Skocz do zawartości
pbuda

Chlodnica Na Bazie Peltiera

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos z Was probowal zrobic chlodniczke wykorzystujaca peltiera? Myslalem nad tym rozwiazaniem i sam nie wiem co o tym myslec. Prawdopodobnie w wakacje pobawie sie w to, wykorzystujac zmodowanego freezera do chlodzenia cieplej strony, jakis maly peltier 90W, bloczek wodny na zimna strone... ciekawi mnie jak by sie to mialo do nagrzewnicy z samochodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem kiedyś nad układem w którym peltier chłodził by dodatkowo wode w zbiorniku wyrównawczym - dziura w górnej pokrywie, 2 spore radiatory na peltiera, zimny do wody tak, żeby wpadająca do zbiornika (lub ta idąca do pompy) woda musiała przez niego płynąć - i teoretycznie coś by to dało, ale obawiam się, że nie za wiele... ....no i czymś trzeba chłodzić tego peltiera (a przecież nie woddą ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byl kilkakrotnie poruszany i malymi kosztami - do 400zl mozna schlodzic ciecz spokojnie do jakies 10*C a nawet mniej

poszukajcie na forum

ps. idiotyzmem jest chlodzenie pelta duzymi radiatorami - na to potrzebny jest 2 obieg wody a wiec i 2 blok :wall: - wtedy doopiero to ma sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat ten "wypływa" co kilka miesięcy  :D . I co kilka miesięcy zapodaję tego linka:

1386128[/snapback]

Sorki, nie z domu pisalem, a obsluga myszki z jedna reka w gipsie a druga usztywniona jest, jakby to powiedziec, mocno nieefektywna ;) W kazdym razie, dziekuje slicznie za linka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi