Skocz do zawartości
Gribojedow

Jak Zaisntalować System Na Laptopie Bez Cd-romu!?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was nie podzieliłby się ze mną informacją jak zainstalować system na starym laptopie, który niestety nie posiada CD-ROMu. Słyszałem coś o podłaczaniu laptopa do drugiego komputera z CD-ROMem przy pomocy kabla na LPT. Ale czy w zwiazku z tym trzeba zmieniac jakies ustawienia w BIOSIe?

Pytanie jest glupie, bo nie mam jeszcze tego laptopa i nie moge tego sprawdzic, ale chcialbym z gory wiedziec, co musze do niego dokupic, zeby moc go połaczyć z moim stacjonarnym komputerem.

Laptop ma tylko LPT i ewentualnie gniazdo rozszerzeń do stacji dokującej/replikatora portów (moge zdobyc kabelek do tego gniazda a z drugiej strony ma LPT). Ma tez 2xPCIMCIe. Reszta portów (np. USB) sa na replikatorze albo stacji dokującej( razem z CD-romem), ktrórej niestety nie mam.

Jakies propozycje? Bede bardzo wdzieczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym zrobił tak:

zainstalował jakiegos systema z dyskietki (jakies tam linuxy są małe albo starego windowsa 95-wiadomo ze tych dyskietek by było sporo ale z tego co pamietam to byla jakas edycja windy na dyskietkach. A juz napewno 3,11 jest :)) i przez sieć juz porządany system na dysk i potem zainstalowac :)

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was nie podzieliłby się ze mną informacją jak zainstalować system na starym laptopie, który niestety nie posiada CD-ROMu. Słyszałem coś o podłaczaniu laptopa do drugiego komputera z CD-ROMem przy pomocy kabla na LPT. Ale czy w zwiazku z tym trzeba zmieniac jakies ustawienia w BIOSIe?

Pytanie jest glupie, bo nie mam jeszcze tego laptopa i nie moge tego sprawdzic, ale chcialbym z gory wiedziec, co musze do niego dokupic, zeby moc go połaczyć z moim stacjonarnym komputerem.

Laptop ma tylko LPT i ewentualnie gniazdo rozszerzeń do stacji dokującej/replikatora portów (moge zdobyc kabelek do tego gniazda a z drugiej strony ma LPT). Ma tez 2xPCIMCIe. Reszta portów (np. USB) sa na replikatorze albo stacji dokującej( razem z CD-romem), ktrórej niestety nie mam.

Jakies propozycje? Bede bardzo wdzieczny za pomoc.

1386437[/snapback]

ja robie tak: wrzucam na dysk laptopa spakowanego starego poczciwego Nortona Commandera(miesci sie na 2 dyskietkach) no i pliczek rar.exe zeby rozpakowac to samo robie na stacjonarnym. Nastepnie lacze laptopa ze stacjonarnym przy pomocy przewodu z LPT(mozna go np. kupic w Media Markt) odpalam nortonka na obydwu sprzetach, z paska polecen wybieram polaczenie i laptopa ustawiam jako ,,bierny" a stacjonarny jako ,,aktywny" Thats all !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz miejsce i brak czasu polecam , wykrecic dysk z laptopa , podpiac pod cos takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47192665

podpiac do kompa ( stacjonarnego ) przegrac pliki instalacyjne

zarzucic spowrotem dysk do laptopa i modzic dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi