Skocz do zawartości
Torm

[pytanie] Problem Z Grafika.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. To moj pierwszy post tutaj, wiec z gory przepraszam za wszystkie punkty regulaminu ktore zlamalem, pisze o moim problemie w tym dziale bo widzialem tutaj inne podobne tematy.

Otoz wymienilem niedawno sprzet, praktycznie calosc. Moja konfiguracja:

AMD Athlon XP 2800+ Barton

Asus A7N8X-E deluxe

2x512 Geil cl2.5

Leadtek Winfast GF6600GT

ze wzgledu na roznice miedzy sprzetem obecnym a poprzednim skok wydajnosci byl ogromny... nastepnego dnia po zlozeniu nowego zlomu postanowilem zobaczyc jak prezentuja sie mozliwosci mojej nowej karty graficznej. i tutaj zaczelo mnie cos niepokoic..

wydajnosciowo - rzeczywiscie jest 'ok' - w najgorszym wypadku okolo 20fps w _bardzo_ wymagajacym otoczeniu.

jakosc grafiki - heh, nie ma o czym mowic, najnowsze shadery wygladaja pieknie, wszystko jest w porzadku

po mniej wiecej godzinie gry zauwazylem jednak cos takiego:

Dołączona grafika

(zwrocic uwage na obrazek hieny w centrum ekranu, gorna jego czesc)

tak, chodzi o te biale paski. efekt bardzo denerwujacy, ale nie utrudniajacy jako tako gry. grafika 3d wyswietlana jest w porzadku - nigdy nie mialem problemow z dziwnymi przeklamaniami tekstur i tym podobnymi rzeczami.

podobny efekt zaobserwowalem w innej grze:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

pytanie do forumowiczow - co moze byc tego przyczyna i jakie jest na to lekarstwo?

od razu mowie co zrobilem

1) windows jest 'swiezy'

2) sterowniki - zarowno na leadtekowskich z pudelka, na leadtekowskich nowych z ich strony jak i na najnowszych driverach NVidii - to samo

Moje podejrzenia:

W domu lezy mi zasilacz chieftek 360W ktory kupilem specjalnie na potrzeby nowego komputera. niestety dostalem zasilacz ze zlaczem 24-pin, a potrzebuje 20-pin, nim wymienie zasilacz siedze na 300W - czy mozliwe ze zasilacz nie trzyma napiecia i jest to przyczyna tych bledow w grafice?

z gory dziekuje za szybka odpowiedz i jakakolwiek pomoc

pozdrawiam

tormael@gmail.com

[edit]

zapomnialem dopisac czegos co moze wydawac sie oczywiste - sprzet nie jest oczywiscie podkrecany, nie wydaje mi sie zeby karta sie przegrzewala etc.

[/edit]

Edytowane przez Torm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za chec pomocy - poradzilem sobie :) problem tkwil w taktowaniu pamieci, nie byla ustawiona synchronicznie z procesorem. po przestawieniu pamieci na 133 i ustawieniu agp aperture size na 128 (z 64) wszystko wyglada tak jak powinno. dzieki wszystkim za chec pomocy :)

ah, co do grzania sie mojej karty - jest wszystko w porzadku, 41-43 stopni

zasilacz - fakt ze nowe chiefteci tak maja, moj niestety nie. przejsciowek szukam po calym krakowie i nie moge znalezc, prawdopodobnie wymienie po prostu zasilacz bo juz nie mam sily.

jeszcze raz dzieki za pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi