm ... takie sobie :D

leży w dloni piknie - no i ten wygląd (kumpel z Kodakiem DX6490 prawie się załamał)

Wyświetlacz malutki ale wyraźny i ładne ma kolorki i odświeżanie...

Przy dobrym świetle zoom x10 strzela się bez problemów z ręki (migawka 1/60-1/100 w górę)

Mam małe zastrzeżenia co do ostrości ale liczę na to że w manualu (jeden z 3 trybów ustawiania AF) poprafi sprawe ...

Niezłe filmiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dołączyłem do grona posiadaczy S5500

Wyświetlacz malutki ale wyraźny i ładne ma kolorki i odświeżanie...

1483693[/snapback]

Gratluju zakupu, ale z tym co powyższe, oj można polemizować :) Moim zdaniem wyświetlacz jest raczej kiepski.... :) Ale to akurat mało istotny element.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratluju zakupu, ale z tym co powyższe, oj można polemizować :) Moim zdaniem wyświetlacz jest raczej kiepski.... :) Ale to akurat mało istotny element.

1484503[/snapback]

Na pewno masz na myśli wyświetlacz, a nie EVF ?

Może i jest mały, ale żeby kiepski ? :blink: :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no widziałem już kilka 1,8" i nie powaiła mnie jakość obrazu ... powiem więcej nawet kodakowe 2,2" nie robi na mnie wrażenia ...

1485190[/snapback]

nie chodzi mi o wielkość, a o jego pixeloze i troche kolory przyblakłe... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi mi o wielkość, a o jego pixeloze i troche kolory przyblakłe... :)

1486436[/snapback]

w fuji s5500 przyblakłe kolory ??

A ustawiony był dobrze (jasność) ?? Bo aż mi się wierzyć nie chce że na S5500 miałeś przyblakłe kolory i pixeloze ... na pewno nie mówisz o EVF (tym z wizjera) ??

Skrytobójca - :D mea culpa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówie o EVF, a o wyświetlaczu głównym. Takie wrażenie odniosłem bawiąc się przez kilka dni. Osobiscie nie używam, ale przyjrzałem się uważnie i mam takie a nie inne zdanie, nieistotne to jednak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówie o EVF, a o wyświetlaczu głównym. Takie wrażenie odniosłem bawiąc się przez kilka dni. Osobiscie nie używam, ale przyjrzałem się uważnie i mam takie a nie inne zdanie, nieistotne to jednak jest.

1486702[/snapback]

To ja już nie wiem - może jakiś zrypany był ?

Bo ja miałem 2 kodaki (1,5" i 1.8") kumpel ma 6490 (2,2") i przy S5500 kodak jest czarno biały, ai pixele większe ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, do LCD fujika nie sposób się przyczepić o marne kolory, czy pixelozę. EVF owszem, cieniutki jest w porównaniu z LCD. Ja odniosłem wręcz odwrotne wrażenie. Że wybitnie soczyste kolory ma i bardzo ostre. Zaskoczyłeś mnię Kuba tym spostrzeżeniem :blink: :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, do LCD fujika nie sposób się przyczepić o marne kolory, czy pixelozę. EVF owszem, cieniutki jest w porównaniu z LCD. Ja odniosłem wręcz odwrotne wrażenie. Że wybitnie soczyste kolory ma i bardzo ostre. Zaskoczyłeś mnię Kuba tym spostrzeżeniem  :blink:  :mellow:

1497113[/snapback]

jeyne wytłumaczenie - to podbicie jasności (super bright) - wtedy jest przekontrastowane i może być mniej czytelnie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszecie, ze w S5500 jest slabe makro.

To prosze napiszcie z jakiej odległości potrafi ogniskowac ten aparat w trybie makro?

Szukam czegos z zoomem optycznym min. 10x, dobrym makro, i stabilizacją.

Co proponujecie do 1500zl?

Jestem raczej malo obeznany w cyfrówkach, wiec chcialbym sie zapytac kogos kto w tym siedzi.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S5500 jest dobrym aparatem, jest dosyc tani, jakbys dokupil konwerter raynox DCR 250 to z taka ogniskowa jak ma aparat macro by bylo juz fenomenalne :)

A stabilizacja? hmm statyw za grosze mozna dostac :D

A jezeli to nie odpowiada to stabilizacje maja panosonica aparaty, pare modeli z wiekszym zoomem ma w ofercie. Ale jak macro sie u nich sprawuje to nie wiem :)

ps. byle ci nie przyszlo do glowy kupowac Z3/Z5 :>

ps2. tutaj masz na przyklad fotke z s5000 + DCR250 + moja obrobka w PS hehe ;)

http://onephoto.net/info.php3?id=146394

Edytowane przez SKRYTOBOJCA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam Minolte Z1 x10 zoom, przy dobrej slonecznej pogodzie da sie z reki robic nie rozmyte fotki, ale to tez zalezy czy umiesz przyjac dobra postawe (nie kiwac sie), czy ci sie rece nie trzesa itp :D

Teoretycznie by wyszlo ostre zdjecie przy max zoomie to trzeba by ustawic migawke na 1/400s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie by wyszlo ostre zdjecie przy max zoomie to trzeba by ustawic migawke na 1/400s

1502811[/snapback]

Ogólnie rzecz biorąc aby zdjęcie wyszło nieporuszone czas otwarcia migawki powinien być krótszy od odwrotności ogniskowej.

Czyli np. :

ogniskowa 300mm --> migawka minimum 1/300sec (lub oczywiście szybsza)

Dobry optyczny stabilizator obrazu potrafi tą wartość wydłużyc ok 3-krotnie - ale nie ma cudów - to tylko wspomaganie a nie remedium na "trzęsące się ręce" :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie rzecz biorąc aby zdjęcie wyszło nieporuszone czas otwarcia migawki powinien być krótszy od odwrotności ogniskowej.

Czyli np. :

ogniskowa 300mm --> migawka minimum 1/300sec (lub oczywiście szybsza)

Dobry optyczny stabilizator obrazu potrafi tą wartość wydłużyc ok 3-krotnie - ale nie ma cudów - to tylko wspomaganie a nie remedium na "trzęsące się ręce" :).

1502936[/snapback]

Wlasnie o to mi chodzilo tylko nie chcialo mi sie tak dokladnie rozpisywac :)

Te stabilizatory na pewno nie dzialaja tak jak na reklamie panasonica :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam Minolte Z1 x10 zoom, przy dobrej slonecznej pogodzie da sie z reki robic nie rozmyte fotki, ale to tez zalezy czy umiesz przyjac dobra postawe (nie kiwac sie), czy ci sie rece nie trzesa itp :D

1502811[/snapback]

Mnie się tam zdarza nieporuszone fotki pstrykać z 1/100 z max zoom (x10)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sadzicie o Panasonic Lumix DMC-LZ2 ? Mam zamiar go kupic ale jeszcze sie waham. Niestety nic nie znalazlem innego w tej cenie: z mala obudowa z duzym zoomen optycznym i stabilizatorem obrazu.

1502875[/snapback]

Jesli nie przeszkadza ci ubogi / ograniczony tryb manualny to jest to nawet fajny aparacik. Lepszego pstrykacza w tej cenie raczej nie kupisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się tam zdarza nieporuszone fotki pstrykać z 1/100 z max zoom (x10)

1503351[/snapback]

A tu nie chodzi by się "zdarzało" zrobić ostrą i nieporuszoną fotkę tylko by większość takich była. Ta reguła to tylko prawa fizyki - pozwala zwiększyć szanse na dobre zdjęcie - aczkolwiek dobra stabilna postawa pozwala na zejście z tym czasem. Poza tym fotka może wydawać się nieporuszona - ale na powiększeniu 1:1 już widać że nie do końca jest tak pięknie. Kolejna sprawa to nie podawaj jaki to jest zoom (bo nic to nie mówi) tylko jaka to jest ogniskowa (*).

Nie widziałem reklamy Panasonica ale IS w moim obiektywie spisuje się naprawdę dobrze.

Update :

* - Sam sobie odpowiedziałem :) bo z wcześniejszej dyskusji wywnioskowałem iż masz coś pokroju S5500 - czyli będzie to 370mm :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi