Skocz do zawartości
GeoT

Msi 6600 Vs Sapphire 9800 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiem, wiem, wiem 3000 razy już ten temat padał, ale o takich konkretnie kartach nigdzie nic nie znalazłem oprócz tego co na pokładzie mają. A mnie bardziej ich wydajności interesują. A więc:

MSI GEFORCE NX6600 VTD128 DIAMOND - 128MB DDR3, 128bit (700zł)

SAPPHIRE RADEON 9800 PRO - 128MB, 256bit (oem-760zł, box-781zł)

Jak to oceniacie?

Ewentualnie co lepszego w porównywalnej cenie proponujecie?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już się z nim zapoznałem. Znalazłem go po tym jak umieściłem ten temat. Więc jakby już wiem trochę więcej. Ciekaw jestem jednak opinii "zwykłych" użytkowników, bo ten i podobne testy potrafią trochę zakręcić w głowie :blink:

Wniosek jest taki, że każda gra kładzie nacisk na co innego, jedna na pamięć grafy, inna na procek.

Chyba dopiero jak sam kupię to się przekonam... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz za ta cene dostaniesz pelnego 6600GT tutaj http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...roducts_id=1476 :-| Ten msi to jakas dzina hybryda niby zwykly 6600 a pamiatki ddr3 imo nie ma sensu sie w to pchac za taka kase :? Jezeli chodzi o wydajnosc to minimalnie szybszy od 9800pro bedzie 6600GT ale roznice nie sa duze i czasami radek jest z przodu :wink: Ale z tymi kartami nVidii bylbym ostrozny bo podobno ludzikow bola oczy jak jada na tych katach oczywiscie nie wszystkich ale zdazaja sie :? Ja raczej wzialbym radeona i mial swiety spokoj...bo drugie oczy Ci nie wyrosna :-| pozdrawiam

EDIT

A gdybys dostukal do 800zl to bierz to http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...roducts_id=1480 i moduj.bo jak sie zmoduje to skopie i radka i 6600GT :D

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za info

zastanawiam sie nad tym 6800LE. Na czym polega ten modding? Wiem, że można odblokować do 4 potoków i wyobrażam sobie, że trzeba uaktualnić firmware karty czy tak?

1384552[/snapback]

Nie. Nic nie trzeba uaktualniac,wystarczy sciagnac nowego riva tunera i tam odblokowac nieaktywne potoki,ale co i jak dokladnie to poszukaj na forum albo na google :wink: Acha mozna odblokowac 8 potokow jak sie poszczesci :D pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten 6600 to gt jest? bo nie mogę się doczytać :?

jeżeli tak to masz problem - zaraz zacznie się wojna ATI vs Nvidia

jeżeli nie to bierz r9800pro

IMHO lepiej wziąć Radka - szyna pamięci 256 bit swoje daje

aha, artykulik na egiełdzie bardzo fajny

powinni go przeczytać wszyscy toczący boje o to która grafa lepsza

bo przeciez nie o 3dmarki chodzi a o płynność grania <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego, że teraz 9800pro nie kosztuje 760, tylko tyle

Jeśli gf6600, to raczej ten gigabyte, co podawał chemiczny_ali, bo ten msi to po prostu niepełny 6600gt. Ktoś na forum go ma i podkręcił go na 500/1000, ale chyba lepiej wziąć kartę, która takie taktowania ma w standardzie? Co do 6800le to trzeba mieć trochę szczęścia, albo kupić egzemplarz z gwarancją modowalności w odpowiednio wyższej cenie. Zależnie od funduszy wybierz jedną z tych 3 kart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Nic nie trzeba uaktualniac,wystarczy sciagnac nowego riva tunera i tam odblokowac nieaktywne potoki,ale co i jak dokladnie to poszukaj na forum albo na google :wink:  Acha mozna odblokowac 8 potokow jak sie poszczesci :D pozdrawiam

1384733[/snapback]

Zauważyłem że korzystasz z Radeona 9800se. Jak on ci się sprawdza w gierach? Napisz jeśli możesz w jakich grach jakie rozdzielczości i szczegóły jesteś w stanie uzyskać (szczególnie interesuje mnie FarCry i Nfs:U i U2). Rozumiem, że jest to wersja mniej wydajna od 9800pro. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj radeon to straszna porazka :mur: Ma szyne 128bit. i oczywiscie nieaktywne potoki sa uszkodzone, na domiar zlego ma on taktowanie rdzen 325 ktory mozna podkrecic do 400MHz i pamieci taktowane 250MHz ktore mozna podkrecic do uwaga uwaga 255MHz :blink: :lol: :? :cry: Pewnie spytasz po co kupilem takie goowno?? Ja tego radka kupowalem ponad poltora roku temu i wtedy mozna powiedziec ze byl to swierzy produkt i nie byl bardzo rozpowszechniony,wiec nie wiadomo bylo na co sie mozna natknac :-| Ale dobra bo troche zrobilem off'a :wink: Gram na karcie podkreconej ofkoz :D

W far cry gralem w rozdzialce 1024x768 wszystko na medium tylko cienie na high i woda na very high gra na takich ustawieniach chodzila spoko czyli dalo sie grac frame rata prawie wogole nie spadal ponizej 30fps czyli bylo plynnie :wink:

Co do nfs'a to gra ma straszne wymagania a wyglada powiedzmy sobie szczerze dosc cienko :? W obie czesci gralem w rozdzialce 1024x768 no wszystko co tam da sie wlaczyc bylo on procz AA bo z tym karta oczywiscie sobie nie radzi :D

W obie czesci gralem z takimi ustawieniami i gralo sie powiedzmy dosc przyjemnie bez jakich nagminnych spadkow fps poza jednym wyjatkiem ktorym byl drift w tego radzaju wyscigach frame rate zawsze byl w okolicach 20fps pewnie dlatego ze bylo duzo dymu :wink: Obie czesci wygladaly i chodzily podobnie.

Nie wiem czy jeszcze cos dodac jak chodzi w innych grach no ale jakby co to pytaj ale reasumujac wydajnosc tego wynalazku jest na poziomie kart 9550@9600 wiec da sie grac w nowe gierki ale o AA i najwyzszych detalach w najnowszych grach (far cry,half life2,doom3) mozna zapomniec :-| No ale Ty nie bedziesz mial takich problemow bo pelny radzio 9800pro jest karta z zupelnie innego segmentu cenowego i wydajnosciowego :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyczerpujące info :) . Można by miesiącami czytać benchmarki a i tak nie dowiemy się tego co najważniejsze.

Może to trochę będzie OT ale szczerze przyznam, że wyniki, które podałeś uzyskuję i ja na starym R9200, ale to pewnie reszta braki nadgania :? . Wniosek: bez względu którą opcję wybrać i tak będzie o niebo lepiej niż jest. Mocno zastanawiam się jednak nad gigabyte GeForce 6600GT 128/128 albo proponowanym 6800LE, tyle że z tym drugim nie do końca wiadomo czy zakup rzeczywiście będzie tak opłacalny (czy odblokują się te potoki).

Niektórzy radzą poczekać do jesieni, bo ATI ma odpowiedzieć czymś dobrym na 6600GT (ponoć teraz trudno o odpowiednik w tak korzystnej cenie - X700 to ponoć pomyłka :lol: ), tak czy inaczej ceny spadną i za tą kaskę można będzie kupić coś dużo lepszego.

Tylko, że tak czekać można wieki i nic nie kupić ... :sad:

A może ktoś podzieliłby się spostrzeżeniami jak u niego sprawuje się sprzęt podobny do mojego (info w sygnaturce)+ któraś z kart opisanych powyżej? Szczególnie chodziłoby o płynność w grach na różnych rozdziałkach i szczegółach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi