mos84 Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Witam. Planuję zrobić Vmoda karty graficznej i potrzebuje napierw kupić lutownicę. Która będzie dobra do tego? Cena ok.50 zł. Gdzie kupić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sand Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 (edytowane) Tak na serio to niema jakis specjalnych wymogow do tego chyba , bo ani to luty od żarówek( trzeba wysokiej temp.) ani jakies specjalne , tylko zeby grot byl dostatecznie ostry na koncu- wiadomo w celu dotkniecia nim punktu lutowniczego a nie obudowy ukladu. Ja mam jakąs transforamtorówke sprzed hoho moze 10-12 lat i szczerze lepszej jak narazie nie znalazłem. Mozesz tez kupic jakąs kolbową - grzałke ale roznie z nimi bywa. Jedno Ci powiem pewne nie kupuj u ruskich na targu , lepiej isc do elektronicznego wydac pare zloty wiecej i miec pewnosc ze pochodzi przez jakis czas. Moze niewiele pomoglem , ale widac ze niemusisz specjalnie kupowac super duper lutownicy zeby pare punktow zrobic. POzdrawiam :wink: Edytowane 13 Kwietnia 2005 przez Sand Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Jeżeli planujesz zakup lutownicy tylko po to zeby zrobić v-moda, to chyba bedziesz musial kupic jakąś tanią lutownicę bo w innym przypadku to drogo cie wyniesie ten mod. A nie mozesz od kogos porzyczyć lutownicy. Popularna Lutola transformatorowa ok -70zł (nie mylić z szajsem za 20zł z supermarketu). A taka kolbowa z regulacją temp. i wymiennymi końcówkami około 300zł Ale oczywiście na jednorazową operację pewnie ci wystarczy lutownica za 20zł :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 ja mam 20-paro letnia transformatorowke - mozna nia robic vmody przy odrobinie wprawy mam tez oporowa mniejszej mocy - jest troche wygodniej i bezpieczniej:D przed vmodam radze sobie pocwiczyc lutowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Racja. J eśli nigdy nie używałeś lutownicy to warto potrenować na jakimś elektronicznym złomie, a później już byle czym to przylutujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mos84 Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 nie no chce już kupić taką żeby była na dłuższy czas, a nie tylko do vmoda. skoro proponujecie to lutole to przygladne sie jej... dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f1zZ Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 ja mam taka za 20 zl i nie narzekam ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mintai Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 ja mam taka za 20 zl i nie narzekam ;D 1388210[/snapback] no to pomogles w wyborze :mad: @mos84 przeczytaj ten temat: (tego samego dotyczy) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=68242 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 było tu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Nie kupuj kolbowych, a jak już kupisz to jakąś firmową. Ja miałem 3 kolbowe od ruskich po 8zł i wszystkie mi powybuchały :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sand Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 no czyli jak pisalem lepiej od ruskichn niebrac , a stacje lutownicze troche kosztuja , z drugiej strony dobra transformatorowa nie jest zla , pozatym jak ptrzebujesz tylko raz na jakis czas to nie lepiej od kogos porzyczyc ? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sleepy Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Kupuj TYLKO kolbowa - lutownica transformatorowa to tylko imitacja prawdziwej lutownicy nadajaca tylko do wylutowywania duzych elementow-jest duza ciezka nie wygodna, nie ma zapewnia zadnej precyzji lutowania i grzeje sciezki i elementy jak wsciekla. Kolbowa to nie musi byc od razu stacja lutownicza z regulacja temperatury za kilkaset zlotych. Kup zwykla lutownce w sklepie elektronicznym za ok 30 moze 40zl i bedziesz zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakonnik Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Podłączę się pod topic. Mam w planach kupić lutownicę solomon kd30 30 W, co o tym sądzicie?????brać tą czy lepiej jakąś 60 W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baku Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 (edytowane) @Sleepy: Lutownice transformatorowe wcale nie musza niczego palic, nie musza byc niewygodne. Swoja transformatorowa lutownica sprzed moze 10 lat lutuje wszystko co tylko mam do zlutowania. Zrobilem nia >10 FUNCARDow do sattv ( z eepromami smd ), kilka blackcardow ( rowniez elementy smd), mase zwyklych rzeczy, rowniez smd. Wymienilem uklad smd na 40 ( lub 48) nozkach w napedzie cd-rom ( oczywiscie smd ). Wszystko zalezy od ilosci zlutowanych rzeczy i wprawy. pzdr, baku Edytowane 20 Kwietnia 2005 przez baku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 ja mam 28-letnią transformatorówke (czyli starsza od mnie), i moim zdaniem lutuje cudnie, trzeba mieć troche wyczucia i taką polutujesz nawet smd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coby6 Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Ja ze swojej strony polecam lutownice gazową . Bezpieczna , poręczna i uniwersalna . Oczywiście można zastosować ją jako palnik. http://allegro.pl/show_item.php?item=48683359 Niezły sprzęt i naprawde poręczny . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...