KOala Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Rozglądałem się trochę i znalazłem: 1. Mag Innovision PureFlat 1600x1200 855,00 super cena i przyzwoite parametry! 2. LG F700P Flatron 1600x1200/75Hz 1047,00 wbudowany hub USB, nowa konstrukcja! 3. Philips 107P40 1089,00 krótki kineskop i porządna firma. 4. Iiyama Vision Master HM704UTC Diamondtron 1600x1280 1072,00 kosmiczny wygląd- srebrny, opcja wysokiego kontrastu. 5. CTX Futura PR-711FL Trinitron 1600x1200 1209,00 porządny kineskop. Proszę o sugestie głównie użytkowników któregoś z powyższych monitorów, mile widziane za i przeciw! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Ja używam 5 :). Polecam, świetny obraz, mała bezwładność ogólnie cool, może prócz OSD. Jeśli idzie o LG to nawet się nie zastanawiaj-do lamusa. Oprócz CTX zastanów się jeszcze nad philipsem i Iiyama. Ja jednak polecam to co mam. A mam CTX'a i jestem zadowolony :). Ale wybór twój. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Widziałem CTX z dolnej półki i nie bardzo mi się podobały! Ten jest na trinitronie i to jest jego wielka (jedyna?) zaleta! Zapewne też ma jeden lub dwa poziome druciki? Przeszkadzają ci w pracy czy nie? A jak z geometrią obrazu- można wszystko idealnie ustawić? A dlaczego nie Mag- brat ma 15" Mag-a na trinitronie i obraz żyleta! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Z geometrią nie miałem żadnych problemów. Oczywiscie wszystko zalezy od danego egzemplarza, ale ustawien geometri mazsz tu bardzo dużo. Co do drucików to u CTX'a są mniejsze niż u SONY'iego!!. Po paru godzinach pracy o nich zapominasz. Jeśli to twój pierwszy płaski monitor to będziesz miał więcej problemów z efektem wklęsłości niż z paskami ;). CO do tych CTX'ów to popytaj sie paru innych użytkowników tychże (bodajże Thron). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Czyli, żę są dwa druciki? Chyba tak skoro wyraziłeś się w liczbie mnogiej! Jestem ciekaw jak to możliwe, że w Sonym bardziej widać- przecież to identyczne kineskopy. Na płaskim kineskopie (Szajsung) pracuję już od jakiegoś czasu w pracy, w domu niestety jeszcze parę dni na wypukłej 15" tak więc mam jako takie porównanie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Właśnie w sobotę kupiłem sobie nowego CTX'a PR705F (troche gorsze parametry niż PR711F) i uważam, że jest super. Wszystkie zniekształcenia można wyregulować (choć w moim przypadku trwało to chyba z pół dnia), obraz jest ostry, kolory nasycone. Tych sławnych 2 drucików wogóle nie zauważam podczas normalnej pracy. Nie wiem jakinne monitory wymienione przez Ciebie się sprawują, ale uważam, że LG to nieporozumienie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 A mi sie wydaje ze wszyscy kieruja sie tutaj tym ze lg produkuje slabe napedy optyczne to i monitory ma do d***. Nie znam osoby ktora by narzekala na monitor LG, sam mam 775 - wiem ze slaby ale nie stac mnie na lepszy, a z tym nie mam zadnych pronlemow podobnie jak kilku moiich kolegow z innymi modelami. Chcialbym uslyszec jakies konkretne uwagi co do LG !! BTW. Nie wiem jak na inne ale ja mam 3 lata gwarancji na moj monitor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 A mi sie wydaje ze wszyscy kieruja sie tutaj tym ze lg produkuje slabe napedy optyczne to i monitory ma do d***. Nie znam osoby ktora by narzekala na monitor LG, sam mam 775 - wiem ze slaby ale nie stac mnie na lepszy, a z tym nie mam zadnych pronlemow podobnie jak kilku moiich kolegow z innymi modelami. Chcialbym uslyszec jakies konkretne uwagi co do LG !! BTW. Nie wiem jak na inne ale ja mam 3 lata gwarancji na moj monitor. Posiadam Flatrona 775FT , no i jestem zarabiscie zadowolniony z tego monita. Jak kolega wspomnial 3 latka gwarancji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
floyd Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 bierz Neca;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klosik Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 :D :D :D i tak SONY RuleZ :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kAPIOr Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Pracowalem i Philipsie i na Soniaku ale zdecydowanie LG rulezzzz Polecam - super jakosc obrazu, b dobre OSD, kupa regulacji. Tylko lg dal sie wyregulowac aby nie bylo znieksztalcen od duzych kolumn stojacych w rogach pokoju. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Pracowalem i Philipsie i na Soniaku ale zdecydowanie LG rulezzzz... TAAAAAAAAAA :!: a ja w domciu pracuje na Philips BRILLIANCE 107MP (stary ale jary) a poza domem czesto siadam przed roznymi LG - i powiem 1 zaden sie nie umywa do mojego Philipsa - popre to najwaniejszym argumentem - przed moim monitorkiem moge siedziec do oporu i nie bola galy a przed tymi LG juz tak sie nie moge monitor ktory ostatnio przypadl mi do gustu to NEC FE750+ - kolorki rewelacyjne, ostrosc i geometria tez, ale z tym ostatnim roznie bywa - trzeba przebierac w monitorach (niealeznie od marki) zeby wybrac cos porzdnego :!: dlatego moja rada (ktora juz powtarzalem ze 100x) - KOala jak kupujesz monitor to nie sugeruj sie tylko "papierowymi" parametrami ale rzeczywistoscia - na zakupy wez ze soba dyskietke z NOKIA MONITOR TEST i sprawdzaj wszstko co sie da kolory, geometrie, ostrosc - jak cos nie pasi i nie da sie wyregulowac w menu monitora to daruj sobie ten model - jak juz sie zdecydujesz na jakis model to wybieraj z kilku egzemplazy ten "najlepszy" PS zerknij tez tu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=143...ghlight=#143199 tam 1 gostkowi wyszukalem kilka dyskusji na tym forum, o monitorach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Tak jak sam widzisz każdy chwali co innego albo swoje. Poczytaj sobie posty było ich pełno. Sam moge ci polecić. Jakiegoś NEC'a lub Lg 795 FT+ (bardzo dobre parametry) ten Iiyama Vision Master HM704UTC Diamondtron też ma zarąbiste parametry.Poprostu najlepiej bierz coś na trinitronie albo diamondtronie !!! :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 mam tego maga (796PF , na samsungu) - bdb, ale tylko z dobrą kartą: na CLAPie kiepski obraz, na MGA G200 -bdb mam też NECa 791sb ( cena ok 1045 z vat) - o wiele lepszy od tego maga (zamieniałem karty graf. międy kompami z tymi monitorami) i ma tego samego typu maskę co sony tylko mitsubishi-nec (diamnodtron czy jakoś tak)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duronio Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Tak jak sam widzisz każdy chwali co innego albo swoje. Poczytaj sobie posty było ich pełno. Sam moge ci polecić. Jakiegoś NEC'a lub Lg 795 FT+ (bardzo dobre parametry) ten Iiyama Vision Master HM704UTC Diamondtron też ma zarąbiste parametry.Poprostu najlepiej bierz coś na trinitronie albo diamondtronie !!! :wink: Mam NEC FE 700 i jestem b. zadowolony: kolory, geometria choć ostatmio nabrałem ochoty na coś z lepszymi odświeżaniami- kumpela ma LG 795ft+ i jest zayebisty- kolorki, geometria, nawet w wyższych rozdzielkach da się pracować- ma wysokie odśw.- 96 kHz. F700p ma te same parametry i jest nowszy- nie powinien być gorszy. Chociaż chyba kupiłbym Nec'a 791 diamondtron i niezłe odchyłki- chociaż LG ma najczęściej bogatsze OSD. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Dla mnie LG to lipa i nie kieruje się tu CD-R:). Po prostu znam z 3 osoby ktore nie sa z nich zadowolone. No i pozatym to lubią padać. DLA MNIE TYLKO SONY I PHILIPS I NEC. NIC INNEGO :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 LG produkuje strasznie kiepskie monitory ! Po 2 h pracy oczy strasznie bolą i pieką ! Nie ma idealnego monitora... Samsung 755DF jest zbyt ciemny... philips ma ładne kolorki ale słabą geometrie... całkiem fajny jest MAG - sam go mam - ale coś mnie korci do zmiany :wink: Jak masz 1200 zł na monitor to bierz którąś z 19" Samsunga ! Naprawde porządne monitorki ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 ja mam sony g-220 i to jest monitor taki ze wszytskie wasze sie chowajom :P - wart swej ceny a obraz to żletka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adzik Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Moim zdaniem jeżeli chcesz kupić dobry monitor to: 1. Jak już wspomniał kolega benek trzeba wziąć Nokia Monitor Test i monitory przed zakupem oglądać ,oglądać i jeszcze raz oglądać !!!!!!!!!!!! Nie można patrzeć tylko na parametry. Liczy się dobry obraz i co najważniejsze zdrowie Twoich oczu!!! 2.Przebieraj ile się da ,obraz na poszczególnych egzemplarzach tego samego modelu prawie nigdy nie jest taki sam.Główne bolączki to:zła geometria,słaba ostrość i błędy w zbieżności kolorów-z tymi trzema ostatnio jest najgorzej.Jeżeli nawet nie jesteś wybredny to patrz punkt 1. 3.Wśród monitorów CRT nie zawsze nowszy model jest lepszy od starszego. Tutaj w grę wchodzi marketing. 4.Jeżeli chodzi o konkretne sugestie to jeżeli już musisz kupić 17' CRT pooglądaj sobie IIYAMY,NEC-i,MITSUBISHI lub Philipsy. 5.Co do IIYAMY HM704UTc to bliżniaczy model(te same parametry i kineskop) HM703UT ma jakościowo lepszy obraz. HM703UT ma "niestety tylko" białą obudowe ,ale za to ciutkę lepszą jakościowo elektronikę i ogólnie lepszą jakość,dwa złącza D-Sub,jest też trochę tańszy.To on praktycznie należy do klasy profesjonalnej wśród 17'-tek IIYAMY. 6.Ja nie spotkałem obecnie monitora CRT ,który by miał według mnie dobry obraz - za dużo błędów (chyba ,że EIZO ,ale tych jeszcze na własne oczy nie widziałem) dlatego jeżeli oczywiście możesz zdecyduj się lepiej na LCD-ka. 7.Przy wszelkich wątpliwościach znów patrz punkt 1. Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 A ... może EIZO????????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Eizo rzeczywiście chyba the best, ale ta cena!!!! Byłem dziś w MediaMarkcie chciałem uzyskać jakieś wiadomości i nie uzyskałem z braku kompetentnej obsługi- monitorów tych które wymieniłem na wstępie też nie było- żadnego!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 NEC FE791SE. Obraz = miodzio!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Ja bede wymienial monka i tak sie zastanawiam czy tansza 19 kupic tak do 1200-1300 max czy wyjeb@........ą 17 ..........teraz mam lg f 700b (17) od kumpla porzyczony ino fajny moniek ale jak ktos juz zauwazyl ze po okolo 2 h oczy naparzaja :((((((((( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Ja bede wymienial monka i tak sie zastanawiam czy tansza 19 kupic tak do 1200-1300 max czy wyjeb@........ą 17 ..........teraz mam lg f 700b (17) od kumpla porzyczony ino fajny moniek ale jak ktos juz zauwazyl ze po okolo 2 h oczy naparzaja :((((((((( Na jakiem odswiezaniu jechales ze cie galy napie 8O ly :?: Jakis siedze przed Flatronem , czasem i 12h i oczka OK 8) a tylko na 85Hz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Na jakiem odswiezaniu jechales ze cie galy napie 8O ly :?: Jakis siedze przed Flatronem , czasem i 12h i oczka OK 8) a tylko na 85Hz nie ma sie co dziwic ze wzrokiem jak ze sluchem - sprawa indywidualna ja np tez (jak pisalem wyzej) nie moge wysiedzec za dlugo przed LG (niezaleznie od modelu) a przed moim Philipsem moge - tyle ze moim problemem sa zbyt wrazliwe oczy - jakbys wiedzial jekie katorgi przechodze u fotografa (jak nie uda sie zrobic zdjecia w ciagu 2-3 minut po wlaczeniu wszystkich swiatelek to potrzebuje z 10 minut przerwy zeby nie mec mokrych i czerwonych galow) 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Na jakiem odswiezaniu jechales ze cie galy napie 8O ly :?: Reed. U nas w szkole jest 60Hz. Powiedziałem babce, że "cioś jest nie tak" bo po 2h mniej już patrzałki bolały, ale panie powiedziała, że to nie jest żadna usterka :) :lol: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Mam pozycję 4) i powiem Ci tyle: Jeśli zamierzasz brać CRT to bierz monitor z opcją rozjaśniania obrazu ( wszystkie monitory na Diamodtron MM/M^2- NEC/Mitshubishi/Iiyama). To rewelacyjna opcja i jeśli raz to zobaczysz w akcji (gierki, filmy, foto) to innego nie będziesz chciał. Co do wspomnianego modelu to jest świetny ale nie idealny (mój egzemplarz) - niektórzy twierdzą jednak, że na punkcie geometrii mam lekkie skrzywienie i przesadzam ;) Zastanów się jednak czy nie lepiej kupić model tańszej marki (np.NEC) ale 19", do 17" szybko się przyzwyczaisz, wierz mi ;) Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Co do 19- to wolę chyba porządny model 17 niż kiepską 19, poza tym mam małe biurko i już z tą 17 będzie kłopot!!!! Ostatecznie na polu boju pozostały NEC FE791SE i Iiyama Vision Master HM704UTC. Wygląda na to, że oba są na identycznych kineskopach, czy ktoś może to potwierdzić lub zdementować? Oglądałem dziś tego Nec-a z bliska i rzeczywiście obraz żyleta- miał lekko zwajchowaną geometrię, ale myślę, że to jest do wyciągnięcia za pomocą regulacji! Jeżeli Iiyama jest na tym samym kineskopie to chyba wybór padnie na ten monitorek!!! Wygląda naprawdę kosmicznie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 19'' Samsung SyncMaster 959 NF 1369 0.24 mm , 110 kHz, 50-160 Hz, Mitsubishi Diamondtron NF, 1600x1200@85Hz, maks. 1920 x 1440, TCO '99 jest GP36 1669 17'' CTX Futura PR-711FL 96 kHz, 50-160 Hz, plamka 0.24 kineskop FD Trinitron, 1600x1200@75 Hz, odpowiednik Sony G-220 GP36 1209 19'' LG Flatron F900P 19'', 107 kHz, plamka 0.24 mm, super płaski ekran, 1600x1200@85 Hz, rewelacyjna jakość obrazu, złącze USB, zastąpił model 915ft jest GP36 1530 a z tych napiscie ktory wybrac PLISSS albo inna propocycje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweu Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Samsung ma ostry obraz, ale denerwuje mnie jego wypukłość pod płaską szybą. Do CTX'a straciłem zaufanie. LG ma dobry obraz, ale dla niektórych może byc zbyt miękki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...