Skocz do zawartości
yogi186

Bardzo prosze was o szybką pomoc :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo przepraszam że daje na to forum, ale bardzo (czytaj szybko) potrzebuje pomocy

Mam zrobić na jutro dwa zadanka w Turbo Pascalu i są one dla mnie sttrasznie chore i wogóle masakra ;-).

Jeśli ktoś byłby w stanie mi pomoć, podpowiedzieć czy coś to prosze o kontakt na GG : 5204879.

A oto zadania :

1) Do programu mamy wczytać liczbę (max 6 cyfer, liczbe wczytujemy w postaci np: 123456) program ma wypisać liczbę lustraną do tej (123456 = 654321). Mają zostać zastosowane tablice. Czyli wpierw trzeba liczbe rozdzielić na cyfry, odwrócić i złożyć.

2) Program ma znaleźć wszystkie możliwe cyfry A i B , takie aby liczba 286A124B (8 cyfrowa) była podzielna przez 12 (czyli liczba mod 12 = 0). To jest troszke w sumie zadanie matemetyczne, ale tak podała i to musze zrobić :?

Z góry dzięki za pomoc.

Prosze adminuff, bądź moderuff o nie usuwanie tego posta do jutra do 10 ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Do programu mamy wczytać liczbę (max 6 cyfer, liczbe wczytujemy w postaci np: 123456) program ma wypisać liczbę lustraną do tej (123456 = 654321). Mają zostać zastosowane tablice. Czyli wpierw trzeba liczbe rozdzielić na cyfry, odwrócić i złożyć.

Program odwracanie;

uses crt;

var tab :array [1..6] of string;

x :byte;

y :string;

begin

clrscr;

writeln('podaj liczbę');

readln(y);

for x:=1 to 6 do

tab[x]:=y[x];

for x:=6 downto 1 do

write(tab[x]);

end.

2) Program ma znaleźć wszystkie możliwe cyfry A i B , takie aby liczba 286A124B (8 cyfrowa) była podzielna przez 12 (czyli liczba mod 12 = 0). To jest troszke w sumie zadanie matemetyczne, ale tak podała i to musze zrobić :?

program cyferka;

uses crt;

var v,x,y,z:longint;

begin

clrscr;

for x:=0 to 9 do

for y:=0 to 9 do

begin

z:=28600000 + (x*10000) + 1240 + y;

v:=(z mod 12);

if v=0 then writeln ('liczby ',x,' ',y,' spełniają warunek');

end;