Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa takie same głośniki, 70 Wat i jeden działa 3 razy ciszej niż drugi, chyba dlatego, że ma stwardniałą membrame. Czy można jakoś to zlikwidować? Wszelkie informacje na temat tych glośników podam, jeśli będzie możliwe ich naprawa, bo nie będe rozbierał ich obudółw. Może głupie pytanie, ale to dobre głośniki, więc chciałbym je jakoś naprawić.

Edytowane przez starykot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm metodą domową mówisz..... Wydaje mi sie że raczej to nie jest do zrobienia (nie znam sie na tym aż tak dobrze) tylko wymiana membrany będzie dobra, bo jeśli nawet zmiękczysz membrane która sztywna jest, to może sie rozerwać jak dasz więcej mocy na kolumny... Ale to tylko moje domysły :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są głośniki bez obudów. Nie znam się dokładnie, nie wiem o czym mówisz ale sam przylutowywałem do nich kable, więc mogłem go przegrzać, przez co membrana sie usztywniał :mur:

To możliwe. Możesz mi wyjaśnić co to ta cewka, bo pewnie wiem o co chodzi, ale nie moge tego skojarzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrzac na to co piszesz to raczej sie nie znasz wiec nie polecam naprawy we wlasnym zakresie

zacznijmy od tego ze nie membrana ztwardniala tylko zawieszenie

(cos mi sie wydaje ze to niemozliwe bez ingerencji czlowieka)

wymiana membrany z zawieszeniem to nic trudnego ale trzeba miec chociarz minimalne pojecie o temacie

napisz co to za glosniki jakie maja zawieszenia itp ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te głośniki dostałem od qumpla, nie wiem ile mają, oto co udało się z nich wyczytać:

FENNER SPA 130

ALTOPARLANTE A BANDA

ESTESA

IMPEDANZA:4OHM

RISPOSTA IN FREQ:70-18000Hz

POTENZA MAX:70 W MUSICALI

Te głośniki to nie głośniczki komputerowe. Mam głos podłączony do miniwieży.

Edytowane przez starykot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi