Skocz do zawartości
Hellboy 1

Który Najwydajniejszy Cooler ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie był bym pewny co do tego zalamana . Sam ma ten komplet z dodatkowym blokiem na GPU . Wydaje mi się , że jest dość mocno przeplacony. Z krótkiego rachunku:

Cena resa z blokami na gpu ok 1200 zł a wiec :

-190 za blok na CPU

-120 za blok na GPU

-50 (tyle kosztuje pompka ta sama w ogrodniczym)

-20 zł (noo dajmy na to , że tyle węze kosztują

-50 zł (all zapinki)

= 770 zł - TYLE SIE PLACI TUTAJ ZA CHLODNICE. Grubo przeplacone , bo chlodnica jest malo wydajna . Woda ciagle zwieksza swoja temperature , co doprowadza do tego , że po jakis 8-12 godzinach masz temp na procu jak na boxowym coolerze. Ja do niej dodalem papsta 17 cm i jest o niebo lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie chcesz wodnego, azotowego i freonowego to polecam pod Socket A FREEZONE QC-80 Cu

Jest on cichy: w trybie Silent - 20dB a w trybie Normal - 27dB

kompatybilnosc z Intel Pentium 4 (Socket 478), AMD Athlon XP/Athlon i Duron(Socket A) i AMD Athlon 64 (Socket 754)

w zestawie jest: CPU cooler, Fan Speed Controller(Kontroler predkosci z mozliwoscia zmiany trybow itd., zestaw montazowy Socket 478, Socket A i Socket 754.

Dolaczona jest takze pasta termoprzewodzaca i instrukcja obslugi.

Wentylator jest w prawie calosci z miedzia

Aha i jeszcze jedno

Cena 115 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha i jeszcze jedno

Cena 115 zl

1386740[/snapback]

Cena zdecydowanie nizsza Pentagram Freezone QC-80 Cuza 86zl, a za 128zl masz najdrozsza wersje Pentagram Freezone QVC-120 Cu+

No ale fakt on nie jest krolem wydajnosci ale nie jest znowu taki zly jak na ta cene :]

Edytowane przez Szala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Si-97 albo thermalrighty

1386756[/snapback]

Po pierwsze Si-97 jest firmy thermalright a po drugie nie pasuje pod Socket 939... Myśle że pod oba cockety najlepszy bedzie Zalman 7000B... Chyba że chcesz od razu pod 939 to XP-120 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TT sonic tower z dwoma wentylatorami. cena zachecajaca, ale za malo recek ;/

1387781[/snapback]

Niemiec a ty co tutaj robisz...

Wspominaleś niedawno,ze do kibelka chyba wrócisz :D

Te wszystkie głośne wiatraki i inne dziwne konstrukcje (choć taki frezerek to fajna zabawka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hellboy 1 ściemniasz, że nie było podobnego tematu, jak nie wierzysz to znajdziesz go tu:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=123527&st=0

Połowa osób co wypowiada się do tej pory w tym topicu nie wie co pisze :mur: , chłopak chce najwydajniejszy coolerek, a nie te co wy macie :blink: .

Bierz Thermaltake Combo Cool Tower 112 - Heatpipe nic lepszego nie znajdziesz :D

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sonica to wczoraj mialem go w rekach , i TT cos ostatnio sie nie przyklada , sposob zlutowania podstawy i HP jest tragiczny (w sensie wizualnym) Natomiast ogolnie sam wyglad budzi respekt , no i leciutkie to jak piorko , wiec jesli jakis Tower to tylko sonic :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Thermaltake Combo Cool Tower 112 - Heatpipe nic lepszego nie znajdziesz :D

Dołączona grafika

1387894[/snapback]

daj spokój :mur:

chyba sobie robisz jakies zarty kolezko

to stanąc obok np thermalrighta nie moze

z wyborem pod sA i 939 jednoczesnie nie jest łatwo - jesli ma byc jeden obsługujacy oba sockety to najlepszy bedzie zalman 7000B

Edytowane przez bartezjusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj spokój  :mur:

chyba sobie robisz jakies zarty kolezko

to stanąc obok np thermalrighta nie moze

z wyborem pod sA i 939 jednoczesnie nie jest łatwo - jesli ma byc jeden obsługujacy oba sockety to najlepszy bedzie zalman 7000B

1388061[/snapback]

Dobra jak jest jakiś wydajniejszy cooler thermalrighta <_< to napisz jaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra jak jest jakiś wydajniejszy cooler thermalrighta <_<  to napisz jaki

1388090[/snapback]

Z thermalrightami jest pewien problem, o którym już tu wcześniej wspominano - specjalizacja - jeżeli Socket A to SI-97, dla s.939 najlepiej XP-120 lub Xp-90c ( ten ostatni najwydajniejszy, ale różnice raczej niewielkie).

Dla obu platform najlepiej brać coś Zalmana -7000B Cu lub 7700AlCu. Jeżeli chcesz, żeby było jeszcze cicho, to w tym ostatnim można wymienić " wirnik" na Nexusa 120 mm .

Edytowane przez Kiryłow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze Si-97 jest firmy thermalright a po drugie nie pasuje pod Socket 939... Myśle że pod oba cockety najlepszy bedzie Zalman 7000B... Chyba że chcesz od razu pod 939 to XP-120  :wink:

1386841[/snapback]

a czy ja powiedziałem że nie jest thermalrighta? poprostu wydawało mi się, że o tym wie każdy :) podałem więc: Si-97 (pod Socket A) i Thermalrighty (powinienem dodać inne) jako radiatory uniwersalne .... poza Socket A

Z thermalrightami jest pewien problem, o którym już tu wcześniej wspominano - specjalizacja - jeżeli Socket A to SI-97, dla s.939 najlepiej XP-120 lub Xp-90c ( ten ostatni najwydajniejszy, ale różnice raczej niewielkie).

Dla obu platform najlepiej brać coś Zalmana -7000B Cu lub 7700AlCu. Jeżeli chcesz, żeby było jeszcze cicho, to w tym ostatnim można wymienić " wirnik" na  Nexusa 120 mm .

1388145[/snapback]

do Si-97 też można dorobić zapinkę na inne Sockety :) tak samo jak pod inne Thermalrighty

XP-90, XP-120 i XP-90C: są pod wszystkie platformy nowsze, nawet LGA - jak się kupuje to można sobie zażyczyć z odpowiednią zapinką albo nawet z wszystkimi możliwymi - ale trzeba dopłacić .... jeśli sklep wciska sciemę, że może dostarczyć Thermalrighta tylko z jednym rodzajem zapinki to znaczy, ze wciska KIT - ponieważ firma Thermalright jest przygotowana na takie zamówienia (radiator + wszystkie możliwe zapinki) .... za odpowiednia dopłata :)

a co do zalmana - też nie jest do końca uniwersalny bo nie na wszystkie płyty wejdzie, szczególnie wersje 7700 ...

Dobra jak jest jakiś wydajniejszy cooler thermalrighta <_<  to napisz jaki

1388090[/snapback]

Thermalrighty maja jedną przewagę nad tym czymś - WAGA :)

jeśli komus chodzi o zupełnie uniwersalny cooler - obsługujący wg producenta absolutnie wszystkie podstawki łącznie z Socket A to jest costakiego:

http://www.thermaltake.com/coolers/4in1hea...er/cl-p0071.htm

tylko, że waży 692 g, ale moze działać pasywnie lub z wentylatorem :) do 12 cm :)

Edytowane przez Mr_Gizmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to znaczy że jak poproszę sklep to mogą dorobić

do np. XP120 zapinkę pod Socket A ????????

Bo jak tak to byłoby fajnie  :lol:

1388740[/snapback]

Ten Xp-120 schłodziłby mojego Durnia na pasywnym i nie przekroczyłby 40*C :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to znaczy że jak poproszę sklep to mogą dorobić

do np. XP120 zapinkę pod Socket A ????????

Bo jak tak to byłoby fajnie  :lol:

1388740[/snapback]

nie wiem czy ty jesteś upośledzony czy tylko udajesz? napisałem wyrażnie, że:

"Thermalrighty (powinienem dodać inne) jako radiatory uniwersalne .... poza Socket A"

dalej:

"do Si-97 też można dorobić zapinkę na inne Sockety icon_smile3.gif tak samo jak pod inne Thermalrighty"

można dorobić a nie sklep ci dorobi ... samodzielnie dorobić :)

dalej:

"XP-90, XP-120 i XP-90C: są pod wszystkie platformy nowsze, nawet LGA"

wyraźnie napisane - "nowsze platformy"

dalej:

"jak się kupuje to można sobie zażyczyć z odpowiednią zapinką albo nawet z wszystkimi możliwymi - ale trzeba dopłacić .... "

jak kupujesz XP-120 albo XP-90 czy 90C to w standardzie dostajesz zapinkę pasujacą pod Intela: socket 478, pod AMD: socket 754/939/940 ...

w sklepie możesz sobie zamówić zapinkę pod LGA i wtedy będziesz miał obsługiwane absoplutnie wszystkie nowe podstawki na ryku ...

do XP-90C w standardzie jest juz też zapinka dostosowana do LGA

a Socket A dorób sobie sam bo to nie filozofia :) skoro ludzie sam isobie robiązapinki do bloków to będą umieli takze zrobić zapinkę do radiatora :)

dalej:

"jeśli sklep wciska sciemę, że może dostarczyć Thermalrighta tylko z jednym rodzajem zapinki to znaczy, ze wciska KIT - ponieważ firma Thermalright jest przygotowana na takie zamówienia (radiator + wszystkie możliwe zapinki) .... za odpowiednia dopłata"

jak napisałem wcześniej, sklep ma obowiązek dostarczyć ci radiator z zapinką standardową dostosowaną do:

pod Intela: socket 478, pod AMD: socket 754/939/940 ... do LGA musisz sobie dokupić zapinkę - i do tego własnie przygotowana jest firma thermalright - zebyś mógł dostać dwie zapinki jak sobie zażyczysz - jedną do starszej wersji Intela i AMD a drugą do nowego LGA intela - razem 2 zapinki - niestandardowa (bo nie ma jej w komplecie) za dopłatą :)

chyba, że kyupujesz jak powiedziałem XP-90C - tam zapinka pasuje do każdej nowej podstawki - nawet LGA ...

nigdzie nie napisałem, że sklep ma ci obowiązek dostarczyć zapinkę do Socket A - czytaj cały post a nie wyrwane kawałki:

"Thermalrighty (...) jako radiatory uniwersalne .... poza Socket A"

sklepy poprostu czasem robią takie przekręty, ze jak zamawiasz XP-120 lub XP-90 i zaznaczysz w zamówieniu, że chcesz zeby pasowały do LGA to dostajesz tylko taką zapinke za dopłatą a standardowej ci nie przysyłają zakładając, że nie będziesz się domagał swego :) a mają obowiązek jeśli dodatkowo płacisz za LGA - dosłać ci komplet: radiator + standardowa zapinka z zestawu + zapinka na LGA

Ten Xp-120 schłodziłby mojego Durnia na pasywnym i nie przekroczyłby 40*C  :wink:

1388782[/snapback]

dorób sobie zapinke to będziesz miał :)

sklep ma obowiązek dostarczyćci tylko takie zapinki za jakie płacisz, standardowa do: Intela: socket 478, pod AMD: socket 754/939/940 ... i jeśli sobie zażyczysz pod LGA (około 40 PLN chyba kosztuje) ... tyle ci gwarantuje fabryka bo za to płacisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, zakupiłem dzisiaj sobie 120cu+ i do tego arctic silver cream czy jakos tak. Posmarowałem procka, załozyłem pentagrama i uchachany odpalam kompa. Wchodze do biosy by ujrzeć jakąś niską temp a tu o 2 stopnie mniej niż na boxowym:( no ale myśle może coś przekłamuje, odpalam winde według everesta, speedfana i cpucool 35 stopni czyli mniej o 5, myśle sobie moze nie to co miało być ale i tak lepiej niż wcale, właczam sobie Riddicka i po chwili dostaje komunikat game crashed:( odpalam jeszcze raz i komp się wyłaczył, próbowałem jeszcze dwa razy i to samo:( zdjałem pentagrama i wsadziłem boxówke wszystko ok ridick chodzi a temp w winzdie 37-39 stopni, wsadziłem znowy pentagrama i to samo, crash riddicka a nawet raz systemu przy odpalaniu speedfana:( poszedł do sklepu i wymieniłem na 100cu, ta sama bajka, a jak wsadze boxowy to chodzi ok. Co może być nie tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh no na to wygląda bo na tych samych ustawieniach jedynie po zdjęciu boxa bez smarowania ponownie arcticiem jak dam cos innego to sie wysypuje:( i na 120cu+ i na 100cu:( a na boxie miodzio:( tzn no 38-40 stopni to nie miodzio ale all chodzi... wogóle coś mi tu nie gra bo jak dotykam radiatora na procku to jest zimny jak winda i bios podają 40 stopni, a czasami lekko ciepły jak podaje 50-53...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh no na to wygląda bo na tych samych ustawieniach jedynie po zdjęciu boxa bez smarowania ponownie arcticiem jak dam cos innego to sie wysypuje:( i na 120cu+ i na 100cu:( a na boxie miodzio:( tzn no 38-40 stopni to nie miodzio ale all chodzi... wogóle coś mi tu nie gra bo jak dotykam radiatora na procku to jest zimny jak winda i bios podają 40 stopni, a czasami lekko ciepły jak podaje 50-53...

1389472[/snapback]

A może źle zakładałeś te pentaszmelce, bo dziwne że tak się system sypał.. A płatki radiatora ciepłe były jak grałeś w riddica??. Mogłeś jeszcze podszlifować spód.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi