Skocz do zawartości
boryna

Wszystko O Ocz Vx

Rekomendowane odpowiedzi

~Verb

dzięki :)

1412858[/snapback]

Ja tez Ci poslalem bo nie zauwazylem posta VerBa :). Aha i jakbys mogl to podaj dokladnie wszystkie swoje timingi po kolei, np. jak cos jest AUTO to pisz a itd.

EDIT:

Dzisiaj w nocy udalo mi sie ustawic tak:

180-E-2-2-5-2-7-16-2-2-2-2-1552-1-D-DS-0-7-2-7-5-8-D-16-7-D

FSB = 250; 3,3V + 0,03V, 225MHz w dualu

Goldmem cala noc bez bledow, memtest 4 petle tez bez bledow. Bledy w goldmemie pojawily sie jak przestalem dmuchac na mosfeta. No i to nieszczesne DRAM Bank Interleaved na Disable, jak jest na Enable to nawet na 240MHz Memtest przechodzi kilka petli ale GoldMemory zaczyna sypac sie od testu numer 203 :mur:

EDIT:

A tak wogole to macie moze takiego GoldMema, ktory testuje od razu, a nie trzeba czekac 2 minuty zanim zacznie testowac. Wkurza mnie to troche, bo czekam 2 min bezczynnie a tu na samym poczatku testu od razu bledy wiec daje reset, ale 2 min jestem do tylu :mur:

EDIT:

Zerknijcie se TU. Chlopaki jako stable uwazaja 25 petli 5 testu memtesta. Dobre :)

A tutaj koles ma podobny problem jak my (memtest stabilny ale winda sie sypie)

EDIT:

Kolejny test!

Tym razem wkurzylem sie na dzialanie tych kostek w dualu i stwierdzilem, ze poczekam z tym chyba do czasu przesiadki na Venice. Narazie bede smigal na jednej kostce. Na ponizszych ustawieniach jedna smiga 250MHz (drugiej jeszcze nie testowalem, ale pewnie tez tak samo) i zero bledow w goldmemie i memtescie (w windzie tez bez problemow):

FSB 313, VDIMM = 3,4+0,03V, procek 8x313

166-E-2-2-5-2-7-16-2-2-1-1-1552-1-E-DS-0-8-2-7-5-8-D-16-7-D

To kolejny test, ktory utwierdza mnie w przekonaniu, ze pamiatki sa OK, tylko cos kontroler na CPU sobie z nimi nie radzi. Jak bede mial czas to bede meczyl jeszcze tego duala, conajmniej na 240MHz. A tymczasem czekam na Venice, bo to chyba jedyna moja nadzieja.

Edytowane przez boryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długi weekend przed nami, więc wrócę do moich testów. Zobaczymy, czy da się coś pchnąć dalej...

@boryna:

napisz do gości z OCZ, że obie kostki działają ci super, ale razem się walą.... Może coś poradzą!

1417538[/snapback]

OK, juz pisze, a Ty sprawdz jak Ci w singlu dzialaja. Bo moje jakby je troche dowoltowac to pewnie by wyzej smignely. Zobaczymy :) Musze powiedziec, ze w singlu te kosci zachowuja sie tak jak powinny (normalnie) czyli np. ustawiam jakas czestotliwosc - bledy, podnosze napiecie - mniej bledow, luzuje timingi (lub jeszcze podnosze napiecie) i 0 bledow a w dualu to loteria, cuda na kiju :mur: Chociaz jak ustawie jakby zawysokie napiecie do danej czestotliwosci to tez sa bledy. Tak mialem np. z tym 250MHz. Na poczastku puscilem na 3,5V i sypnelo bledami ale obnizylem do 3,4+0,03V i smiga, az milo :)

EDIT:

Napisalem do kolesia z OCZ. Nasciemnialem ze w singlu chodza mi na 250MHZ kazda (to akurat prawda), a w dualu same bledy na roznych ustawieniach. Zobaczymy co odpisze :)

EDIT:

Odpowiedz goscia z OCZ:

Hi, Please try these settings in dual channel. Try switching slots if you

get errors in dual channel. Try both the orange slots and yellow slots with

the 414-2 BIOS bios.

Let me know if this helps.

200

enable

2.0

02

06

02

08

16 or 14

03

03

02

03

0648, 2560 or 3120 (0648 has worked on many systems)

auto

enabled

auto

0

level 8

level 2

7.0

auto

256

disable

16

07

disable

In Genie Bios

240

4.0

16 16

10

100

disable

1.500v

1.300v (This is about 1.57v, if you need more do not go past 1.45v here, use

more the 123% below, there is a reason )

above VID * 123%

1.30v

1.70v

3.30v to 3.40v

Zobaczymy

Edytowane przez boryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i się natestowalem... Małe zejście z tematu:

Wpadłem na pomysł, że zainstaluję wreszcie Winde na dysku SATA... Zrobiłem slipstreamowaną wersję windy z SP2. Odpaliłem setup i idzie... Ale jak doładowałem sterowniki RAID/SATA (dowolna wersja, przez F6 podczas rozruchu albo slipstreamowane), to mam BSOD... Gleba... Gdzieś przeczytałem, że pomaga wyłączenie myszki USB i klawiatury - tyle że ja mam je wyłączone...

Dzisiaj zainstaluje na zwkłym dysku, dodam drivery i przniosę Ghostem na dysk SATA... A do testów pamięci pewnie wrócę w nadchodzący weekend :?

@Boryna

Gościu z OCZ wysłał znów standardzik :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: ja swoje sprzedalem, ale okazalo sie, ze jedna kolesiowi padla (albo byla walnieta wczesniej a ja nie zauwazylem) i wyslal je na gawre do OCZ i przyslali mu nowki, teraz mi pisze ze smigaja mu 255MHz cl2-2-5-2 na 3,4V :mur:

Ja przesiadlem sie na TwinMosy SP 1A4T i narazie nie narzekam :)

A i jeszcze jedno jak juz koniecznie chcesz OCZ VX to kup model 4000, tam przynajmniej masz gwarancje, ze pojda 250MHz na cl2-2-5-2, a jak nie to polecam twinmoski bo ponad 2 razy tansze a mozna troche z nich wycisnac

Edytowane przez boryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi