Skocz do zawartości
boryna

Wszystko O Ocz Vx

Rekomendowane odpowiedzi

Puscilem dwie kostki (w dualu) na ustawieniach (fabrycznych) jak na fotkach. I co? I.......duuuuuuuuuuupa. Memtest sypal bledami. Sytuacje poprawilo troche ustawienie DRAM Bank Interleaved na disable (bledy tylko w piatym tescie). Oczywiscie GoldMem tez sypal bledami (setki). Co ciekawe podnioslem czestotliwosc do 210MHz, pozmienialem troche timingi (np. 2-2-2-5-7) i memtest przeszedl bez bledow, a Gold mem wylapal do 50% "tylko" 12 bledow (wiecej nie chcialo mi sie czekac). Wyslalem maila do kolesia z OCZ, moze cos poradzi.

@Arsil jak moglbys to podaj mi dokladnie wszystkie ustawienia (z gory na dol), jakie u ciebie przechodza Memtesta i GoldMema (najlepiej zrob jakies foty jak mozesz) dla obojetnie jakiej czestotliwosci, bo chce sprawdzic, czy u mnie przejda. Kostki osobno (na ustawieniach fabrycznych) potestuje jutro bo dzisiaj juz nie mam czasu.

post-106423-1114007408_thumb.jpg

post-106423-1114007486.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Boryna

Jutro prześle ustawienia.

Ale patrząc na twoje screeny, to 2-2-2-8 to nie są ustawienia fabryczne. Ustaw wszystko na auto (u mnie przeszeło z biosem 414-2, ale na twoim też powinno).

Zobacz jakimś softem w windzie, czy wszystko na auto, to rzeczywiście fabryczne ustawienia.

A fabryczne to: 2-3-3-8 na 2.6V

http://www.ocztechnology.com/products/memo...channel_gold_vx

U mnie na auto i chyba na takich (albo na takich i 2.8V) jest system w pełni stabilny (a przynajmniej był - sprawdze dzisiaj w chacie jak wrócę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Boryna

Jutro prześle ustawienia.

Ale patrząc na twoje screeny, to 2-2-2-8 to nie są ustawienia fabryczne. Ustaw wszystko na auto (u mnie przeszeło z biosem 414-2, ale na twoim też powinno).

Zobacz jakimś softem w windzie, czy wszystko na auto, to rzeczywiście fabryczne ustawienia.

A fabryczne to: 2-3-3-8 na 2.6V

1400678[/snapback]

No tak na 2,6V to jest 2-3-3-8, ale na 3,2 fabryczne to CL 2-2-2-8. A jak ustawisz na auto to ustawi 3-3-3-8, wiec trzeba recznie ustawic na 2-3-3-8.

EDIT:

Oto co odpisal mi koles z OCZ:

Hello Darek,

Having the BIOS settings at auto will not work for the VX memory. Please use

the official 310 BIOS from the DFI site. See the following link for

information on timings:

http://www.bleedinedge.com/forum/showthread.php?t=8093

Also please be aware that the PC3200 VX may not run 250mhz at 2-2-2 timings.

Most of it will do 240mhz, but for guaranteed speeds above 200mhz you must

buy the PC4000 VX.

Also see www.dfi-street.com for more help and information.

Thanks,

Andy Talamantez

Online Media Coordinator

OCZ Technology, USA

www.ocztechnology.com

www.ocz.com

Znaczy sie AUTO nieeeeeee dzialaaaaaa :mur:

Nic to, dalej bede meczyl moje memki i jak cos to do niego pisze i wysylam screeny z testow B)

Edytowane przez boryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem, żebyś przetestował na fabrycznych 2-3-3-8 2.6V, żeby wykluczć totalny zgon pamięci. Na takich ustawieniach musi działać, jeśli kości nie są 'trzepnięte'.

Gościu z OCZ oczywiście odpisał standardowo :D Chcesz mieć 250MHz, kup lepsze kości:)... Tyle, że my (jak mi się zdaje) nie możemy nawet uzyskać super stabilnych 200MHz przy 2-2-2-x.

A teraz raport z placu boju:

Cała noc (8 przejść) GoldMemory bez błędu i niestety 2 błędy w MemTest+ po 3 godzinach. Ustawienia (pamięć na 200MHz):

MHZ: 200, E, 2, 2, 6, 2, 7, 16, 3, 3, 2, 3, 1552, A

Interleave: E, A 0 8, 2, 7, A, 256, D, 16, 7, D( 8 )

FSB: 200, 4, 16/16, 10,

CPU VID Startup: 1.5, 1.3, x113%, 1.3, 1.7, 3.3, F

Mam nadzieję, że kod jest zrozumiały:)

Ten Tref jest trochę za duży, myślę że na ciut mniejszym przejdzie i MemTest+ i GoldMemory. Na razie zamieniłem ze sobą miejscami pamiątki i zapuściłem MemTest+. Jak przyjdę do chaty to zobaczymy, co z tego wynikło.

Moja metoda ustawiania pamięci: Wklepałem powyższe ustawienia z Tref około 3200 i najpierw sprawdzałem MemTest+ testy 1, 2, 3 i 5. Jak poszły po dwa razy, to uruchamiałem GoldMemoy i czekałem do testu 247. Zapisywałem ile będzie błędów. Potem zmieniałem TRef'a. I tak aż do uzyskania stabilności (czyli mojego Tref 1552). Ale chyba nadal jest ciut za duży. Jeśli jest zbyt mały to też lecą błędy no i siada wydajność (HIPOTEZA: Tref to coś w stylu: co ile cykli odświeżyć pamięć - jak za często, to siada wydajność no i też może to powodować jakieś błędy - choć nie wiem dlaczego; jak Tref za duży, to pamięć się nie odświeży i straci jakieś dane)

Wszystko na biosie 4.14-2 (najnowsza BETA). Może popróbuje też na 331-2 (podobno dobry). Raczej do oficjalnego nie wrócę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche mnie nie bylo, a to dlatego, ze testowalem memki. Za namowa kolesia z OCZ zapodalem sobie oficjalny bios numer 310p. Ludzie ten bios to niebo do ziemi w porownaniu z tymi wszystkimi betami (przynajmniej u mnie). Na zadnym innym biosie nie udalo mi sie ustawic DRAM Bank Interleave na Enabled bo od razu memtest walil bledami. A tu nic, czysciutko. Pamieci zachowuja sie tak jak powinny, czyli jesli sa oznaki niestabilnosci to zwiekszam napiecie i gra. Poprzednio to bylo losowe. Ponizej zarzucam screeny z testow.

I tak, na poczatek po wstepnym obadaniu nowego biosu i stwierdzeniu, ze byl to chyba strzal w dziesiatke zapodalem takie ustawionka na duala (dodam, ze przestalem chlodzic pamieci, wiatrak dmuchal tylko na mosfeta):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Musialem wprawdzie pobawic sie Tref'em, bo byly pojedynczy bledy w memtescie ale pozniej stwierdzilem, ze to wina IdleCycle Limit ustawionego na 256 (zgodnie z zaleceniami goscia z OCZ, grrrrrrr) i ustawilem na 16 (a Tref przestalem ruszac). Reszte timingow dobralem zgodnie ze wskazowkami kolesia OCZ i z uwzglednieniem uwag Arsila.

I otrzymalem:

Dołączona grafika

0 błędow w memtescie :-)

Niestety w Gold memory od testu nr 200 zaczely sypac sie bledy. Pewnie to wina zbyt niskiego napiecia (jeszcze z tym powalcze).

Druga rzecz, ze wkoncu byla okazja sprawdzic obie kostki oddzielnie (bo mialem chwile czasu) wiec to zrobilem.

Ustawienia (obie kosci tak samo):

Najpierw bylo 3,2V ale pojawily sie bledziki w gold memory (zaczalem tym razem od niego) i po wnioskach wysunietych na podstawie testu w dualu, podnioslem napiecie do 3,3V i tak zostawilem dla obu kostek.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Otrzymalem:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Fotki sa z testu pierwszej kostki ale UWAGA.........na drugiej tez nie bylo bledow. Pierwszy raz ujrzalem gold mema bez zadnych bledow :) (cos pieknego). Na pierwszej kostce zrobilem po 2 loopy goldmema i memtesta, a na drugiej 3 memtesta i 4 goldmema i 0 bledow. Teraz jak pisze tego posta jade wlasnie na tej drugiej kostce (w singlu).

Dołączona grafika

Mysle, ze nie bedzie pochopnym stwierdzenie, ze moje pamieci nie sa walniete. Problem byl raczej z biosem lub z kontrolerem na CPU. Ktores z nich nie radzilo sobie w dualu i mam nadzieje, ze to juz przeszlosc. Obie kostki po tych testach byly co najwyzej cieple (przypominam, ze bez zadnego chlodzenia).

Zaraz zapuszcze na noc goldmema w dualu na 240MHz 3,3V bez chlodzenia (niech sie troche wygrzeja). Moze przejdzie bez bledow, jesli nie to jutro pobawie sie jeszcze timingami i zdam relacje.

@Arsil sprobuj tego biosa 310. Ja jade na tym z "P", ale Ty mozesz oblookac ten drugi i sie skonsultujemy B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@boryna

super! pytanka:

1. wcześniej na jakim BIOSie próbowałeś? 4.14-2?

2. roumiem, że zworkę masz na 5V (nawet przy napięciu 3.2V)?

3. czy mozesz na priva wyslac mi wszystkie uwagi od goscia z OCZ?

Ja na poczatku probowalem 3.10, ale jakos mi sie nie podobal :lol: teraz może spróbuję go jeszcze raz. ale to będzie dopiero dzisiaj wieczorem i relację będę mógł zdać najwcześniej w sobotę w nocy.

Mi natomiast udało się na BIOSie 414-2 uzyskać super stabilne 200MHz i prawie stabilne 220MHz (przy bardzo agresywnych timingach).

No i ciągle mnie martwi to, że musimy ustawiać tak niskie (niestandardowe) tRefy... To kosztuje wydajność i nienajlepiej świadczy o systemie... Ale trudno.

@VerB

O ile mnie pamięć nie myli, to CPC na disable ustawia 2T (więc znaczny spadek wydajności), zaś enable 1T. Wszędzie na forach podają CPC = enable.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem wlasnie po wstepnych testach obu kostek w dualu. Najpierw zapodalem 237MHz na 3,3V i memtest (2 petle) przeszedl bez bledu ale goldmem sie posypal. Stwierdzilem, ze zaczne od samego dolu, czyli przestawie zwore, napiecie zapodam 2,6V i ustawie timingi zalecane przez OCZ. Tak tez zrobilem i pojawily sie 4 bledy w goldmemie. Podniesienia napiecia do 2,7 nie pomoglo - wiecej bledow w goldmemie. Pomyslalem, ze moze napiecie 2,6 jest za wysokie :) do podanych timingow, wiec ustawilem agresywniejsze:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

i goldmem przeszedl bez bledow (memtestem nie testowalem):

Dołączona grafika

@Arsil

ad.1 Wczesniej probowalem na roznych biosach, poczawszy od 217 (niby dedykowany specjalnie VX-om), przez 326, 331-2 i 414-2 i na zadnym z nich nie udalo mi sie osiagnac bezblednego memtesta po ustawieniu DRAM Bank Interleave na Enabled bez wzgledu na czestotliwosc czy timingi.

ad 2. Tak w tym tescie mialem zworke na 5V nawet dla napiecia 3,2V. Dopiero dzisiaj ja przestawilem i probuje od najnizszych napiec

ad 3. Wszystkie uwagi (calego maila) od goscia z OCZ zamiescilem w ktoryms z postow powyzej. Podal mi tam linki do forum o tych kostkach i teoretycznie dzialajacych timingach (Ty tez go kiedys podawales)

Jak widac ustawilem Tref na 2560 i bylo git. Ogolnie zauwazylem, ze teraz manipulowanie Trefem nie wplywa za bardzo na charakterystyke wystepowania bledow w goldmemie (w miom przypadku predzej Tras, czy Idle Cycle Limit), ale moze na wyzszych czestotliwosciach to sie zmieni

@VerB

Sprobuje tak jak piszesz ustawic Read Preamble Time na 5ns, bo zawsze to mialem na auto (moze pomoze) i DQS Skew Control tez sie pobawie (bo tez zawsze bylo na auto)

Ogolnie zauwazylem tendencje do zwiekszania sie ilosci przejsc goldmema bez bledu (co mnie bardzo cieszy, zwazywszy na to, ze dzisiaj w nocy ujrzalem taki ekran pierwszy raz w zyciu :))

NO TO WALCZE DALEJ :mur:

EDIT:

Powyzsze ustawienia przeszly tez trzy petle memtesta bez bledow :)

NO TO WALCZE DALEJ :mur:

Edytowane przez boryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.1 Wczesniej probowalem na roznych biosach, poczawszy od 217 (niby dedykowany specjalnie VX-om), przez 326, 331-2 i 414-2

Dziwne w sumie... Bo 331-2 i 414-2 są polecane do VX. Mają tak samo agresywne timingi co 310p. Nie che mi się wierzyć w jakieś magiczne poprawki w BIOSie, bo my raczej olewamy wszędzie ustawienia AUTO i wpisujemy wszystko ręcznie.. Ale OK. Zapodam 310p i zobaczę co u mnie zdziała :D

ad 3. Wszystkie uwagi (calego maila) od goscia z OCZ zamiescilem w ktoryms z postow powyzej. Podal mi tam linki do forum o tych kostkach i teoretycznie dzialajacych timingach (Ty tez go kiedys podawales)

OK. Z twojej wypowiedzi wynikało, że gościu z OCZ radził ci zmienić idle na 16. Myślałem, że dostałeś od niego jakieś super podpowiedzi :lol: Nie pamiętam, żebym gdzieś czytał o tym, że taka zmiana poprawia stabilnośc....

Jak widac ustawilem Tref na 2560 i bylo git. Ogolnie zauwazylem, ze teraz manipulowanie Trefem nie wplywa za bardzo na charakterystyke wystepowania bledow w goldmemie (w miom przypadku predzej Tras, czy Idle Cycle Limit), ale moze na wyzszych czestotliwosciach to sie zmieni

U mnie tRef po przestawieniu zwory musi być zawsze na 1xxx tam... Przejście na 2xxx i więcej powoduje totalną kaszankę. Może puszczę posta na forum OCZ w tej sprawie... Dziwnie się to wszysko zachowuje, bo jeśli tRef oznacza 'co ile cykli leci refresh, to powinien się zmieniać razem z częstotliwością... A może bredzę :lol:

Natomiast jak zwora będzie do 3.2V, to zdaje się, że tRef może być większy.

Reasumując, nadal walczysz by osiągnąć stablioność przy dwóch kościach. A ja mam na koncie 200MHz :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Arsil

Poczytaj to, sa to spostrzezenia Mardoka dotyczace zachowania sie jego bh-5-tek po uzyciu roznych ustawien. Wprawdzie nie dotyczy to UTT, ale moze nas na cos naprowadzi (ja jutro obadam, albo dzisiaj w nocy). Szczegolnie interesujaca wydaje sie byc zmiana DRAM Driver Strength z 8 na 7:

"Takie małe info do osób posiadających 2x256 BH-5, w biosie ustawcie:

DRAM Driver Strength : Level 7

Poprawia to znacznie stabilność, jeżeli będziecie chcieli kombinować z innymi ustawieniami to z moich testów wyszło że liczby nieparzyste są o wie stabilniejsze od parzystych. Dla przykładu:

Level 8 = 500 erorrów

Level 7 = żadnego

Level 6 = około 400

Level 5 = 6 errorów

Wszystkie dane pochodzą z GoldMemory. Na dodatek dzielnik a wydajność z moich nazwijmy to ładnie ?badań? wynika że pamięć jest wydajniejsza na dzielniku 166 niż na 180. Nie wiem dokładnie czy to jest zależne bardziej od HTT czy samego dzielnika. Wyniki testów też podam z Golda gdyż w taki czy inny sposób przekłada się to też na inne benchamarki, na początek porównanie tych samych wynikowych MHz ramu:

8x333 166 - 266,4MHz - 2398MB/s

9x296 180 - 266,5MHz - 2378MB/s

Wyniki w Goldzie są bardzo powtarzalne, granica błędu wynosi +/- 1MB/s, a teraz reszta wyników.

9x297 180 ? 2386MB/s

9x299 180 ? 2401MB/s

9x300 180 ? 2410MB/s

(...)

Refrash Period (Tref):

4672 = 2424MB/s (najwydajniejszy)

4128 = 2420MB/s (drugi w kolei stabilności)

3632 = 2421MB/s

3120 = 2423MB/s

2592 = 2421MB/s

2064 = 2422MB/s

1552 = 2417MB/s (najstabilniejszy)

0064 = 2386MB/s (totalna porażka w wydajności i stabilności)

Write CAS Letency (Twcl):

Komputer uruchamiał się tylko i wyłącznie na wartości = 1.

DRAM Data Driver Stregth:

Nie zauważyłem jakiegokolwiek wpływu na wydajność miedzy dostępnymi tam trzema ustawieniami ale za to na stabilność. W moim przypadku najstabilniejszy był Level 2.

Wszystkie testy były robione na 9x300 (180) 270,1MHz dla ramu w Dual na 2-2-2-5-1T.

Testy były robione na BH-5 i raczej nic nie dadzą osobą z innymi kościami?

EDIT2:

Po wielu testach doszedłem do wniosku że wartości 4128 dla TREF jest najlepszym kompromisem miedzy wydajnością a stabilnością. Do tego porównałem jeszcze jeden tyming dla ramu mianowicie :

DQS Skew Control:

Decrese Skew = Stabilność = 2421MB/s

Incerese Skew = Wydajność = 2425MB/s

No i udało mi się podciągnąć jeszcze trochę mój ?wiekowy? ram :

SuperPI 16MB 9x300 180 270,1MHz 2,2,2,5-1T

Wynik jak poprzedni bez optymalizacji systemu i na szybko tylko priorytet dla SuperPI zmieniony. Takie właśnie ustawienie zostawiam sobie na co dzień?"

Moze tez kiedys dobijemy do 270 :)

EDIT:

Poprosilem Mardoka o podanie jego dokladnych timingow i odpisal mi:

"9x300 180 270,1MHz 3,3v + 0,03v

180-E-2-2-5-2-7-12-2-2-1-1-4128-1-E-DS-0-L7-L2-7-5-16-E-16-7-D

E = Enabled

D = Disabled

L = Level

DS = Decrese Skew"

Moze to byc jakis tam punkt odniesienia

Edytowane przez boryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowaliście z dzielnikiem 180 ? W moim przypadku właśnie dzielnik 180 sprawdza się najlepiej.

1409795[/snapback]

Siemasz Mardok, probowalem tez ale na innych biosach. Teraz jade na 310p i przynajmniej zniknely bledy po ustawianiu DRAM Bank Interleaved na Enable, jak bede mial czas to bede dalej testowal. Madrok tak wogole to skad jestes? Moze przetestowalbys mi te kostki, zebym sie upewnil ze sa OK :). Coraz czesciej sklaniam sie ku temu, ze to wina kontrolera na procku. Moze przesiadka na Venice cos poprawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@boryna:

Jak lecisz na dzielniku 200 to na pewno wiele nie pokręcisz bo masz 2x512 a Wini sobie „średnio” z tym radzi. Co do 310p to w moim przypadku „padaczka” totalna i max 265MHz i ani 0,2MHz UP się nie da. Zaś 414-2 to już zupełnie inna sprawa trochę V i zabawa z alpha i wynik widać w podpisie ;)

"Madrok tak wogole to skad jestes?"

Z takimi pytaniami to już na PW/GG…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@boryna:

Jak lecisz na dzielniku 200 to na pewno wiele nie pokręcisz bo masz 2x512 a Wini sobie ?średnio? z tym radzi. Co do 310p to w moim przypadku ?padaczka? totalna i max 265MHz i ani 0,2MHz UP się nie da. Zaś 414-2 to już zupełnie inna sprawa trochę V i zabawa z alpha i wynik widać w podpisie ;)

"Madrok tak wogole to skad jestes?"

Z takimi pytaniami to już na PW/GG?

1409826[/snapback]

OK to zaczne testowac na dzielniku 166. A tak wogole to co to sa te alpha timingi, bo wszyscy pisza, ze nimi kreca a ja nie wiem co to jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem co ma dać użycie dzielnika 166. No chyba, że ktoś ustawia FSB np. 260MHz i dzielnik 166... Wtedy moim zdaniem pamięci chodzą na 215MHz.. Podkręcenia FSM do 313MHz daje przy dzialniku 166 pamięci chodzące na 260MHz... Oczywiście mogę się mylić :D

A teraz kolejny raport z pola bitwy.

Niestety krótki, bo w weekend zdechł mi zasilacz w drugim kombie i zajmowałem się jego reanimacją (przy okazji strzeliła bateria od CMOSa na płycie).

BIOS 3.10p raczej nic nie zmienił w stosunku do 414-2. Jeśli nie używa sie opcji AUTO w jakiś ustawieniach, to raczej nie ma co wierzyć w magiczne działanie biosu.

Również grzebanie w Tras i IdleCycleLimit niewiele dają (raczej pogarszają).

Na pewno za to dla mojego systemu Tref 1296 jest najstabilniejszy. MemTest przy 240MHz przechodzi, ale oczywiście sypie sie GoldMemory.

Przy ustawieniach 2-3-2-6 240MHz jest super stabline przy 3.4V i raczej też przy 3.3V (choć z tym napięciem nie testowałem długo).

Ustawienia:

200 E 2 3 6 2 7 16 3 3 2 3 1296 A E A 0 8 2 7 A 256 D 16 7 D(8)

FSB na 240.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy ustawieniach 2-3-2-6 240MHz jest super stabline przy 3.4V i raczej też przy 3.3V (choć z tym napięciem nie testowałem długo).

Ustawienia:

FSB na 240.

1410404[/snapback]

200-e-2-3-6-2-7-13-2-2-1-1-4128-1-e-ds-0-L7-L2-7-5-16-e-16-7-d , sprubuj tego , ewentualnie po 13 daj 3-3 i zamaist 1-1 daj 2-2 , moj twinmos tez jest na UTT i ja wyciskam z niego 243MHz tylko ze na takich nastawach 166-e-2-2-5-2-7-13-2-2-1-1-4128-1-e-ds-0-L7-L2-7-5-16-e-16-7-d i cpu na 9x296 :) wsio na 3.3V

na 1 stronie w drugim poscie pisalem ze ida 253 w dualu , ale to jednak tylko glupie zludzenie mem testa , 2 kolka przeszlo a Super PI nie liczy i bsody w winie :(

Edytowane przez VerB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kością UTT najbliżej do BH na pewno bliżej niż do TCCD/C czy Hynixów dlatego też większość tymingów z BH da się „podpasywać” pod UTT (w końcu to i to, to Winbond) czego najlepszym przykładem jest VerB. Dlatego też radzę wam zwrócić uwagę na Trfc, wydajności miedzy 12/13/14 (a 15/16 odbiegają bardzo nieznacznie) jest wręcz identyczna a ewentualna różnica mieści się w granicy błędu za to ma to ogromny wpływ na stabilność. No i oczywiście Tref ale do tego już zejście sami doszli. Tylko zwróćcie uwagę że nie należy go traktować w kategoriach że np. „im mniejszy tym lepszy” gdyż jest on podzielony na grupy ! Gdzieś na forum dfi-street był dokładniejszy opis tego Tymingu. Z moich testów wynikło również ze dzielnik też ma ogromne znaczenie w osiąganiu max stabilnych MHz. 166 i 200 są do siebie bardzo podobne z nieznacznym wskazaniem na 166. Natomiast najlepiej sprawdzą się u mnie dzielnik 180. Na nim też udało mi się osiągnąć ogromne MHz (jak na BH-5) i na super ostrych tymingach. To było by na tyle…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Ustawienia:

FSB na 240.

1410404[/snapback]

Rozumiem, ze w dualu???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostalem dzis drugiego twinmoska na winbondach i udalo mi sie je uruchomic w dualu na 247Mhz 2-2-2-5 ale wymagaly juz 3.3v w single lataja na 3.1v.

1412281[/snapback]

Rozumiem, że testowałeś system GoldMemory? Bo sam MemTest+ to kiepski wyznacznik stabilności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zaufanie do Memtesta, z reszta wszystko inne (superPi, 3dmarki) chodzą bez problemu.

1412569[/snapback]

No to zapusc GoldMemory i zobaczysz bledy, a jesli nie to pisz jakie dales ustawienia. Bo u mnie memtest przechodzi kilka petli bez problemow, super PI tez, tak samo SP2004, ale np. winda sama z siebie lubi sie zresetowac i pogubic pliki, albo VirtualDub podczas kompresji sie wywala. Ja dziekuje za taka stabilnosc!!!

@VerB, a ty czym testujesz np. to 250MHz, goldmemory, czy tylko memtestem???

Edytowane przez boryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja testuje memtestem a potem super pi w windowsie , nie mam jeszcze golda na cd nagranego od Mardoka :P

Mardok juz zmienialem na dwojki twr i trp nic to nie dalo , takze z jedynek dalem dwojki na twtr i trwt i takze nic nie dalo <_<

Edytowane przez VerB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zapusc GoldMemory i zobaczysz bledy, a jesli nie to pisz jakie dales ustawienia. Bo u mnie memtest przechodzi kilka petli bez problemow, super PI tez, tak samo SP2004, ale np. winda sama z siebie lubi sie zresetowac i pogubic pliki, albo VirtualDub podczas kompresji sie wywala. Ja dziekuje za taka stabilnosc!!!

@VerB, a ty czym testujesz np. to 250MHz, goldmemory, czy tylko memtestem???

1412645[/snapback]

Jak masz iso plytki startowej z goldem to zapodaj na maila pi7er@go2.pl .

Jestem pewien co do stabilnosci poniewaz duzo kompresuje wideo i wlasnie na tym sie najczesciej wysypuje.

ustawienia z biosu:

150-E-2-2-5-7-16-2-2-1-1552-1-E reszta nie ruszana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi