/// Kaszpir /// Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Witam ! Mam pewien problemik :-) Będę (niestety jeszcze w 100% nie pewne) modernizował komputer w zaprzyjaźnionej firmie. Niestety została ustalona na sztywno kwota. Na płyte z procesorem moge wydac max 700zł. W tej cenie dostanę AMD XP 1600+ z Shuttle AK35GT2 lub AMD 1800+ z ECS K7VTA3B. Obydwie na KT333. Sam teraz posiadam ECS K7S5a i jestem z tej płyty zadowolony. I teraz pytanie , czy lepiej tego ECS ale z mocniejszym prockiem , czy tego Shuttle z słabszym prockiem. Myślę że mimo że ten ECS nie posiada regulacji napiecia oraz ma ogranicozne do minimum mozliwości overclockingu (133/140/150/166 FSB) to może i nawet na takiej antypodkręcalnej płycie jest szansa lekko podkręcić procka , np. takiego AMD XP 1600+ lub 1700+ na trochę wiecej bez potrzeby zmiany napiecia (FSB 140/150) ... A za różnice cenową poprostu kupić zamist 256MB PC266 - 256MB PC 333 ... Pytam się gdyż własnie te podzepsoły zapewne znajda się w moim komputerze a moje pójda zapewen do tamtego modernizowanego komputera :-) Dodatki które oferują płyty zbytnio mnie nie interesują , gdyż kartę sieciowa i muzyczną już mam więc te które oferują płyty głowne sa mi nie potrzebne. Także RAid , Firewire ... Mam do WAS wielką prośbę ... Aby kilku z WAS wykonało dla mnie krótki teścik z prockiem 1600+ do 1900+ na karcie ATI 8500 w dowolnej grze w 1024x768 przy 32bitowym kolorze. Acha chciałbym aby były to tylko testy na FSB 133Mhz. Dlatego że niestety posiadam już jedną pamiec DDR 256Mb której nie da sie puścić na FSB 333Mhz :-( Poprostu jestem ciekawy czy jest jakiś realny zysk w grach pomiędzy XP 1600+ a 1900+ i czy wogóle warto bawić się w overclocking ... :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Witam ! Mam pewien problemik :-) Będę (niestety jeszcze w 100% nie pewne) modernizował komputer w zaprzyjaźnionej firmie. Niestety została ustalona na sztywno kwota. Na płyte z procesorem moge wydac max 700zł. W tej cenie dostanę AMD XP 1600+ z Shuttle AK35GT2 lub AMD 1800+ z ECS K7VTA3B. Obydwie na KT333. Sam teraz posiadam ECS K7S5a i jestem z tej płyty zadowolony. I teraz pytanie , czy lepiej tego ECS ale z mocniejszym prockiem , czy tego Shuttle z słabszym prockiem. Myślę że mimo że ten ECS nie posiada regulacji napiecia oraz ma ogranicozne do minimum mozliwości overclockingu (133/140/150/166 FSB) to może i nawet na takiej antypodkręcalnej płycie jest szansa lekko podkręcić procka , np. takiego AMD XP 1600+ lub 1700+ na trochę wiecej bez potrzeby zmiany napiecia (FSB 140/150) ... A za różnice cenową poprostu kupić zamist 256MB PC266 - 256MB PC 333 ... Pytam się gdyż własnie te podzepsoły zapewne znajda się w moim komputerze a moje pójda zapewen do tamtego modernizowanego komputera :-) Dodatki które oferują płyty zbytnio mnie nie interesują , gdyż kartę sieciowa i muzyczną już mam więc te które oferują płyty głowne sa mi nie potrzebne. Także RAid , Firewire ... Mam do WAS wielką prośbę ... Aby kilku z WAS wykonało dla mnie krótki teścik z prockiem 1600+ do 1900+ na karcie ATI 8500 w dowolnej grze w 1024x768 przy 32bitowym kolorze. Acha chciałbym aby były to tylko testy na FSB 133Mhz. Dlatego że niestety posiadam już jedną pamiec DDR 256Mb której nie da sie puścić na FSB 333Mhz :-( Poprostu jestem ciekawy czy jest jakiś realny zysk w grach pomiędzy XP 1600+ a 1900+ i czy wogóle warto bawić się w overclocking ... :?: roznica miedzy 1600 a 1800+ bedzie niewielka a wrecz niezauwazalna ale roznica miedzy ecs a shuttlt bedzie zauwazalna dlatego ja bym wzial opcje nr 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aztec Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 roznica miedzy 1600 a 1800+ bedzie niewielka a wrecz niezauwazalna ale roznica miedzy ecs a shuttlt bedzie zauwazalna dlatego ja bym wzial opcje nr 1Dokładnie. Shuttle to kawał dobrej mobo i z ECS'em nie ma szans. Poza tym podejrzewam, że nawet wyżej możesz puścić 1600 niż 1800. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberDe@th Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Hmm... Nie moge narzekac na plyte glowna Shuttle, ktora posiadam, ale uwazam, ze lepiej bedzie poczekac jeszcze troche i uzbierac wiecej kasy, a wtedy kupic cos lepszego, lecz gdy ta opcja nie wchodzi w rachube - bierz opcje nr 1. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Może berkut zrobi test... On ma Radeona 8500 i odblokowane Athlona 1600+. Jak przeczyta ten topic to pewnie zrobi :P A co do mobo to bierz tego Shuttle'a. Dla mnie spoks firma. Miałem AK31 v.3.1 i śmigała aż miło... Athlon 1500+ biegał luźno na FSB 150MHz, a AK35GT2 ma jeszcze więcej opcji O/C. Ewentualnie możesz kupić MSI KT3 Ultra2.... Wolałbym 1600+ AGOIA + Shuttle AK35GTR2 niż Athlon 1800+ z ECS K7VTA3B (mimo, że nic do ECSa nie mam). Modele 1600+ i 1800+ bardzo podobnie się podkręcają tzn. np. 1600+ idzie na 2100+ i 1800+ idzie na 2100+. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoon Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 hmy... opcja nr 1 (chociaz na tego ecsa nie mozna narzekac) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 IMHO bierz A 1600+ i szatla. Do DDR 333 przy AMD nie warto dokładać - bo będą pracować asynchronicznie - a to nie daje dobrych rezultatów (no zalezy od plyty). No chyba ze XP pojdzie bez problemu na 166. BTW. Jezeli to komp dla "zaprzyjaźnionej firmy" to po co testy w grach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Może berkut zrobi test... On ma Radeona 8500 i odblokowane Athlona 1600+. Jak przeczyta ten topic to pewnie zrobi :P A co do mobo to bierz tego Shuttle'a. Dla mnie spoks firma. Miałem AK31 v.3.1 i śmigała aż miło... Athlon 1500+ biegał luźno na FSB 150MHz, a AK35GT2 ma jeszcze więcej opcji O/C. Ewentualnie możesz kupić MSI KT3 Ultra2.... Wolałbym 1600+ AGOIA + Shuttle AK35GTR2 niż Athlon 1800+ z ECS K7VTA3B (mimo, że nic do ECSa nie mam). Modele 1600+ i 1800+ bardzo podobnie się podkręcają tzn. np. 1600+ idzie na 2100+ i 1800+ idzie na 2100+. Spoko. Jedynie "boję" się że mogę trafić na procesor ze stickersem na mostkach L1 :-( Wtedy była by to porażka :-( Bo nici z odblokowaniem mnożnika ... Ale jeszcze się zobaczy , czy w firmie będą mieli kasę , bo wstępnie modernizacja była zapowiedziana na ... styczeń :-( Moim marzeniem jest odblokowanie procka i puszczenie go na FSB 166(333). Tylko niestety nie wiem czy pójdzie na tej częstotliowści moja pamięc V-data DDR 266Mhz :-( Aha co sądzicie o Kingstonach na Pamieciach Samsung 256Mb PC266 ? Czy pójdzie na 333MHz bo mogę miec w dosć dobrej cenie 320zł ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Może berkut zrobi test... On ma Radeona 8500 i odblokowane Athlona 1600+. Jak przeczyta ten topic to pewnie zrobi :P A co do mobo to bierz tego Shuttle'a. Dla mnie spoks firma. Miałem AK31 v.3.1 i śmigała aż miło... Athlon 1500+ biegał luźno na FSB 150MHz, a AK35GT2 ma jeszcze więcej opcji O/C. Ewentualnie możesz kupić MSI KT3 Ultra2.... Wolałbym 1600+ AGOIA + Shuttle AK35GTR2 niż Athlon 1800+ z ECS K7VTA3B (mimo, że nic do ECSa nie mam). Modele 1600+ i 1800+ bardzo podobnie się podkręcają tzn. np. 1600+ idzie na 2100+ i 1800+ idzie na 2100+. Spoko. Jedynie "boję" się że mogę trafić na procesor ze stickersem na mostkach L1 :-( Wtedy była by to porażka :-( Bo nici z odblokowaniem mnożnika ... Ale jeszcze się zobaczy , czy w firmie będą mieli kasę , bo wstępnie modernizacja była zapowiedziana na ... styczeń :-( Moim marzeniem jest odblokowanie procka i puszczenie go na FSB 166(333). Tylko niestety nie wiem czy pójdzie na tej częstotliowści moja pamięc V-data DDR 266Mhz :-( Aha co sądzicie o Kingstonach na Pamieciach Samsung 256Mb PC266 ? Czy pójdzie na 333MHz bo mogę miec w dosć dobrej cenie 320zł ... z pamieciami to jest roznie, zalezy nawet od konkretnego egzemplarza takze nie bedziesz wiedzial dopoki nie sprawdzisz sam, ja mam jakies nonamy na kosciach Hynix'a i na defaultowych ustawieniach pamieci i Vmem 2,7V ida na fasb 166 :P BTW 320pln za ddr266 to nir jrst dla mnie dobra cena 8O za te pieniadze mozna dostac juz ddr333 :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 stickersy odkleja sie zyletka 8) , ja tez bym wziol opcje pierwsza opniewaz jak jush powiedzial Rafal to xp1,6+ i 1,8+ idzie max na 2100+ wiec lepiej weź leprza plytke z wiekrzymi mozliwosciami na ktorej tego 1,6+ bez problemu ustawisz na 2000+ a na Ecs moze byc problem. Niejestem stronniczy bo sam mam Ecs a polecam Shuttl, poprostu w twoim wypadku tak bedzie lepiej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 opcja 1 nie mam nic do ecs-a ale wolałbym inną płytkę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Teraz już sprawa ECS jest nieaktualna. Miejsce ECS zajął DFI AD77pro w cenie hurtowej 361zł. Procesor będzie za to tylko XP 1600+ (no chyba że już tak słabego nie dostanę) wtedy Xp 1700+. Jak narazie moim faworytm jest DFI z powodu tego że jest na KT400 i z opisów jakie widziałem ma lepsze możliwości podkręcania (większe od chyba nawet Shuttle) , a jest na nowszym chipsecie i ma juz USB 2.0 :-) Jedynie widze że DFI jest mało popularne , choc na stronie DFI jest link do jakiejś fińskiej strony gdzie ten DFI został uznany za wzorcowa płytę dla podkręcacza :-) ten DFi poprostu w cenie bardzo zblizonej do tego Shuttla chyba wiecej oferuje :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenpunkt Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 A jaki ma sens zamiana ECS K7S5A na SiS735 (odpowiednik KT266) i pamięciach 266 na płytę z KT333. Kup dobrego proca XP 1800-2200 i dokup drugie 256 MB Ramu. Po co zmieniać ta płytę na podobną? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 A jaki ma sens zamiana ECS K7S5A na SiS735 (odpowiednik KT266) i pamięciach 266 na płytę z KT333. Kup dobrego proca XP 1800-2200 i dokup drugie 256 MB Ramu. Po co zmieniać ta płytę na podobną? Jakbys dobrze przeczytał to modernizuje komputer dla pewnej firmy. Jednak podzespoły te które kupię (nie za własne pieniądze) pójda do mojego komputera a te starsze z mojego komputera pójdą do tego "modernizowanego". Dlatego szukam takich kóre mi będa także odpowiadały :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Teraz już sprawa ECS jest nieaktualna. Miejsce ECS zajął DFI AD77pro w cenie hurtowej 361zł. Procesor będzie za to tylko XP 1600+ (no chyba że już tak słabego nie dostanę) wtedy Xp 1700+. Jak narazie moim faworytm jest DFI z powodu tego że jest na KT400 i z opisów jakie widziałem ma lepsze możliwości podkręcania (większe od chyba nawet Shuttle) , a jest na nowszym chipsecie i ma juz USB 2.0 :-) Jedynie widze że DFI jest mało popularne , choc na stronie DFI jest link do jakiejś fińskiej strony gdzie ten DFI został uznany za wzorcowa płytę dla podkręcacza :-) ten DFi poprostu w cenie bardzo zblizonej do tego Shuttla chyba wiecej oferuje :-) dfi suxx, totalny shajs!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! qwa, jak mozna wiac dfi zamiast szatla :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 ten DFi poprostu w cenie bardzo zblizonej do tego Shuttla chyba wiecej oferuje :-) dfi suxx, totalny shajs!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! qwa, jak mozna wiac dfi zamiast szatla :lol: A skąd ta opinia ? Bo pzreczytałem 3 testy tej własnie płyty i była zachwalana i uznana za bardzo dobrą ... Według mnie nie ma złych firm ani płyt. Co do stabilnosci to nawet ECS jest bardzo stabilny. Oczywiście także inne podzespoły sa wazne. Bo nawet najlepszej klasy płyta może działać niestabilnie jak inne podzespoły sa bardzo niskiej jakosci ... Sam mam ECSa na SIS735 i jestem z niej bardzo zadowolony ... Myślę że większośc negatywnych opinii wynika albo z ich niewiedzy , albo słabych umiejętności dobrania dobrej klasy podzespołow albo braku umiejętności poprawnego i optymlanego skonfigurowania PC ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komar81 Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 powiem ci tak ecs i shuttle to oba shity nie wiem co ci poradzic ale ci moge powiedziec ze bierz lepszego ecs`a ...papa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fun Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Słuchaj Kaszpir, 700 zł na komplet płyta + proc to w sumie nie jest mało. Nie rozumiem tylko dlaczego tak sztywno trzymasz się tej kwoty. Pytam nie bez przyczyny. U mnie w sklepie w Gdyni dostaniesz za 729 zł Athlona 1700+ i do tego mobo EPOX,A 8KHAL+ która to wali po łbie wszystkim Shuttlom, ECS'om o DFI już nie wspomnę. Uważam, że 29 zł jest warte tego poświęcenia, nawet jakbyś miał je dołożyć z własnej kieszeni. Nie mam racji ? Ale jeżeli już musisz wybierać tylko z pozostałych wariantów to mogę Ci doradzić z czystym sumieniem Shuttle. Jest to jedyna firma z tych tańszych, której płyty NIE WRACAJĄ DO MNIE NA SERWIS !!!. Więkość ECS'ów ma problem z SDR'ami (dopiero włożenie DDR stabilizuje pracę). DFI to śmieć z którymi walczyłem kiedy jeszcze pracowałem w serwise ADAX'a. Niestety ADAX podpisał umowę partnerską i do swoich kompów ładował właśnie DFI, żałość, chociaż w prawdziwą ropacz wpadłem, kiedy zaczęli wkładać SONO. Wtedy to podziękowałem za pracę w tym serwisie. pozdr. Fun Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Jeżeli masz pamięci V-Data i chodzą na FSB 133 CL2, to powinny chodzić na FSB 166 CL2,5. Ja mam jedną kość V-Data i właśnie na CL 2,5 bez podnoszenia im napięcia skox chodzą. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Słuchaj Kaszpir, 700 zł na komplet płyta + proc to w sumie nie jest mało. Nie rozumiem tylko dlaczego tak sztywno trzymasz się tej kwoty. Pytam nie bez przyczyny. U mnie w sklepie w Gdyni dostaniesz za 729 zł Athlona 1700+ i do tego mobo EPOX,A 8KHAL+ która to wali po łbie wszystkim Shuttlom, ECS'om o DFI już nie wspomnę. Uważam, że 29 zł jest warte tego poświęcenia, nawet jakbyś miał je dołożyć z własnej kieszeni. Nie mam racji ? Ale jeżeli już musisz wybierać tylko z pozostałych wariantów to mogę Ci doradzić z czystym sumieniem Shuttle. Jest to jedyna firma z tych tańszych, której płyty NIE WRACAJĄ DO MNIE NA SERWIS !!!. Więkość ECS'ów ma problem z SDR'ami (dopiero włożenie DDR stabilizuje pracę). DFI to śmieć z którymi walczyłem kiedy jeszcze pracowałem w serwise ADAX'a. Niestety ADAX podpisał umowę partnerską i do swoich kompów ładował właśnie DFI, żałość, chociaż w prawdziwą ropacz wpadłem, kiedy zaczęli wkładać SONO. Wtedy to podziękowałem za pracę w tym serwisie. pozdr. Fun Ten DFI poprostu z tego co doczytałem jest 7 największym producentem płyt głównych na świecie ... A widziałem test poprzedniego modelu płyty na KT333 (AD75) jak i testy nowego modelu (AD77) i naprawdę sa to bardzo dobzre płyty. Tak chociaz wynika to z tych testów. Epoxa nie chce bo znane są niestety jego problemy z ATI8500 i raczej nie chce sobie stwarzać sam problemów. Dopłacić teoretycznie mógłbym ale po co ? Mam teraz ECS K7S5a i jestem z niego zadowolony , ale powiem szczerze że aby go doprowadzić do 100% idealnego działania trochę się napracowałem. Poprostu nie chce wydawac kupę kasy za zbytecze bajery gdyż i tak mi nie są one potrzebne a jedynie zwiększają cenę płyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 powiem ci tak ecs i shuttle to oba shity nie wiem co ci poradzic ale ci moge powiedziec ze bierz lepszego ecs`a ...papa Skoro shuttle jest shitem to gratulacje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Słuchaj Kaszpir, 700 zł na komplet płyta + proc to w sumie nie jest mało. Nie rozumiem tylko dlaczego tak sztywno trzymasz się tej kwoty. Pytam nie bez przyczyny. U mnie w sklepie w Gdyni dostaniesz za 729 zł Athlona 1700+ i do tego mobo EPOX,A 8KHAL+ która to wali po łbie wszystkim Shuttlom, ECS'om o DFI już nie wspomnę. Uważam, że 29 zł jest warte tego poświęcenia, nawet jakbyś miał je dołożyć z własnej kieszeni. Nie mam racji ? Ale jeżeli już musisz wybierać tylko z pozostałych wariantów to mogę Ci doradzić z czystym sumieniem Shuttle. Jest to jedyna firma z tych tańszych, której płyty NIE WRACAJĄ DO MNIE NA SERWIS !!!. Więkość ECS'ów ma problem z SDR'ami (dopiero włożenie DDR stabilizuje pracę). DFI to śmieć z którymi walczyłem kiedy jeszcze pracowałem w serwise ADAX'a. Niestety ADAX podpisał umowę partnerską i do swoich kompów ładował właśnie DFI, żałość, chociaż w prawdziwą ropacz wpadłem, kiedy zaczęli wkładać SONO. Wtedy to podziękowałem za pracę w tym serwisie. pozdr. Fun Wybacz ale za 700 to można mieć jak kolega wspomniał shuttle gt2 (kt333) i do tego xp1600 i masz jeszcze 50 pln w kieszeni. A ten twój epox jak dobrze pamiętam to na kt266 jest, czyli jednym z bardziej shitowych chipsetów. A ten shuttle jest naprawdę dobrą płytą. Niezłe możliwości do kręcenia ma (vcpu do 2,3 :!: ) i do tego dzielnik5(jeśli nieaktywny to zmiana biosu może to zmienić...) więc nie widzę tu żadnego porównania. A co do ecs to też jest na kt333 i nie jest na sdramy więc co tu piszesz o kłopotach z nimi, skoro rozpatrywane płyty są na ddr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Hmmm Sam już nie wiem :-( ten DFi ma taką zalete że jest na KT400 (AGPx8 , USB 2.0) , za to ten Shuttle na KT333 (ma USB 1.1). Za DFI przemawia że posiada nowszy chipset i obsługę USB 2.0 , AGPx8 i zagwarantowane wspartcie dla FSB 333MHz ... Za Shuttlem przemawia bardziej znana marka w Polsce ... Ceny te same :-( I najgorsze z tego że płyty DFI sa bardzo małe znane i bardzo żadko goszczą na serwosach internetowych. CHoc jaki widziałem testy tych płyt to są to płyty bardzo dobre i świetne dla podkręcaczy ... Może sa mało znane ponieważ większosc DFI idzie jako OEM dla producentów markowych komputerów ? Juz sam nie wiem :-( Płyta musi być w 100% zgodna z FSB 333Mhz bo chce odrazu podkręcić procka i ustawić go na FSB 333 (oczywiscie że uda mi się puścić moją pamięć na 333Mhz ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenpunkt Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Ja właśnie mam ECS na KT266A/KT233A i mam wsadzone w płytę 512 MB SDRAM i nic się nie sypie. A naprawdę mam trochę poupychane w slotach PCI :) Płytę wziąłem taką a nie inną bo mi się plan zakupu 512 DDR nie podobał, a na rynku oprócz ECS i Shutle ciężko znaleźć co kolwiek rozsądnego pod SDRAMy. Wcześniej zawsze stosowałem firmowe płyty: Gibabyte, Asus, EPOX, czasem MSI i FIC. Wykonywałem też testy obsadzając banki pamięci DDRami. i tak naprawdę nic to nie dało. Praktycznie taki sam wynik w 3Dmarku 2001SE v330. a 600 zł zostało na moim koncie :) Podobał mi się tekst: "A ten twój epox jak dobrze pamiętam to na kt266 jest, czyli jednym z bardziej shitowych chipsetów. " a czym to się różni KT266A od KT333 za wyjątkiem dzielnika 1/5 i czasem V-link x4 (512 Mb/s) nawet na ECSach jest pozycja w biosie 166/33 MHz - teortycznie nie osługiwany przez Kt266 dzielnik można wymusić generatorem zegara. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Podobał mi się tekst: "A ten twój epox jak dobrze pamiętam to na kt266 jest, czyli jednym z bardziej shitowych chipsetów. " a czym to się różni KT266A od KT333 za wyjątkiem dzielnika 1/5 i czasem V-link x4 (512 Mb/s) nawet na ECSach jest pozycja w biosie 166/33 MHz - teortycznie nie osługiwany przez Kt266 dzielnik można wymusić generatorem zegara. Chyba sam niewiele wiesz skoro nie odróżniasz kt266 od kt266a. Na kt266 słabo spisywały siępamieci , co nei jest jednyną wadątego chipsetu. A zależy o którym ecsie mówisz bo k7s5a to ona jest na sisie i ma co prawda dzielnik 5, ale sama w sobie nei jest udaną konstrukcją i trzeba włożyć w niączęsto sporo pracy by pracowałą jak trzeba... A na kt266a na nic nei wymusisz dzielnika 5 bo za to odpowiedzialny jest pll i nie ma on takiej możliwości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenpunkt Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Podobał mi się tekst: "A ten twój epox jak dobrze pamiętam to na kt266 jest, czyli jednym z bardziej shitowych chipsetów. " a czym to się różni KT266A od KT333 za wyjątkiem dzielnika 1/5 i czasem V-link x4 (512 Mb/s) nawet na ECSach jest pozycja w biosie 166/33 MHz - teortycznie nie osługiwany przez Kt266 dzielnik można wymusić generatorem zegara. Chyba sam niewiele wiesz skoro nie odróżniasz kt266 od kt266a. Na kt266 słabo spisywały siępamieci , co nei jest jednyną wadątego chipsetu. A zależy o którym ecsie mówisz bo k7s5a to ona jest na sisie i ma co prawda dzielnik 5, ale sama w sobie nei jest udaną konstrukcją i trzeba włożyć w niączęsto sporo pracy by pracowałą jak trzeba... A na kt266a na nic nei wymusisz dzielnika 5 bo za to odpowiedzialny jest pll i nie ma on takiej możliwości. szanowny kolega zamiast się mądrzyć powinien zacząć czytać np. www.tweak.pl n początek polecam artykuł o płytach głównych i mnożnikach 1/5 i 1/6 http://www.tweak.pl/artykul/plyty_glowne a jedyną ważną różnicą pomiędzy KT266 i KT266A jest poprawiony kontroler pamięci (z P4X266) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...