starykot Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 (edytowane) Mam dwa takie same głośniki, 70 Wat i jeden działa 3 razy ciszej niż drugi, chyba dlatego, że ma stwardniałą membrame. Czy można jakoś to zlikwidować? Wszelkie informacje na temat tych glośników podam, jeśli będzie możliwe ich naprawa, bo nie będe rozbierał ich obudółw. Może głupie pytanie, ale to dobre głośniki, więc chciałbym je jakoś naprawić. Edytowane 13 Kwietnia 2005 przez starykot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Można kupić zestaw naprawczy do głośników, niewiem ile kosztuje ale to zależy od średnicy membrany, albo na wolumenie w Warszawie jest kilka takich stanowisk co sie tym zajmują. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 A jakaś metoda domowa? Można czymś we własnym zakresie zmiękczyć membrame? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Hmm metodą domową mówisz..... Wydaje mi sie że raczej to nie jest do zrobienia (nie znam sie na tym aż tak dobrze) tylko wymiana membrany będzie dobra, bo jeśli nawet zmiękczysz membrane która sztywna jest, to może sie rozerwać jak dasz więcej mocy na kolumny... Ale to tylko moje domysły :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Nie rozerwie, bo drugi głośnika taki sam model ma miększą membrame3 razy, można wyczuć palcem, i nic się z nim nie dzieje. Wymiana membrany to też nie najlepszy pomył. Czekam na inne opninie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 A może ten głośnik gra ciszej bo ma cewke przypaloną..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 To są głośniki bez obudów. Nie znam się dokładnie, nie wiem o czym mówisz ale sam przylutowywałem do nich kable, więc mogłem go przegrzać, przez co membrana sie usztywniał :mur: To możliwe. Możesz mi wyjaśnić co to ta cewka, bo pewnie wiem o co chodzi, ale nie moge tego skojarzyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias666 Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 patrzac na to co piszesz to raczej sie nie znasz wiec nie polecam naprawy we wlasnym zakresie zacznijmy od tego ze nie membrana ztwardniala tylko zawieszenie (cos mi sie wydaje ze to niemozliwe bez ingerencji czlowieka) wymiana membrany z zawieszeniem to nic trudnego ale trzeba miec chociarz minimalne pojecie o temacie napisz co to za glosniki jakie maja zawieszenia itp .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 (edytowane) Te głośniki dostałem od qumpla, nie wiem ile mają, oto co udało się z nich wyczytać: FENNER SPA 130 ALTOPARLANTE A BANDA ESTESA IMPEDANZA:4OHM RISPOSTA IN FREQ:70-18000Hz POTENZA MAX:70 W MUSICALI Te głośniki to nie głośniczki komputerowe. Mam głos podłączony do miniwieży. Edytowane 15 Kwietnia 2005 przez starykot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...