Skocz do zawartości
sirpsycho

Znikanie Ekranu Z Monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

CZego to moze byc wina?! CO jakiś czas, srednio kilka razy w miesiącu, znika mi ekran (znaczy, robi się czarny na sekunde, albo pół sekundy).

Wszystko jest czarne na sekundke, dosłownie. TAk kilka razy i nagle wszystk o w porządku. Takie zjawisko, góra kilka razy na miesiąc. W windowsie jak i w grach , ale nie w DOSIE( CZEMU?????????)

I nie wiem czego to wina? MONITOR 15 CAL CTX(KILKA LAT) czy RADEON 9600XT(nie kręcony)????

P.s> CZEMU W DOSIE TEGO ZNIKANIA NIE MAM? JAK nagle występuje, daje z ciekawosci restart i wchodze do dosa , ale w dosie tego nie ma? TO i tak moze byc wina monitora? CZY odpada monit?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi działo się coś podobnego. znikał mi obraz w windowsie, a w grach nie. zmieniłem zasilacz i przestało... a kumplowi, któremu sprzedałem swój stary zasilacz zaczęło znikać :). zasiłka była "colors it" 480W - linia +12 była cholendarnie wysoka - 13.80 coś w tych okolicach, więc zgaduję, że to było to - aha, jeszcze jedno, obaj mamy radki 9550 (ja gigabyte'a, kumpel His'a).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w strym LG działo sie podobnie (szczerze mówiąc nie sprawdzałemw DOSie). Na całe szczęście jeszcze wtedy był na gwarze. Po jakims miesiącu serwis sie z tym uporał - wymienili mu całe bebechy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej wina monitora. Tez ostatnio zachodzilem w glowe dlaczego u klienta na kompie z Asrockiem (zintegrowana grafika) obraz znikal co chwile na ulamek sekundy (zarowno pod dosem jak i windowsem), wlozylem karte GF4 i bylo to samo, plyte tez zmienialem bo myslalem, ze grafika byla uszkodzona ale to tez nie pomoglo. Do kompa byl podlaczony monitor LG Studioworks 563N, zmienilem go na inny 563N i bylo to samo. Dobrze, ze wlasciciel mial jeszcze LG Studioworks 560, dopiero na nim obraz przestal znikac :) Jaka mogla byc tego przyczyna? Nie wiem. Szukalem czegos na grupach dyskusyjnych to wiekszosc pisala, ze to moze byc wina kabla od monitora (jakas peknieta zyla w srodku) albo zimne luty w srodku monitora. Zasilacza tj. napiec nie sprawdzalem. Czy ten konkretny model monitora byl winien, nie wiem, byc moze akurat sprawdzane dwie grafiki (zintegrowana i zewnetrzna) to byl zwykly zbieg okolicznosci, ze na obydwu obraz znikal (te 3 monitory wczesniej dzialaly ok tyle, ze na innych komputerach, z innymi plytami glownymi i grafikami).

Edytowane przez Lefty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanówcie sięczy wam siępoprostu nie wyłącza monitor - funkcja oszczędzania energii ustawiana w panelu sterowania :) ja mam ustawione na po 1 minucie (jak idę spać i cośsięsciąga) lub po 5 minutach (przy normalnym użytkowaniu) ...

ale, że nie podejrzewam was o taką aż ignorancję to powiem jeszcze, ze moze to być coś z zarządzaniem energią nie tak ... bo mnie np. tak sie zdarza, ze jak mi się monitor wyłączy to nie zawsze chce sie wybudzići trzeba go CTRL+ALT+DEL albo nawet RESET (WIN98SE) ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio podobnie jak u was zaczal mi znikac obraz z monitora :blink: :o

Obecnie nie mam swojej grafy .

Pozyczylem od kumpla GF 2MX'a i obraz zaczal mi znikac i co wiecej zaczal mi sie wieszac komp ... nawet bios (co pierwszy raz w zyciu widzialem) i nic nie pomagalo .

Zresetowalem bios za ktoryms razem zaskoczylo, pogralo chwile i znowu zwis ...

Juz myslalem ze jakis podzespol mi padl .. kumpel pozyczyl mi S3Virge na PCI i juz sie komp nie zawiesza .

ale ... od wczoraj zaczal mi wlasnie tak migac (tzn wczoraj raz mi zniknal obraz) a dzis 2 razy juz <_<

Nie wiem ocb :/

Co prawda wymienilem niedawno monitor na LCD Benq ale watpie zeby to byla jego wina ... grafy tez nie bo one dzialaja u kolegi normalnie .

Ja bym stawial na zasilke chociaz mam chiefteca 360Watt (dobrze ze go nie tuningowalem bo by mi go na gware nieprzyjeli :P a hccialem sie za niego w ten weekend zabierac :blink: )

.. tak BTW to mi sie zawsze cos kopnie w tym kompie <_< az odechciewa sie przy nim majstrowac bo zawsz jakies badziewie sie roz..... zepsuje :D

jak ktos znajdzie przyczyne tych anomali niech da znac :wink:

.. moze jakis wirus ?? .. bo az dziwne ze zaczelo sie nam to dziac wlasnie teraz :/ (biore pod uwage kazda mozliwosc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi podobnie sie dzieje, ale tylko pod Windows - najczesciej, gdy przwewijam liste w Winampie, przewijam stronke, ogladam animacje flash - w filmach divx na pelnym ekranie jest ok. Nie pomaga zmiana grafiki (na inny egzemplarz tego samego modelu) oraz zasilacza (z ModeCom 300GT na Feel 300W) i monitora.

Dzieje sie tak na kazdym Windowsie na kazdych sterach (nawet standardowa karta VGA). Mysle, ze chodzi o polaczenie Epoxa 8k3ae+GF3Ti200+jakies ustawienia w bios, bo zdazylo sie ze na kilka miesiecy efekt zniknal, ale potem wrocil...

Nie mam jednak czasu, aby sie bawic i szukac winnego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie to nie jest przyczyna ... smigam teraz dla testu na 266fsb .. nic nie podkrecone .. defaultowe napiecie i to samo ..

tzn od tamtych 3 razy jeszcze mi sie nie zdazylo ale jak juz jeden z forumowiczow napisal ze ma kilka razy na miesiąc ..

ciekawe czego to moze byc przyczyna ? dostane po jutrze nowa grafe to skrece kompa i bede testowal bo na grafie na PCI to nie testowanie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...