yogi186 Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Bardzo przepraszam że daje na to forum, ale bardzo (czytaj szybko) potrzebuje pomocy Mam zrobić na jutro dwa zadanka w Turbo Pascalu i są one dla mnie sttrasznie chore i wogóle masakra ;-). Jeśli ktoś byłby w stanie mi pomoć, podpowiedzieć czy coś to prosze o kontakt na GG : 5204879. A oto zadania : 1) Do programu mamy wczytać liczbę (max 6 cyfer, liczbe wczytujemy w postaci np: 123456) program ma wypisać liczbę lustraną do tej (123456 = 654321). Mają zostać zastosowane tablice. Czyli wpierw trzeba liczbe rozdzielić na cyfry, odwrócić i złożyć. 2) Program ma znaleźć wszystkie możliwe cyfry A i B , takie aby liczba 286A124B (8 cyfrowa) była podzielna przez 12 (czyli liczba mod 12 = 0). To jest troszke w sumie zadanie matemetyczne, ale tak podała i to musze zrobić :? Z góry dzięki za pomoc. Prosze adminuff, bądź moderuff o nie usuwanie tego posta do jutra do 10 ;-). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Za karę, że święte prawo pogwałciłeś, nikt ci teraz nie odpowie... A tablice już zapomniałem, sorry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzurpator Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 1) Do programu mamy wczytać liczbę (max 6 cyfer, liczbe wczytujemy w postaci np: 123456) program ma wypisać liczbę lustraną do tej (123456 = 654321). Mają zostać zastosowane tablice. Czyli wpierw trzeba liczbe rozdzielić na cyfry, odwrócić i złożyć. Program odwracanie; uses crt; var tab :array [1..6] of string; x :byte; y :string; begin clrscr; writeln('podaj liczbę'); readln(y); for x:=1 to 6 do tab[x]:=y[x]; for x:=6 downto 1 do write(tab[x]); end. 2) Program ma znaleźć wszystkie możliwe cyfry A i B , takie aby liczba 286A124B (8 cyfrowa) była podzielna przez 12 (czyli liczba mod 12 = 0). To jest troszke w sumie zadanie matemetyczne, ale tak podała i to musze zrobić :? program cyferka; uses crt; var v,x,y,z:longint; begin clrscr; for x:=0 to 9 do for y:=0 to 9 do begin z:=28600000 + (x*10000) + 1240 + y; v:=(z mod 12); if v=0 then writeln ('liczby ',x,' ',y,' spełniają warunek'); end; end. Powinno działać, ale głowy nie dam :D Eidt - brakowało jednego enda :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Jeszcze raz wery bardzo przepraszam Ale nie bądżcie tacy.......... ;-) Pomożcie :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Dzieki bardzo dla Uzurpatora, nawet jeśli nie śmiga (zara zobacze) to przynajmniej wiem jak sie do tego zabrać :-) Dzięki bardzo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...