ryszardo Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Witam ! Ideogia mojego projektu opiera się o wyeliminowanie chałasu zasilacza - wentylatorów. Dlatego też zamieżam przykręcić z tyłu obudwy radiator (30x10x6 cm) do końcówek mocy audio i podłączyć do niego diody z zasilacza. Oczywiście pasywnie. Jeżeli ma ktoś jakieś sugestie .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^KapitaN^ Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 nie jest czasem tak ,jak juz ktos wspomnial na forum ,ze oprocz elementow ktore sa przykrecone do radiatorow w zasilce grzeja sie tez elemnty ktore nie sa oradiatorowane. Co w przypadku braku przeplywu powietrza moze skrocic ich zywatnosc ,albo doprowadzic do przejscia w "inny wymiar". :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 w zasiłce grzeją się nie tylko diody i tranzystory, do tego dochodzą jeszcze inne elementy - baardzo ciężko zastąpić to pasywem, nawet w przypadku bloku od WC wymagany jest dodatkowy wentyl na 5V twój pomysł przegrzeje zasiłkę :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Ja podam przykład: Athlon 2400@2600 Płyta ECS na kt 333 Radeon 9500Pro wymaga dodatkowego zailania i krecona była 2x256Mb ramu dysk 60Gb i tam Cd-Rom i nagrywarka. Wszytko to było napedzane zasilaczem CWT 235W co juz jest dosc niebezpieczne, ta zasiłka ma radiatory takie małe blaszki jak w Codegenie i w tej zasilce wentyl sie zatarł. Chodziło to tak ze 2tyg a komp uzywany z 20h dziennie, i wszytko było w najlepszym pozadku tylko spalenizna troszke było czuc, w koncu ustaliłem ze to z zasiłki przesmarowałem wiatrak i zasiła działa do dzis. wiec mysle ze jak dac pozadne radiatory to bedzie smigac, w niekreconym mocno konfigu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 no fan no fun :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zariro Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Wszytko to było napedzane zasilaczem CWT 235W co juz jest dosc niebezpieczne, ta zasiłka ma radiatory takie małe blaszki jak w Codegenie i w tej zasilce wentyl sie zatarł. Chodziło to tak ze 2tyg a komp uzywany z 20h dziennie, i wszytko było w najlepszym pozadku tylko spalenizna troszke było czuc, 1385577[/snapback] Niezły terminator jesteś, tylko że klimat się zmienia na wiosenno letni, temperatury bedą wyższe, brak obiegu powietrza i jeszcze wciągnie cię jakaś wymagająca gra, wyciskająca wszystko z kompa i zasiłka może zrobić zonk. I będziesz miał szczęście jeśli tylko zasiłka... Rób co chcesz ryzyko jest twoje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszardo Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Do tego radiatora prawdopodobnie, hmmm... raczej na pewno podłącze czujnik (lub 2) temperatury. Taki bajer za pare złociszy a jak może ucieszyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 imo bez wentylatora się nie obejdzie,, będzie czuć spalenizną ;) oj będzie..;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Amd_Powered Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 (edytowane) slaby config ciagnoles na tym cwt 235w:) ja na 235 cwt ciagne Abita an7 radka 9800 bartona-m 2500 2xhynisie 256/333 barracude 160gb karte tv sb live 5.1 katody revoltec x 2 2xwentyl 80 wiatrak w zasilce leci na 5v:d zero restartow i niedomagan :lol: :mrgreen: :banana: warto inwestowac w firmowe zasilki :lol: no risk no fun Edytowane 13 Kwietnia 2005 przez Amd_Powered Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 lepiej ladnie dociac nowe radiatory do srodka, czesc wystawic na zewnatrz i dac wentyl na 5V zeby byl jakis obieg powietrza. Dodatkowe otwory wentylayjne na bocznej sciance tez napewno by cos daly zeby bylo zasysane zimniejsze powietrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Amd_Powered Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 zobacz najpierw jak wyglada fabryczna pasywna zasilka od srodka 300-350w:) to ci sie odechce robic takie patenty;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszardo Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 sugestie co do linków... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 sugestie co do linków... ? 1386539[/snapback] http://tweak.pl/artykul/zasilacze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Jelśli masz zamiar zrobic pasywny zasilacz do tego kompa z podpisu Asus a7v8x, Athlon XP 2100+ Pentagram QVC 120+, ATI Radeon 9000 PRO, 0,5GB Ram, Maxtor 80GB 8m, Audigy 2 ZS To ja sadze ze sie uda spokojnie, jaki komp u mnie pracował 2tyg. a ten sporo słabszy, Radiator masz duzy wiec duza powieszchnia oddawania ciepła, i zrób dodatkowe otwory w obudowie zasialcza i co sie bedzie grzało i bedzie sie to dało obłozyc radiatorami to obłuż. I jeszcze małe pytanko jaki masz ten zasilacz do przerobienia?? firmowe zasilacze maja zabezpieczenia dzieki ORT: ORT: ORT: kturym sie nie przegrzeja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Amd_Powered Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 sugestie co do linków... ? 1386539[/snapback] http://benchmark.pl/artykuly/testy/zasilac...2/strona-1.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszardo Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Obiektem mojego projektu jest default'owa zasiłka z Tracer'a. Megabajt MGB-300TX 3,3-20A 5 -30A +12-10A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Troszke pusta ta zaiłka, sadze ze ja zchłodzisz bez problemu, zastanawiam sie co sie w srodku moze grzac i wielu zeczy nie widze :lol: a pozatym bałbym sie trzymac kompa na takiej zasilce oboietnie czy pasywna czy aktywna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszardo Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 (edytowane) Hola, hola ! TO z pewnością nie jest moja zasiłka! To jest fotka Megabajt'a MGB-350ATXP4 !!! , która poza "MGB" nie ma nic więcej wspólnego. Widząc taki shit w mojej maszynie zbladłbym bardzo poważnie Mine supply looks like this: Edytowane 14 Kwietnia 2005 przez ryszardo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Ale chce cie uprzedzic ze wcale nic duzo lepszego niemasz, moze troszke wieksze radiatorki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Amd_Powered Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 o mash jak to wyglada;) zobacz srodek jakiejs zasilki fsp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardukpl Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Przecierz tam brak połowy elemętów.WOW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszardo Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 takich jak ..? wiesz mi ostatnio poważnie zgłębiłem temat zasilaczy wszelakiego typu, i poza dodatkowym stabilizatorem napięcia na -12 nic mu nie brakuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 No przeciez te zasilki sie w ogole nie roznia :lol: Masz tylko bardziej wypasione radiatory :lol: Bez kitu te zasilatory wygladaja jakby ktos je okradl :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaraczek Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 takie radiatory ma codegen :/ napewno masz mgb?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszardo Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 model niezaprzeczalnie sie zgadza, a że podobny jest codegen'a - bardzo prawdopodobne. Jeszcze nie dotarłem, ale jestem na tropie porównania skąd pochodzą dane elementy w zaasiłkach różnych klas. Teoretycznie są to te same lub bardzo podobne elementy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszardo Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 (edytowane) Obliczyłem ile moja maszynka pobiera mocy - 212W, więc żadna specjalnia zasiłka mi nie jest potrzebna :-) (po przeróbce odpadnie 4W z wiatraków zasilacza) Biore oczywiście tolerancje nawet do +20%. Tak więc jestem coraz spokojniejszy co do projektu. Edytowane 15 Kwietnia 2005 przez ryszardo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajter Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Rób rób i zdaj rezultaty. Za jakiś miesiąc będę chciał zbudować budę i zasilacz umieszcze w dziwnym miejscu :> No i oczywiście wyjmę go z tej klatki i pozbawię zasilania, jedynie coś puszczę na 5 V, np Pro TC 1000 rpm.. Czekam na relacji ciąg dalszy ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszardo Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 komp właśnie jest rozłożony, tzn radiator jest zamontowany do (pustej narazie ze względów bespieczeństwa finansowego :-) ) obudowy z zamontowanymi nań stabilizatorami i tranzystorami. Nie chodzi :-0 . Jeste właśnie na etapie dochodzenia co jest nie tak. 1. nic nie wskazuje na efekty spalenia. 2. biespiecznik ok. 3. na podłączonym zasilaniu (komp wyłączony) napięcie po podbiciu do 750 V ( :-) ) rozchodzi się jedynie na obwody prostownika. Płytka jest podzielona na dwie wyraźne części : część prostowniczą i układu zasilania stałoprądowego. Miernik mi nic nie wskazuje na tej drogiej części. 4. w orginale tranzystory były zamieszczone na jednym a stabilizatory z diodami (prawdopodobnie uniwersalnymi) na drugim radiatorze. 5. czy masa zasilacza (obudowy) może mieć połączenie z radiatorem? umnie ma (oczywiście żaden problem odizolować, pytanie tylko czy jest sens). 6. Jezeli macie jekieś sugestie ... lub jeśli macie kontakt z elektronikami poinformujcie ich o moim problemie ( to może być nizła gratka jak się uda :-) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...