Skocz do zawartości
Buch0!

Ga-k8ns + Sem 2,6 (s754) Podkrecanie Pliz Help.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam nadzieje ze mnie nie zrugaja za to ze nowy temat tworze ale szukałem i nie znalazłem odp. na swoje pytanie. Wiec pisze tutaj i bardzo prosze o pomoc.

Mam taki problem, iż nie moge zminic FSB ze standardowego 200 Mhz...

Wchodze do BIOS'u zmieniam sobie FSB no i ok tam sie da zapisuje zmiany i wychodze.

Ale tutaj wlaśnie jest zoonk, przy butowaniu jest odrazu spowrotem 200 MHz... i za nic niechce sie zapamietac.

Bardzo prosze o pomoc.

Mobo : Gigabyte GA- K8NS nVidia3 250

CPU : AMD Semron 2600+ (s754).

yyyyyyy nikt nie wiem jak ro zrobic... ??

Edytowane przez Buch0!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slabo szukales.

Na tej plytce normalnie zmieniasz zegar. Nie jest to super plyta do OC ale cos zawsze da sie podkrecic.

1386420[/snapback]

Kurcze właśnie chodzi o to ze to to ja znalazłem, Przestawiłem zegar z 200MHz na np. 210 lub 205 i wyszedlem z BIOS'u zapisujac zmiany , a przy ponownym butowaniu juz wrócił do ustawienia 200 MHz...

U tu mam psa pogrzebanego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to ciekawy temat(dla mnie :-P ), ba wlasnie kupilem sobie sempa 2800 i czzaje sie na jakas plytke do niego, a ta , o ktorej w temacie posiada naprawde dobra cene :rolleyes: ,ale bardziej ciekawia mnie jej osiagi, bo jezeli na tej plytce da rade dojechac fsb do 300, to naprawde bylaby rewelwcja. Posiadacze tej plyty piszcze jak sie sprawuja w waszych kompach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to ciekawy temat(dla mnie  :-P ), ba wlasnie kupilem sobie sempa 2800 i czzaje sie na jakas plytke do niego, a ta , o ktorej w temacie posiada naprawde dobra cene  :rolleyes: ,ale bardziej ciekawia mnie jej osiagi, bo jezeli na tej plytce da rade dojechac fsb do 300, to naprawde bylaby rewelwcja. Posiadacze tej plyty piszcze jak sie sprawuja w waszych kompach

1387570[/snapback]

Kup sobie MSI K8N Neo lub K8N FSR , a jak masz kase to DFI lan party 3.

"CPU Overclock in MHz"

No tak własnie tam podkrecam, page Down zmieniam na jakies inne MHz zapisuje ustawienia biosa i [gluteus maximus] zimna. Po butowaniu CPU Clock Frewuency jest ustawione spowroten na 200 Mhz...

Kurcze pliz help bo mnie juz nadzieje opuszczają.

Edytowane przez Buch0!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki jeden gościu z pc-laba opson 6667 dojechał do 343 na tej płycie tyle wiem http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=86110

Wklejanie linków do innych forum to chyba nie przestępstwo :unsure:

Mam podobny dylemat jaką płytę na nf3 kupić do a64 2800+i kupię msi k8n , ale jak bierzesz sempa i ostre oc bedziesz uprawiać to dfi nf3

Edytowane przez feluś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz Top Performance w BIOS-ie włączone. Jak ta opcja jest włączona, to przy starcie kompa pokazuje ci FSB 200MHz, ale w rzeczywistości FSB jest podkręcone, co można sprawdzić programami w Windowsie, np. Everestem. U mnie Top Performance ustawia FSB na 208MHz. Jak to wyłączysz, to będziesz mógł samodzielnie ustawiać FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz Top Performance w BIOS-ie włączone. Jak ta opcja jest włączona, to przy starcie kompa pokazuje ci FSB 200MHz, ale w rzeczywistości FSB jest podkręcone, co można sprawdzić programami w Windowsie, np. Everestem. U mnie Top Performance ustawia FSB na 208MHz. Jak to wyłączysz, to będziesz mógł samodzielnie ustawiać FSB.

1387858[/snapback]

Hmm Top Performance w BIOS-ie mam Disabled wiec wylaczone a FSB nie moge dalej ustawic tak zeby bylo przy butowaniu tyle ile ustawiam. Kurcze ja juz nie wiem o co chodzi tej plycie... :mur:

Probowalem z obcia tą Top Performance Disable i Enable... i nic zawsze tak samo. Sprawdzalem i tu i tu Everlastem i zawsze pokazuje 2600 (1600 MHz). Pliz help

Edytowane przez Buch0!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Buch0!

Dziwne bardzo, a masz nową wersję Everesta? TUTAJ znajdziesz najnowszą betę.

@adam1004

Ja dałem za swoją 270zł tydzień temu (poprzednia 7VAXP się spaliła razem z A1800+ :( ). O MSI też myśłałem ale ten twój model kosztował sporo ponad 300, a moje fundusze ograniczone :( Taniutko ją kupiłeś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Buch0!

Dziwne bardzo, a masz nową wersję Everesta? 1388018[/snapback]

No tak właśnie tego mam. Może są tam jakieś obcje w biosie który odp. za przywracanie domyślnych ustawień, bo to tak wyglada. Te Top Performance to moge dac jak chce i jeden grzyb - nie moge podkrecic...

Dodam raport EVERLASTA...

--------[ Przetaktowanie ]----------------------------------------------------------------------------------------------

Właściwości procesora:

Typ procesora Nieznane

Nazwa kodowa Winchester S754

Seria DH7-D0

CPUID: nazwa procesora AMD Sempron Processor 2600+

CPUID: nr wydania 00010FC0h

Szybkość procesora:

Częstotliwość taktowania procesora 1606.96 MHz

Mnożnik procesora 8.0x

Procesor FSB 200.87 MHz (oryginalny: 200 MHz)

Magistrala pamięci 200.87 MHz

Pamięć podręczna procesora:

Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB (Parity)

Pamięć podręczna L1 danych 64 KB (ECC)

Pamięć podręczna L2 128 KB (On-Die, ECC, Full-Speed)

Właściwości płyty głównej:

ID płyty głównej 10/27/2004-nForce-6A61CG0HC-00

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-K8NS (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)

Właściwości mikroukładu płyty głównej:

Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce3 250, AMD Hammer

Taktowanie pamięci 3-4-4-8 (CL-RCD-RP-RAS)

Command Rate (CR) 2T

Moduły pamięci SPD:

DIMM1: GR400D64L3/256 256 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-4-4-8 @ 200 MHz) (2.5-4-4-7 @ 166 MHz) (2.0-3-3-6 @ 133 MHz)

DIMM2: Kingston K 512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-2-2-6 @ 133 MHz)

Właściwości BIOS'u:

Data BIOS'u systemowego 10/27/04

Data BIOS'u wideo 05/20/03

Typ BIOS'u Award Award Modular BIOS v6.00PG

Informacja z BIOS'u Award GA-K8NS F9

DMI: numer wersji BIOS'u F9

Właściwości procesora graficznego:

Karta wideo Prolink GeForce FX 5200

Nazwa kodowa procesora graficznego NV34 (AGP 8x 10DE / 0322, Rev A1)

Częstotliwość taktowania układu graficznego 280 MHz

Częstotliwość taktowania pamięci 283 MHz

i tak mam caly czas nie moge zminic FSB za pana wacława...

Edytowane przez Buch0!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze się troche poprawił 8x350

1388829[/snapback]

Kurna felek Wy mnie tylko wkurzacie tymi postami... Wyciagnol 350 FSB grrr a ja nawet na 201 nie moge dac...

Witam jeszcze raz, teraz zrobilem tak.

Podkrecilem procka za opmoca programu ClockGen for nVidia nforce3 z pod windowsa. No ok Everest nareszcie wykrywa FSB. Ale piekna bajka sie konczy przy ponownym wlaczenu kompa. Odrazu jest 200 MHz i koniec...

Edytowane przez Buch0!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema dobra ludzie juz sie z tym uporałem. Zrobiłem upa BIOS'u i wysztko jest ok. amten widocznie jakis wlniety byl.

Jak narazie dojechałem do 290 MHz i musze sobie narazie dac spokuj gdyz mam zły zailacz i niechce zjarac plyty. Jak kupie zasiłke to 300 z chakiem poleci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to mnie przekonales - juto lete do sklepu po ta plytke :))) heheh, bo proca juz kupilem, a z plyta mialem dylemata :P

1391088[/snapback]

ja nie bardzo rozumiem :-| nie mam nic do gb ale do wiekszego o/c to sie raczej nie nadaje... Rozumiem,ze dfi moze byc za drogie..ale zostaje jescze swietne msi i niezły epox.... Dlaczego akurat gb? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie bardzo rozumiem  :-|  nie mam nic do gb ale do wiekszego o/c to sie raczej nie nadaje... Rozumiem,ze dfi moze byc za drogie..ale zostaje jescze swietne msi i niezły epox....  Dlaczego akurat gb?    :blink:

1391106[/snapback]

Wsumie to ten gb jest dosc tani, ja takze bylem sceptyczne nastawiony co do O/c na gb, ale teraz jestem zadowolny :)

Wydaje mi sie ze się ladnie kreci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy taka msi jest droga? około 280 zl za wersje fsr ? Jak dla mnie gb to płyty dla ludzi którzy nic nie kręcą- kupuja kompa i ma dzialać.. jak sie chce kręcić to warto ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> mobo, które w testach pozwala na najlepsze podkręcenie procka....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rowniez uzywam tej plyty i jest narazie super:D oc narazie doszedlem do 290fsb szkoda ze mam tylko hynixy bo mozna srubowac przy takim taktowaniu timingami! duzo daja! dlatego super rozwiazamne to asymnchroniczna praca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rowniez uzywam tej plyty i jest narazie super:D oc narazie doszedlem do 290fsb szkoda ze mam tylko hynixy bo mozna srubowac przy takim taktowaniu timingami! duzo daja! dlatego super rozwiazamne to asymnchroniczna praca

1391474[/snapback]

Tylko Hynixy ?? Wiesz wsumie to ja mam Kingstony... i tez tyle wysrubowalem... wystarczy zmniejszyc z 200 na 166 lub 133 i bedziesz krecil wiecej. No i oczywiscie trzeba dac tez papu prockowi :)

Wsumie to płyytka nie jest zła... Ale ja zgadzam sie z tomcatem i rowniez polecam MSI K8N ale Neo :) chociaz FSR tez da rade..

Dlamnie GA-K8NS daje rade i juz ;] Jesli ktos chce kupuje juz wiecie co potrafi. Gadalem rowniez z Opsonem z innego forum wlasnie tym co podaliscie u gory. Wykrecił na 350 ... a to juz ładny wynik, chociaz ja nie zamierzam na taki FSB dawac poprzestane pewnie na 320 :) Jak bede mial zasiłke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, a ja mam teraz pytanko do użytkowników tejże płytki z troszke innej beczki. Otóz mam pytanko o tą zintegrowana karte dzwiekowa, bo mam z nia troszke kłopotów.

Otórz na starej płycie pod Socket A, muza fajnie mi smigała i conajwazniejsze MIC działał idealnie. A tutaj mam problemy, w gdzie po Necie (CS) nikt nie rozumie co mowie. A ja w tescie tez nie kumam co mowie;)

Kiedys moglem gadac nawet z 3 lub 4 metrów teraz musze miec MIC przy mic zeby cokolwiek slyszeli... Zainstalowalem najnowsze stery ze strony giga nie pomoglo... ze strony nVidii tez i dalej to samo o co chodzi.. ??

Wie ktos moze ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...